Merhabalar herkese. Öncelikle hiç konuşma direkt red alırsın diyenleri gördüm ancak ben onlara sonuna kadar katılmıyorum. Elbette konuşucaksın belki sana göre çok güzel ve oğlum bu sana bakmaz be diyenler de çoğunlukta olacaktır fakat sen onların bu yöndeki kişisel yorumlarını hiç takma. Git konuş ve içlerinden en önemlisi ise konuşurken doğal ol. Kendi duygularını nasıl ona karşı en rahat bir yolla ifade edeceğini düşünüyorsan o yönde davran ve kelimelerini ona göre seç. Onun kişiliği hakkında bilgi sahibi olacağın konulardan bahset (sıkmadan). Tabii ki bunları zamana yay. Öncelikle arkadaş olarak tanışman daha mantıklı bir hareket olur. Fazla acele etme, ancak geç de kalma bana soracak olursan.
Doğal davranmak kelimesini de kısıtlamak gerek aslında bu noktada. Doğaldan kasıt tabii ki "kendin gibi ol, içinden ne geliyorsa öyle davran" gibi gözükse bile tam olarak öyle değildir bu konudaki tanımı. O terimden kasıt, karşındaki kişi ile iletişim kurarken, kendine alışık olmadığın sınırlar koyma demektir. Elbette bir iş veren ile, bir kadın ile hatta ve hatta bir çocuk ile, nasıl konuşulması gerektiği hakkında kurallar var ise onlara belli oranda uymak, ancak bir o kadar da, iyi anlaşılabilmek için niyetini doğru şekilde belli etmek iletişimin yapı taşıdır. İşte buradaki "niyetini belli etmek" kısmı doğallık olduğu zaman çok daha iyi bir şekilde ortaya çıkmakla kalmaz, karşıdaki kişinin, kontak kurduğun bireyin de seni daha iyi anlamasını sağlar. İyi ifade edebilirsen kendini doğru anlaşılırsın. Doğru anlaşılırsan iletişim artar. He karşındaki bir kız ve amacın onunla arkadaştan öte bir durum ve ona karşı kendini gayet başarılı bir şekilde ifade ettiğini düşünüyor fakat ondan sana, en az senin ona verdiğin önem kadar bir değer hissedemiyorsan bil ki senden hoşlanmadı, ya da zamana ihtiyacı var bu karar için, veyahut senden hoşlandı ama kendisini sana karşı hoşlandığını ifade etmek için o cesareti bir türlü bulamıyor demektir. Bu son dediğim ihtimal daha çok karşılaşılan bir durum. Bu gibi durumlarda empati yeteneğini daha çok kullanman gerekecek. Çünkü; senden hoşlandı mı, hoşlanmadı mı, neden biraz soğuk davranıyor çekindiği için mi benimle fazla konuşmuyor yoksa cidden istemiyor mu, gibi soruların cevaplarına karşındaki kişi ile doğru empati kurarak ulaşabilirsin.
Dostum şunu hiç unutma ki sadece kızlar değil, bütün insanlar anlaşılmak ister ve kendisini iyi anlayan kişilerle birlikte olmayı birinci tercihlerine koyarlar. Bu durumda yapman gereken, bazı arkadaşların dediği gibi, konuşacak olduğun insanı tanıman, tabii ki konuşman (konuşmadan tanıyamazsın unutma), ve bu metinde bahsetmiş olduğum doğallığın tanımını kavraman lazım. Heyecanını yenmen için ise, her nerede olursan ol daha çok tanımadığın insanlarla herhangi bir konu üzerinde konuşman, soru sorman ve karşında iletişim kurmuş olduğun kişinin karakteristik özelliklerini, kişinin özyapısını (kişiliğini) anlayabilme yeteneğini geliştirmen gerek. İşte bunu geliştirirsen hem ileriki profesyonel hayatında, hem de bu açmış olduğun konu hakkında sana çok ama çok faydası dokunacaktır. Kuzuların sessizliği filmini de izlemeni öneririm. Hayatta başarılar