Manuel olarak sinüs ve kosinüs hesaplamak istiyorum, açıölçer vb. aletler ile değil de sadece matematik kullanarak... Düz mantık bilgisayarlar hesaplayabiliyorsa bizde hesaplarız. Peki sinüs'ün formülü nedir? Ayrıca 10. sınıf öğrencisiyim, okulda Trigonometri görmedik sadece can sıkıntısından sinüs'ü öğrendim akademik terimler kullanırsanız anlamayabilirim.
Üçgendeki bir açının karşısındaki kenar ile o üçgenin hipotenüsünün oranına sinüs denir. Aynı şekilde kosinüs ise aynı açının komşu kenarı ile hipotenüsünün oranıdır. Bu kadar
Üçgendeki bir açının karşısındaki kenar ile o üçgenin hipotenüsünün oranına sinüs denir. Aynı şekilde kosinüs ise aynı açının komşu kenarı ile hipotenüsünün oranıdır. Bu kadar
Ne demek istediğinizi anlamadım, biz sinüs hesaplarken çember ile alakalı bir şeyler yapmıyor muyduk? Mesela sallıyorum; sin62'yi hesaplamak istedik, bahsettiğiniz üçgende nasıl işlemler yapmalıyız?
10. sınıfta göreceğiniz trigonometri bu bilgileri kapsamıyor. 11. ve 12. sınıfta toplam fark ve dönüştürmeyi öğrendiğiniz zaman belirli sayıların değerlerini bulabilirsiniz. Ama basit olarak toplam fark formüllerini kullanabilirsiniz. Mesela sin(15)'in değerini sin(60-45) = sin60.cos45 - cos60.sin45 eşitliğinden bulabilirsiniz. Toplam fark formülü aşağıdaki gibidir. sin(α-β) = sin α.cos β - cos α.sin β
Ne demek istediğinizi anlamadım, biz sinüs hesaplarken çember ile alakalı bir şeyler yapmıyor muyduk? Mesela sallıyorum; sin62'yi hesaplamak istedik, bahsettiğiniz üçgende nasıl işlemler yapmalıyız?
Sinüs ve kosinüs kavramları üçgene ait kavramlardır. Ancak bir üçgenin çevrel çemberinin çapı ya da yarıçapı gibi sorularda kullanılabilir. Ancak bu da üçgenle alakalı yine de. Sinüs 62'ye gelecek olursak bir üçgen çizin. Diyelim ki bu bir dik üçgen. Bir açısı 90 diğeri 62 diğeri ise 28 derece olacaktır. Sinüs 62'yi hesaplamak için 62 derecelik açının karşısındaki kenar ile üçgenin hipotenüsünün bölümünü almanız gerekir.
10. sınıfta göreceğiniz trigonometri bu bilgileri kapsamıyor. 11. ve 12. sınıfta toplam fark ve dönüştürmeyi öğrendiğiniz zaman belirli sayıların değerlerini bulabilirsiniz. Ama basit olarak toplam fark formüllerini kullanabilirsiniz. Mesela sin(15)'in değerini sin(60-45) = sin60.cos45 - cos60.sin45 eşitliğinden bulabilirsiniz. Toplam fark formülü aşağıdaki gibidir. sin(α-β) = sin α.cos β - cos α.sin β
Arkadaşın sorduğu sorudan uzak bir cevap vermişsiniz. Kısaca sinüs nasıl hesaplanıyor diye sormuş nereden çıktı toplam fark formülleri
Sinüs hesaplamak bu kadar kolay bir şey. Her açının sinüsünü kendiniz hesaplayabilirsiniz. Elinizde bir cetvel olması yeterli. Bu bölümü ondalık sayılar ile göstermek isterseniz bir hesap makinesine ihtiyaç duyabilirsiniz.
Bunun için trigonometri denen devasa bir konu var. Ve bu konuda en temel kuram üçgen kullanmaktır. Ancak bu yontem için elinde muhakkak bilinen bir şeyler olmadır.
Bunun dışında bir kaç tane trigonometrik denklemler var ancak bunları senin anlaman mümkün değil. Çember konusuna gelince de sanırım birim çemberden bahsediyorsun. Üzgünüm ancak temel trigonometri dersi almadan sinüsü matematik ile bulamazsın ancak bilgisayar gibi her açının sinüs değerini ezberleyebilirisin.
Söylediğin doğru. Trigonometri bir çember konusudur. Tüm o üçgenler birim çemberdeki değerlerin izdüşümü ile oluşur. Üçgen açıları ise yine birim çemberde kestiğin yerden başlangıca açısal uzaklığı ile oluşuyor.