Bir insanın yaşam felsefesini değiştirmek mümkün mü?

668214

Hectopat
Diyelim ki, herhangi birisinin yaşam felsefesinin doğru olmadığını görüp hatalarını söylüyorsunuz ve bu hataları kenidisi de görüyor. Sizce bu felsefeden vazgeçmesi mümkün olabilir mi? Mesela ben Islamda çelişkiler bulmama rağmen inanmaya devam ediyordum.

Olacağını sanmam biri bir başkasının yaşam felsefesini ne yaparsa yapsın değiştiremez. Kendisi değiştirebilir.

ama göz ardı ediyor.
Nedeni değişkenlik gösterebilir
İnançları baskın geliyordur
Dogmatik, kalıplaşmış düşünceler
Değişimden, değişim sırasında ve sonrasında oluşan sorumluluktan kaçıyordur
...

Konfor alanından çıkmak

Bazıları gerçekten değişebilir ama kalıplaşmış zihniyetli insanları değiştiremezsiniz.

buna tam olarak bir cevap mümkün değil. Karşı tarafın mizacına, hatta yaşına göre bile değişebilen bir durum bu. Yaş büyüdükçe insanın düşünceleri sabitleşir. Bu konuda size verebileceğim en güzel tavsiye şudur ki insanları değiştirmek için uğraşmayın. Amacınız bu olsa bile doğrudan bu uğurda çaba vermeyin ters teper. Öncelikle muhatabın değişime müsait olup olmadığına bakın. Eğer ufak da olsa müsaitlik seziyorsanız o vakit kafanızdaki düşünceyi aşılamak için zamana yayın senelere yayın. Tartışmasına girmeyin fakat zaman zaman esprili bir dille rahatsız etmeyecek şekilde konunuzdan bahsedin. Muhatabınızı aylar belki seneler içerisinde yumuşatın. Onu da dinleyin belki de sizin düşünceleriniz hatalıdır. Asla sert olmayın fikri dayatmaya çalışmayın. Zaten fikri değişebilecekse iyice yumuşatıp safınıza çektikten sonra zayıf olduğu bir sırada fikrinizi aşılayabilirsiniz. Bu zamana kadar ettiğiniz onca muhabbetiniz olduğundan ve ona pek çok fikri fark etmeden kabul ettirdiğinizden mütevellit fikirlerine hükmetmek zor olmayacaktır. Tabi felsefeden kastınız din gibi bir mevzuysa bu bir günde olacak bir iş değil. Keza ben de bir müslümanım ve inandığım dini doğru kabul ediyorum. Aklıma soru takılırsa milletin saldırgan sorularından kaçıp bizzat kendim araştırıyorum ve ayrıca milletin inandığına da karışmıyorum. sen Allah'ın olmadığı inancına sahipsen bana saygı duyduğun müddetçe ben de sana saygılı olurum. Fikrin benim doğrularım gibi olsun ister miyim eh doğru bu diye düşündüğüm için elbette sevdiğim arkadaşımın da benim doğrularımdan yana olmasını isterim fakat bunun üzerinde rahatsız edecek boyutta durmam.

Çevremde böyle insanları zaten bulundurmuyorum. En sonda yazdığınız düşüncenizin zıttını düşünen insanlarla tartışıyordum sürekli ama artık anlamsız olduğunu anlıyorum ve muhatap olmuyorum. Açıklayıcı mesajınız için teşekkürler.

@668214 Vazgeçmeye müsait bir durumda olması lazım, o halde bile yalnızca dış etkenlerle zor. Kişinin kendi içinde yaptığı yüzleşmeler kritik bu konuda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…