Sistemi israf etmek, örneğin Windows 10 ve daha güçlü işletim sistemleri için tasarlanmış bir bilgisayara çok düşük seviyeli bir işletim sistemi kurmak.
Windows yıllar önce tamamen özgür olmayan bir yazılımdı. Bugünün CEO´su Satya Nadella´nın politika değişikliği ile .NET Framework´un neredeyse tamamı, Visual Studio Code, PowerShell, Windows Terminal ve hatta Windows´un içindeki hesap makinesi uygulaması bile açık kaynak ve özgür yazılım yapıldı. Bunlar çok önemli bileşenler (kabul, hesap makinesi uygulaması çok da önemli değil ). Eski Internet Explorer ve Microsoft Edge de tamamen kapalı kaynak kodlu yazılımlar iken yeni Edge tarayıcısı da açık kaynak kodlu Chromium tarayıcısına dayanıyor. Hatta ve hatta gelecekte Microsoft´un Windows´ta şu an kullandığı NT çekirdeğini (teknik sorunlarından ötürü) terk edip, yerine Linux çekirdeğine geçeceğine dair haberler bile dolaşıyor. Geçmişte Linux´u kanser olarak tanımlayan Steve Ballmer´lardan bugünlere gelinmesi (hâlâ atmaları gereken çok fazla adım var, ancak yine de) memnuniyet verici buluyorum.
Apple için de aynı şeyleri söylemek isterdim ancak maalesef bu firma geçmişte olduğundan daha beter bir şekilde özgür yazılıma, açık kaynağa ve kullanıcılarının haklarına saldırmayı sürdürüyor. Hatta insanların kullanımına daha açık olan projeleri satın alıp kullanımdan kaldırma gibi bir huyu var bu firmanın. Yani sadece özgür yazılımlara bir faydaları yok demek isterdim. Ancak ellerindeki maddi gücü kullanarak kasıtlı bir şekilde özgür yazılımlara zarar da veriyorlar.
Elbette isteyen istediği yazılımı kullanmakta özgür. Ancak Apple gibi firmaların aşırı güçlenmesi özgür yazılım kullanmayı tercih eden bizlerin imkanlarını hiç tahmin bile etmediğimiz yerlerden kısıtlıyor. Evet, hiç Apple ürünü kullanmasak bile.
HDD kullanmak. Özellikle sistem diski olarak kullanmışsanız isterseniz 100,000 TL verin, 15 yıl önceki bilgisayardan farkı kalmıyor güzelim bilgisayarın.
Bu nedir ya önce yüksek bir yerden fırlatıp sonra beyzbol sopasıyla girişeceksin en sonda benzin döküp yakacaksın diğerlerini elbet çözersin ama bunun çözümü var mı yok hem bu keyiflide ileride param olursa yapmak istediğim bir şey.