Bir insan bir alana yatkın mıdır?

daisukithigh

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5500 RTX 4060 8G DUAL 16GB RAM 3200 ADATA LEGEND 750
İnsanlar bazen bu çocuk sözele daha yatkın, ben sözele daha yatkınım vs. gibi şeyler söylerler. Sizce böyle bir şey var mıdır? Bir insan nasıl oluyor da sözele veya sayısala yatkın olur? Çocukken uğraştığı şeyler mi, doğuştan mı, yoksa tamamen IQ olayı mı?

İnsanlar bazen bu çocuk sözele daha yatkın, ben sözele daha yatkınım vs. gibi şeyler söylerler. Sizce böyle bir şey var mıdır? Bir insan nasıl oluyor da sözele veya sayısala yatkın olur? Çocukken uğraştığı şeyler mi, doğuştan mı, yoksa tamamen IQ olayı mı?

Çocukken uğraştığı şeyler bence. Ben çocukken hiç matematik ve sosyali sevmezdim. Sevmediğim için, hiç sosyalle ve matematikle alakalı video ya da aktivite yapmadığım için hiçbir şey öğrenemedim.
Fakat diğer derslerimde başarılıyım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yatkınlık temel şeylerde oluyor genelde. Mesela müzik söylemek. Müzik söylemeye küçükken maruz kaldığınızda siz de onun bir parçası oluyorsunuz ve hayatınız boyunca bu düzen bir alışkanlık haline geliyor. Bunun gibi düşünebilirsiniz. IQ ile alakası yok. Matematik bilmeyen geri zekalı değildir yani.

Son düzenleyen: Moderatör:
"İngilizce (veya Türkçe), matematik, fen, edebiyat, yabancı diller ve sanattaki (müzik, resim) akademik başarıların tümünün, aynı genler tarafından etkilendiğini bulduk. İnsanlar bir konuda iyi ve diğer bir konuda kötü olduklarını düşünebilirler, fakat gerçekte çoğu insan, her alanda çarpıcı şekilde tutarlıdır." Kaynak: Evrim Ağacı

Matematikten Neden Bu Kadar Korkuyorsunuz? (Evrim Ağacı - Youtbe)

yani en azından anladığım kadarı ile akademik konularda bir alana yatkınlığın sebebi genetik değilmiş.
Ama öte taraftan

Bilim insanları ROBO1 Matematik genini buldu (GelGez) ve Genlerimize Matematik Zaten Kodlanmış (Türkiye Zeka Vakfı) yazılarını da okumanızı tavsiye ederim.
Şahsıma gelirsek benim yatkınlığım herhâlde tembelliğe ve kafa karışıklığına. Matematik anlamıyorum dedim tm seçtim, her ne kadar aynı matematik olsa da :D yine de diğer matematik bilmeyenlerle okurum ve sözeldense meslek imkanları daha iyi olur dedim. 12. sınıfa geldiğimde ne istediğimi bilmiyordum zaten çok da bir seçenek sunacak sıralama elde edememiştim, ailem sağ olsun vakıfta hukuk okuttular. Şimdi mezun oldum alanımı değiştireceğim, yazılım yapacağım diye dolanıyorum. Ama hala kafa karışık yazılımda da ne yapacağımı bilmiyorum Game dev ile başladım olmadı, web Dev'e mi yönelsem dedim biteceğini düşündüm. Madem her işi yapay zeka bitiriyor bari Python öğreneğim ai/ml yaparım dedim arkadaşlarım bu da ileri bir alan olduğu için alaylıyı almazlar, Python öğrendiğinle kalırsın dediler. Özetle hala ne yapıncağımı bilmez pozisyonda boş boş dolanıyorum. Benim kesinlikle yatkınlığım kafa karışıklığına ve tembelliğe. Aklımda bir plan var ama burada paylaşamam 'cause the haters will sabotage me :D ama merak etme yaparsam burada da duyururum.

Son düzenleme:
Bence doğru ama kısmen. Sayısal veya sözele yatkın gibi değil bence yatkınlık olayı, ancak atıyorum yazı yazmak, araştırmak, okumak, dinlemek gibi olaylara daha yatkınlık veya fen, bilim, araştırma veya sayılar, matematik vb. daha net şeylere yatkınlık mümkün bence. Bunu kendime göre söylüyorum çünkü ben matematik sevmeme rağmen fen alanından keyif alıyorum. Ama bir yandan tarih, yazı yazmak, okumak gibi şeylere de yatkınlığım var.

Evet bu biraz da ilgi alanlarıyla ilgili aslında mesela ben sayısal çalışmaktan nefret edip calisamazken sınırsız sözel çalışabiliyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı