BIOS'tan SSD seçilmesine rağmen sistem HDD olarak açılıyor

Emor1255

Femtopat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
MLD M200 240 GB SSD
Arkadaşlar merhaba, 5 Ocakta yani geçen günlerde Steam'den bir oyun yükledim. Sonra açtım kapattım derken Google çok yavaş çalışmaya başladı. Bende internetten kaynaklı sandım. Sonra kapatayım şu bilgisayarı dedim ama kapatamadım. Bilgisayar çöktü ve görev çubuğu kullanılamaz hale geldi. Bende düğmeden kapadım. Sonra 2 dakikalığına bir şey mi oldu diye bakmak için açtım, aslında açamadım:D onarım ekranı falan geldi bende orada hiçbir şey olmayınca, oradan format attım. Ama bir baktım bilgisayar HDD'ye kurulmuş. Sonra dosya gezgininden de baktım, orada benim SSD diskim gözükmüyor ama bilgisayar yönetiminde gözüküyor. Hatta kurtarma diskleri falan da oluşmuş. Sonra ona ad ekleyip onu F olarak ekleyebildim. Sonra onu inceledim ve hala Windows 10 kurulu. BIOS'a girdim SSD 1. disk olarak gözüküyor. Bunu görünce açtım bilgisayarı ama yine de HDD'den açılıyor. Arkadaşlar işlemcim falan zaten kötü üstüne HDD'lerin sağlığıda kötü böyle olunca da bilgisayar aşırı yavaş oluyor. Sorun diskte fiziksel olarak arızamı var yoksa işletim sistemi olarak mı? Ve çözümünü bilen varsa yardım edebilir mi?
Not: Pek anlamıyorum BIOS'tan ya da disk yönetiminden.

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    75,5 KB · Görüntüleme: 30
Tahminim SSD'deki Windows yüklemesinde bir problem yaşandığı için sistemin SSD üzerinden boot alamaması. Basitçe açıklamak gerekirse sistem açılırken SSD üzerinde kurulu Windows'tan sistemi başlatmak istiyor, SSD'nin içine bakıyor ancak SSD'nin içindeki Windows'u başlatılabilecek şekilde görmüyor, bu sebeple boot sıralamasında bir sonraki sırada olan HDD'niz üzerinden boot almaya çalışıyor.

İçinde kaybetmek konusunda probleminiz olan veriler yoksa iki diski de sıfırlayın, sonrasında SSD'nize temiz bir Windows kurulumu yapın, sisteminiz SSD üzerinden açılacaktır.

SSD'nizde bir problem olup olmadığını görmek için ise Buradan CrystalDiskInfo kurup SSD'nizde bir problem olup olmadığına bakabilirsiniz. SSD'nizde bir problem olduğunu düşünmüyorum.

SSD'deki işletim sistemi bozulmuştur, onu açamayınca HDD'den açıyordur.

Ben EFI bölümü göremiyorum. Windows 10 rehberi veya Windows 11 rehberi ile UEFI USB hazırlayıp düzgünce format atın. Format bitince BIOS'ta Windows Boot Manager'ı başa alın.

Technopat'ın yeterince güncel rehberi varsa lütfen paylaşın.

Tahminim SSD'deki Windows yüklemesinde bir problem yaşandığı için sistemin SSD üzerinden boot alamaması. Basitçe açıklamak gerekirse sistem açılırken SSD üzerinde kurulu Windows'tan sistemi başlatmak istiyor, SSD'nin içine bakıyor ancak SSD'nin içindeki Windows'u başlatılabilecek şekilde görmüyor, bu sebeple boot sıralamasında bir sonraki sırada olan HDD'niz üzerinden boot almaya çalışıyor.

İçinde kaybetmek konusunda probleminiz olan veriler yoksa iki diski de sıfırlayın, sonrasında SSD'nize temiz bir Windows kurulumu yapın, sisteminiz SSD üzerinden açılacaktır.

SSD'nizde bir problem olup olmadığını görmek için ise Buradan CrystalDiskInfo kurup SSD'nizde bir problem olup olmadığına bakabilirsiniz. SSD'nizde bir problem olduğunu düşünmüyorum.

Teşekkürler deneyeceğim. Yeterki SSD'mi kaybetmiyeyim. Dosya problemi yok hocam zaten her şey gitti ben format atınca :D

SSD'deki işletim sistemi bozulmuştur, onu açamayınca HDD'den açıyordur.

Ben EFI bölümü göremiyorum. Windows 10 rehberi veya Windows 11 rehberi ile UEFI USB hazırlayıp düzgünce format atın. Format bitince BIOS'ta Windows Boot Manager'ı başa alın.

Technopat'ın yeterince güncel rehberi varsa lütfen paylaşın.

Dediğiniz yerlere bakacağım. Bildiğim kadarıyla UEFI BIOS gibi bir şey ama ben BIOS'la çok uğraşmadığım için bilmiyorum başka bir şeyde olabilir. İkinizinde söylediği yolları deneyeceğim inşallah olur. Zaman önemli değil şu anlık bu günümüde harcayabilirim yeter ki düzelsin. Aslında elimde bir format USB'si var denediğimde hazırladığım onu kullansam olur mu? Tabi onu yapamamıştım diski biçimlendiremiyordu, ve bu yüzdende o diske kuramıyordum.

Son düzenleme:
Buradan Windows 11 ISO dosyasını kurup, Rufus ile bir USB belleğe yazdırarak işlem yapın.

Konuyla alakalı Technopat videosu (Videoda Windows 10 üzerinden anlatılmış ancak işlem aynı):

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Arkadaşlar ilgileriniz için çok teşekkürler. Sonunda düzelttim. Çözüm:
Format atmayı beceremedim galiba hatalı ISO dosyası kullandığım için, format olmadı seçenek felan gösterince bilgisayara format atılmıyodu sadece bilgisayarı açıyordu. Önceden dediğiniz gibi SSD diskini sıfırlamıştım. Sonra zaten sadece windows yüklü olduğu için Macrium Reflect ile HDD olan C diskini SSD diskine kopyaladım. Sonra SSD ile çok şükür eskisi gibi açabildim sistemimi. Aslında format atsamda çok farklı bişey olmazdı. Çünkü windowstan başka hiç bir şey yoktu zaten kopyalarken. Ama format dosyalar varsa daha sağlıklı olur tabi. Olmasa bile uğraşıp düzeltmek gerekirdi dosya olsaydı. Sıfırdan açmak daha sağlıklı olur zaten dediğiniz gibi. Çok teşekkürler arkadaşlar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı