Bir dağıtımın başka bir dağıtımı taban alması ne demektir?

LMDE(Linux Mint Debian Edition.), Debian tabanlıdır. Linux Mint, Ubuntu tabanlı. Ubuntu ise Debian tabanlı. Yine de Linux Mint'e doğrudan Debian tabanlı demek doğru olmaz.
Sonuçta Linux Mint, Ubuntu tabanlı olsa da dediğin gibi Ubuntu da Debian tabanlı. Bu durumda da işin özünde Linux Mint, her şekilde Debian tabanlı oluyor. Her ne kadar Ubuntu'nun bir versiyonu olsa da.

Sonuçta Linux Mint, Ubuntu tabanlı olsa da dediğin gibi Ubuntu da Debian tabanlı. Bu durumda da işin özünde Linux Mint, her şekilde Debian tabanlı oluyor. Her ne kadar Ubuntu'nun bir versiyonu olsa da.
Ubuntu ile Debian ilişkisini araştır bence.

Evet, fakat Ubuntu da Debian'ın değiştirilmiş bir versiyonu olduğu için tam Debian da denemez.
İşlev aynı işlev değil mi? Örneğin Ubuntu normal kullanıcılar içinken Linux Mint sunucu için mi? Değil.

Hayır ondan bahsetmiyorum mesela Kali Linux Siber Güvenlikçiler için, Linux Mint ev için, ofis için. Bunlardan bahsediyorum.

Bir dağıtımın kendine ait bir sürüm modeli ve software deposu varsa, o dağıtım taban dağıtımdır. Mesela Ubuntu ilk başta Debian temel alınarak geliştirilmişse de, şu anda Debian Repository'sini kullanmamaktadır. Bu vesileyle Ubuntu kendi tabanını yaratmıştır. Linux Mint Ubuntu Repository'sini kullandığı için Ubuntu tabanlıdır.

Ortada olan kaynak Debian Gnome. Ubuntu alıyor bunun, simgelerini değiştiriyor, Debian sunucuları yerine kendi sunucularını ekliyor yani kendine göre düzenliyor aslında.

Basit bir soy ağacı verelim.

AtaBabalarOğullarTorunlar
DebianUbuntuMintLinuxfx
DebianUbuntuKubuntuKDE Neon
DebianAntixMephisMX Linux

Görüldüğü gibi hepsinin temel tabanı Debian'a dayanıyor.
Torunlar oğullardan, oğullar babalardan, babalar da atadan taban almış.
Peki neden böyle, neden KDE Neon doğrudan Debian üzerine oturtulmamış da Kubuntu üzerine oturtulmuş?.
Çünkü hepsinin kendi deposu, kendine göre yazılımları, kendine göre özelleştirmeleri ve kendine göre yürüttüğü bir anlayış biçimi var.
Böylece her yeni dağıtım GNU/Linux gelişimine farklı şekillerde katkıda bulunmuş.
Bu da özgür yazılım zenginliğini getirmesiyle birlikte kullanıcılara da hem kullanım hem tercih olarak artı şeklinde yansıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…