BIOS'da yapılan işlemlerden sonra bilgisayar açılmıyor

Çüpiiter

Yoctopat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
KIOXIA, Excerıa
Ekran kartı
RX 580
Anakart
B450 S2H
İşlemci
Ryzen 5 3500
Dün Battlefield 6 için bilgidayarımda Secure Boot açmam gerekti.

Bende bunun üzerine belli başlı uğraşlar sonucu BIOS ayarlarında bir şeyler kurcaladım. Ardından bilgisayar açılmadı. Sonra BIOS'u restartlamak için CMOS pilini söktüm, yaklaşık 5 dakika bekleyip taktım ama işe yaramadı. Tekrardan birkaç defa bu işlemi daha uzun süre bekleyip denedim, ama kasa açılış aşamasında ne ekrana görüntü verdi, ne de normalde açılırken erkenden ışığı yanan ekipmanlara ışık geldi. Sadece kasada güç olduğu sürece açık olan kulaklığımın ışığı var ve ekran kartının üzerinde her zamanki ışığı yanıyor. Kasada güç var ama açılmıyor. Clear CMOS kısadevresini de denedim, değişen bir şey yok. Farklı bir sorun olduğunu sanmıyorum tam da BIOS'da yaptıklarımdan sonra olan oldu. Ne olabilir sizce? Kısa devreyi mi beceremedim acaba?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayarı tamamen kapat, güç kablosunu çıkar.
CMOS pilini çıkar.
Kasadaki güç butonuna 10-15 saniye basılı tut (anakartta kalan güç boşalsın diye).
10 dakika bekle.
Pili tekrar tak ve sistemi açmayı dene.
Not: Eğer anakartta “CLR_CMOS” jumper'ı varsa, bilgisayar kapalı ve fiş çekili iken onu 5-10 saniyeliğine kısa devre yap (iki pini birleştir), sonra tekrar normal konuma getirip dene.

Bilgisayarı tamamen kapat, güç kablosunu çıkar.
CMOS pilini çıkar.
Kasadaki güç butonuna 10-15 saniye basılı tut (anakartta kalan güç boşalsın diye).
10 dakika bekle.
Pili tekrar tak ve sistemi açmayı dene.
Not: Eğer anakartta “CLR_CMOS” jumper'ı varsa, bilgisayar kapalı ve fiş çekili iken onu 5-10 saniyeliğine kısa devre yap (iki pini birleştir), sonra tekrar normal konuma getirip dene.
Bu söylediğin işlemleri zaten ChatGPT'ye sorarak denedim... Olmadılar bende bu nedenle buradan sizlere danışmak istedim. Tekrar denerim tabii ama nafile gibi.

Bu söylediğin işlemleri zaten ChatGPT'ye sorarak denedim... Olmadılar bende bu nedenle buradan sizlere danışmak istedim. Tekrar denerim tabii ama nafile gibi.
Hocam bunun tek çözümü bios resetlemek chat gpt doğru söylemiş.

Dün Battlefield 6 için bilgidayarımda Secure Boot açmam gerekti.

Bende bunun üzerine belli başlı uğraşlar sonucu BIOS ayarlarında bir şeyler kurcaladım. Ardından bilgisayar açılmadı. Sonra BIOS'u restartlamak için CMOS pilini söktüm, yaklaşık 5 dakika bekleyip taktım ama işe yaramadı. Tekrardan birkaç defa bu işlemi daha uzun süre bekleyip denedim, ama kasa açılış aşamasında ne ekrana görüntü verdi, ne de normalde açılırken erkenden ışığı yanan ekipmanlara ışık geldi. Sadece kasada güç olduğu sürece açık olan kulaklığımın ışığı var ve ekran kartının üzerinde her zamanki ışığı yanıyor. Kasada güç var ama açılmıyor. Clear CMOS kısadevresini de denedim, değişen bir şey yok. Farklı bir sorun olduğunu sanmıyorum tam da BIOS'da yaptıklarımdan sonra olan oldu. Ne olabilir sizce? Kısa devreyi mi beceremedim acaba?

CSM ve Secure Boot ayarlarıyla mı oynadın?

CSM ve Secure Boot ayarlarıyla mı oynadın?
Evet, ama sorun "key" ekledikten sonra oldu; F10 basıp, kaydetip çıktım, bir daha da giremedim. Secure boot baktığımda BIOS'ta açıktı, ki bende açık olmasını istiyorum, ama msinfo'ya bakınca açık görünmüyor. GPT yardımı ile bir şeyler denedim, olmadılar. En son BIOS işine giriştim. Birkaç defa işlemler yaptım, en son modu "standarttan" "custom"a alıp (diğer türlü yapmama izin vermiyordu çünkü)"key" ekleme yaptım (miscellaneous ile alaklı bir şey idi galiba, hatırlayamıyorum şuanda ama adı geçtiydi) ondan sonra da olanlar dediğim gibi işte.

CSM modunu ellemedim bu arada, GPT'nin dediği moddaydı zaten. Gerekirse bakabilirim o konuşmalara, daha fazla detay için?

Evet, ama sorun "key" ekledikten sonra oldu; F10 basıp, kaydetip çıktım, bir daha da giremedim. Secure Boot baktığımda BIOS'ta açıktı, ki bende açık olmasını istiyorum, ama Msinfo'ya bakınca açık görünmüyor. GPT yardımı ile bir şeyler denedim, olmadılar. En son BIOS işine giriştim. Birkaç defa işlemler yaptım, en son modu "standarttan" "Custom"a alıp (diğer türlü yapmama izin vermiyordu çünkü)"key" ekleme yaptım (miscellaneous ile alaklı bir şey idi galiba, hatırlayamıyorum şu anda ama adı geçtiydi) ondan sonra da olanlar dediğim gibi işte.

CSM modunu ellemedim bu arada, GPT'nin dediği moddaydı zaten. Gerekirse bakabilirim o konuşmalara, daha fazla detay için?

Elinizde farklı ekran kartı varsa onunla deneyin.

Elinizde farklı ekran kartı varsa onunla deneyin.
Maalesef yok ve konunun ekran kartı ile alaklı olduğunu zannetmiyorum. Ya anakartı bozdum ya da yaptıklarım işe yaramıyor gibi bir durum sözkonusu. CPU ve GPU tam çalışamıyor. İlk açılış anında yaklaşık 10 saniye civarı normal davranıyorlar. Sonra GPU'nun fanları duruyor. CPU'nun fanları da tekleyip tekleyip duruyor. Ramlere de baktım, çıkarıp taktım. Değişen bir şey yok.

Maalesef yok ve konunun ekran kartı ile alaklı olduğunu zannetmiyorum. Ya anakartı bozdum ya da yaptıklarım işe yaramıyor gibi bir durum sözkonusu. CPU ve GPU tam çalışamıyor. İlk açılış anında yaklaşık 10 saniye civarı normal davranıyorlar. Sonra GPU'nun fanları duruyor. CPU'nun fanları da tekleyip tekleyip duruyor. RAM'lere de baktım, çıkarıp taktım. Değişen bir şey yok.

Gigabyte anakartlarda Secure Boot sorunu vardı. Ekran kartı UEFI destekli değilse Secure Boot açınca görüntü gelmiyor. Siz bir tanıdığınızdan ya da bilgisayarcıya götürüp sistemi farklı bir ekran kartı ile test edin. Olmazsa anakartı servise göndermek gerekebilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı