Bir paradoks yazın

Makaleler
2
Evet, aşağıya bir Paradoks yazın. Ben başlıyorum;

Theseus'un gemisi zamanla o kadar çok tamir gördü ki bir gün baktılar, değişmemiş tek bir parçası kalmamış. Bu hâlâ aynı gemi midir?

"Tüm Giritliler yalancıdır."

-Epimendes

1. Eğer "tüm Giritliler yalancıdır" önermesini doğru kabul edersek, kendisi de Giritli olan Epimenides'in yalancı olması gerekir. Eğer Epimenides yalancıysa, tüm söyledikleri gibi, "tüm Giritliler yalancıdır" önermesinin de yanlış olması gerekir. Doğru söylediğine inanırsak yalan söylediğini anlıyoruz. Önermenin hem doğru hem yanlış olduğu sonucu çıkar.
  2. Eğer "tüm Giritliler yalancıdır" önermesi yanlış kabul edersek, kendisi de Giritli olan Epimenides'in doğru söylüyor olması gerekir. Şu halde, "tüm Giritliler yalancıdır" önermesi doğru olmalıdır. Yine çelişkili bir sonuç çıkar.
  3. Bir önerme hem doğru hem yanlış olamaz.
(Epimendes paradoksu.)

Pinokyo birazdan burnum uzayacak demiş.
Eğer burnu uzamazsa yalan söylemiş olur ve burnu uzar. Fakat burnu uzarsa aslında doğruyu söylemiştir ve hiç uzamaması gerekirdi.

Evet, aşağıya bir paradoks yazın. Ben başlıyorum;

theseus'un gemisi zamanla o kadar çok tamir gördü ki bir gün baktılar, değişmemiş tek bir parçası kalmamış. Bu hâlâ aynı gemi midir?

Tek bildiğim paradoks budur.

1649869934502.png

Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir.
O zaman bilmediğini de bilmiyorsun.

En iyisi avukat paradoksu, haccetepe hukuk.

Hukuk fakültesini bitiren genç, ülkenin en ünlü avukatının yanında staj yapmak için başvuruda bulunur. Avukat gence tek şart ileri sürer: 'ilk davandan elde ettiğin bütün parayı bana vereceksin'. Anlaşma imzalanır ve iki yıl beraber çalışırlar. Tam staj bittiğinde genç anlaşmayı haksız bulduğunu, ilk davadan kazandığı parayı ona vermeyeceğini açıklar. Avukat tazminat talebi ile mahkemeye başvurur.

Hakimin kararı ne olmalıdır?

İki davalı duruşmada hakimin karşısına geçtiğinde avukat şunu söyler:

'-Sayın yargıcım, bu davayı uzatmaya gerek yok; çünkü eğer ben kazanırsam zaten parayı alacağım, eğer kaybedersem yine alacağım, çünkü anlaşmamıza göre o ilk davasından kazandığı parayı bana verecek.'

Hakim tam avukatı haklı bulacakken bu kez genç avukat söz alır ve şöyle der:

'-Sayın yargıcım, evet avukat haklı, bu duruşma gerçekten gereksiz, ama benim lehime; zira eğer ben bu davayı kazanırsam zaten ona bir şey ödemeyeceğim. Eğer kaybedersem, anlaşmamıza göre ilk davayı kaybettiğim için ona yine bir şey ödemeyeceğim.'

-Bahçeli !
-Efendim
-Yeni ev aldım nasıl biliyor musun ?
-Nasıl ?
-Bahçeli !
-Efendim ...

Bu arada beyler kimse soruma bakmadı burdan linkini atsam bakar mısınız ?
Yeni olduğum için öne çıkarın ne olduğunu bilmiyordum ve kaç kere uyarı yedim .
Ama öne çıkarı iki kere denedim iki kerede cevap bulamadım...

Technopat Haberler

Geri
Yukarı