Bir Linux kullanıcının gözünde gizlilik ve mahremiyet

Bunu Android için niye soylemiyorsunuz?

Konuyla alakasını çözemedim.

Android "GNU/Linux" değil, bir 'şirket' bunu geliştiriyor. Umarım yeterli bir cevap olmuştur.

@The Shorekeeper galiba GNU/linux yerine busybox/linux'u soruyor galiba.

@freedomx sizin sorunun cevabına gelirsek gizlilik için saf AOSP ROM inşa edip kullanmak gerekiyor. Sağ olsun Google ve Facebook cihazlarda varsayılan olarak kurulu geliyorlar. Root yetkisi alsak bile bunlar bizim giremediğimiz yerlere girebiliyorlar ve bu yüzden güvenlik isteyen biri stock ROM'dan uzaklaşıyor.

Internette ucu bana dokunabilecek bilgi birakmak istemiyorum. Anonim telemetriye karsi degilim.

Hicbir yere gercek email adresimi, gercek yasimi ve cinsiyetimi yazmiyorum.

Kotu niyetli ya da acemi bir yazilim gelistiricisinin elinden cikan sistemde benim bilgilerim birilerinin eline gecebilir ve bu da beni rahatsiz edebilir.

Ornegin random size mesaj atan Hindistan menseiili Whatsapp mesajlari ya da telefon dolandiricilari bunlardan biri. Normal sartlarda benim telefon numarami bilemiyor, bilse bile ulasamiyor olmalari gerekirdi.

Ayrica otoriter bir orta dogu ulkesinde yasiyoruz, kimin hakkinda ne soyledigimizin 10 sene sonra bir tarafimizda patlamayacaginin hicbir garantisi yok. Yasalar ve kavramlar o kadar degisir ki zaman icinde bir zamanlar fosur fosur sigara icilen ucaklarda bugun sigara yaksaniz terorist diye asagi atarlar. Bugun soyledigim seyden 10 sene sonra benim kimligime ulasilmamasini cok tercih ederim :)

Son nokta da benim para verip aldigim cihazda, isletim sisteminin bana onu yapamazsin, buna bakarim, bunu sana soylemem seklinde artistlik yapmasina da ayri uyuz oluyorum. O yuzden benim girip bir yerlerde telemetri kapatmam ya da bilgimi paylasmasina engel olmam bile sacma. Once onun benden izin almasi gerekir.

Açık kaynak ve özgür yazılım felsefesine uygun olduğu için GNU/Linux kullanıyorum. Gizlilik ve mahremiyet elbette önemli. Bu sebeple yazılımlarımı da açık kaynak kullanıyorum. Tarayıcı olarak Chromium ve Firefox. Bittorrent istemcisi olarak qBittorrent. Dosya indirme yöneticisi olarak JDownloader. Ofis programları olarak LibreOffice. Medya oynatıcı olarak VLC media player. Döküman görüntüleyici (PDF gibi) olarak Atril. Kod yazmak için Emacs ve Vim. Antivirüs olarak ClamAV. Genel olarak bunları kullanıyorum. Kapalı kaynak kodlu özel yazılımların içinde ne olduğunu bilemediğimiz için kullanmıyorum ve kullanılmasını da tavsiye etmiyorum.

Mesela Android kullanıyorsunuz ya gizlilik odaklı olmuyor.

Telefonun orijinal yazılımını kullanmıyorum ki. Açık kaynak güvenilir ROM'lar kullanıp takip edilme aktivitemi azaltmak için önlemlerimi telefonda da alıyorum. İşletim sisteminin kendisinde takip edilmemi sağlayan bağlantıları engelliyorum. Gereksiz Google ürünlerini telefonumda bulundurmuyorum. Şu an benim için Android gayet gizlilik odaklı.

Ayrıca konu Linux'ken Android'den neden bahsettiğinizi anlamadım. Gizliliğimizi sadece masaüstü ortamda önemsediğimizi falan mı düşünüyorsunuz?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı