Merhaba herkese. Bildiğiniz gibi formatla silinmeyen virüs olan BIOS virüsleri nasıl tespit edilir? Bilgisayara format atacağım ama biosa virüs bulaşıp bulaşmadığını bilmiyorum bunu nasıl öğrenebilirim? Modern BIOS'lara virüs bulaşmıyormuş diye de bir yazı gördüm bu doğru mu? Doğruysa eğer BIOS'umun modern olduğunu nasıl anlarım?
Merhaba herkese. Bildiğiniz gibi formatla silinmeyen virüs olan BIOS virüsleri nasıl tespit edilir? Bilgisayara format atacağım ama biosa virüs bulaşıp bulaşmadığını bilmiyorum bunu nasıl öğrenebilirim? Modern BIOS'lara virüs bulaşmıyormuş diye de bir yazı gördüm bu doğru mu? Doğruysa eğer BIOS'umun modern olduğunu nasıl anlarım?
BIOS'a kolay kolay virüs bulaşmaz UEFI BIOS'a hiç bulaşmaz esk tip ise bir ihtimal ama yine de düşüktür virüs girdiğinin düşünüyorsanız BIOS'u yeniden yükleyin veya güncelleyin.
Evi yakmayı unutmuşsunuz. Şaka bir yana, modern BIOS'lara artık virüs bulaşmıyor. IP adresi dinamiktir, sürekli değişir. Bu normaldir. Paranoya derecesine ulaşmış sizdeki bu şüphe.
BIOS'a kolay kolay virüs bulaşmaz. UEFI BIOS'a hiç bulaşmaz esk tip ise bir ihtimal ama yine de düşüktür virüs girdiğinin düşünüyorsanız BIOS'u yeniden yükleyin veya güncelleyin.
Tam tersi. UEFI'de uzaktan erişim mümkün ve açıktan yararlanıp rootkit bulaştırabilirler. Fakat bu da çook ama çok düşük olasılıkta. Hatta yok dersek yeridir.
Ek olarak BIOS'a virus değil, rootkit bulaşır. Genelde hedefli olur fakat. Yani durduk yere bulaşması düşük olasılık.
Korunma yöntemleri:
Bilinmeen BIOS dosyalarını açmamak ve kurmamak.
Güvenlik yazılımı, işletim sistemi ve BIOS güncellemelerini takip etmek.
BIOS sürümüne bak ve sitesinde güncelleme var mı kontrol et. UEFI mi Legacy mi bilmiyorsan, anakart üreticisinin sitesinden anakart hakkında spesifikasyonlara bakabilirsin. Bir diğer yöntem de eğer disk tablosu GPT olarak yazıyorsa sistemde, o zaman UEFI desteği mevcut. En kolay yöntemlerinden biri de Windows açılınca anakart logosu altında Windows yükleme animasyonu varsa UEFI kurulum yapılmış ve anakartın UEFI desteklidir.
Hocam, daha geçenlerde Asya ülkelerinde (Çin, Rusya vb.) çalışan batılı diplomatların bilgisayarlarının BIOS'larında virüs tespit edilmişti diye okudum, hem de Technopat'tan okudum bunu. Yanlışım varsa düzeltiniz.
Hocam, daha geçenlerde Asya ülkelerinde (Çin, Rusya vb.) Çalışan batılı diplomatların bilgisayarlarının BIOS'larında virüs tespit edilmişti diye okudum, hem de Technopat'tan okudum bunu. Yanlışım varsa düzeltiniz.
Söz konusu UEFI rootkit saldırısı, yüksek profilli hedeflere yönelik bu türde kaydedilen ilk saldırı olma özelliğini taşıyor. Antivirüs yazılım kuruluşu
www.technopat.net
Yani çıkış ile rootkit bulunması arasında 5 yıl var.
BIOS sürümüm UEFI ve BIOS bayadır güncellenmedi. ESET önyükleme taraması yaptığımda da virüs yok diyor ama ben taramaya güvenmedim ne yalan söyleyeyim.