İnceleme Bir Remedy başyapıtı: Alan Wake II

xakiran

Hectopat

Oyun dünyasında korku hayatta kalma oyunlarının içerisine girerek psikolojik ve atmosfer yapısı eşliğnde korku hayatta kalma türünün ''manyağı'' niteliğindeki kişilerden bir tanesi olan benim 2023 yılından beri 3 kez bitirmiş olduğum Alan Wake II, Remedy'nin oyun dünyası için ne kadar büyük bir stüdyo olduğunu gözler önüne seriyor.

İlk önce Alan Wake II'nin Silent Hill 2 Remake veya Resident Evil 2 Remake gibi popüler ve tür için güncel olarak iyi örneklerden bir tanesi olan korku hayatta kalma oyunlarının aksine herkese hitap etmiyor olduğunun altını kalın harfler ile çizmek gerekiyor. Alan Wake II'nin hikayesi ve oynanışı her oyuncunun idrak edebileceği bir yapıda değil.

Alan Wake II'den korku hayatta kalma türünü Resident Evil 4 gibi tür için çok başarısız olan yapımlardan ibaret sanıyor olan veya kapasitesi geleneksel anlatım tekniğinin dışarısına çıkıyor olan eserlere yetemiyor olan kişilerin kesinlikle satın almayarak uzak durması gerekiyor.

Sam Lake'in 2010 yılından beri devam etirmek istemiş olduğu fakat maddi olarak yeteri kadar bir bütçeye sahip olamadığı için bir canlı yayında gözyaşları içerisinde kalmış olduğu para yerine tutkunun ve sanatın ön planda olmuş olduğu oyunlardaın bir tanesi Alan Wake II.

Alan Wake II'de oyuncu, yazmış olduğu hikaye senaryosunun içerisinde Karanlık Yer adındaki bir evren eşliğinde sıkışıp kalmış olan yazar Alan Wake karakterinin hikaye senaryosunun çeşitli açıklar yakalayarak değiştirmeye çalışıyor olmak ile kendisine bir çıkış aramaya çalışıyor olması üzerinden Alan Wake'in daha önce yazmış olduğu bir hikayenin içerisinde de kaybolmuş olduğunu fark ediyor olması ile ilerliyor.

Yazmış olduğu hikayenin içerisinde kendisi ile birlikte kendisinin görünümü niteliğinde olan ''kötü'' karakter niteliğindeki Scratch, tarikatlar, tarikat cinayetlerini araştırıyor olan FBI ajanı Saga Anderson, Alex Casey (Max Payne) ve Jesse Faden (Control) da Alan Wake'e eşlik ediyor.

Görsel açıdan film ile oyun endüstrisinin ilk kez bu kadar birbirinin içerisine girmiş olduğu oyunda Remedy'nin sanat tasarımı daha önce hiçbir oyunda görülmemiş olan bir eşsizlik sunuyor.

Alan Wake karakterinin korku hayatta kalma türü ile mükemmel bir şekilde harmanlamış olan oynanış dizaynı oyunda büyük bir önem arz ediyor. Oynanış açısından korku hayatta kalma türünün karakter ağırlığını içeriyor olan yapım, türün kısıtlı aksiyon ve kısıtlı materyal yapısını da çok başarılı bir şekilde içeriyor.

Remedy sadece oynanış ve hikaye ile kalmayarak Alan Wake II'nin müziklerini de Control'un muazzam eseri olan Sankarin Tango'dan tanınıyor olan Martti Suosalo'nun Yötön Yö parçası dahil olmak üzere Old Gods of Asgard'ın Herald of Darkness, Jean Castel'in Lost At Sea ve Petri Alanko'nun Nightingale Wakes Up gibi muazzam yapımlarını da içerisinde barındırıyor.

Alan Wake II korku hayatta kalma türü için güncel örnekler arasında altın gibi parlıyor olan cevher niteliğindeki bir başyapıt. Sam Lake'in oyun dünyasına yansıtmaya çalışmış olduğu dünyasını ve yıllar içerisinde Alan Wake II'yi çıkartabilmek için kapı kapı gezerek çabalamış olduğu emeği mükemmel bir şekilde yansıtıyor. Sam Lake'in dünyasından daha fazla eser görebilmeyi iple çekiyorum.

Son düzenleme:
Sistem gereksinimleri nedir?

Hocam alma konusunda kararsızım Türkçe var mı ve hikaye benim için en önemli olan kısım sizce nasıl hikaye.
Konu sahibi benim ve konuda belirttim. Remedy ve Sam Lake'in tercihi ile hikaye geleneksel anlatım yerine farklı bir anlatım tekniği ile karışık bir yapıda parça parça sunuluyor, sonlara doğru ise çok iyi bir şekilde birbirine bağlanıyor. Bu anlatım tekniği ile oyuncunun oyun boyunca yaşanıyor olan gelişmeleri kendi içerisinde belirli bir mantık çerçevesine oturtmaya çalışıyor olması oyuna inanılmaz bir tat katıyor.

Ayrıca oyun bulmaca yapısına çok iyi bir şekilde yedirebilmiş olduğu oynanışı ile de farklı bir oynanış sunuyor. Özellikle de oyun ile ilgili sorun yaşamış olan kişilerden gözlemlediğim kadarıyla oyunun bulmaca yapısı ile ilgili bir öğretici tadında olan Alan Wake'in ilk kısımlarında oyunu bırakmak gibi bir hata yapmamanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Korku hayatta kalma türünü oynamayı biliyor iseniz veya en azından güncel olarak Silent Hill 2 Remake veya Resident Evill 2 Remake ile deneyim edebildiyseniz Alan Wake II'yi oynamayı deneyebilirsiniz. Alan Wake II'nin PC'de Calyspo Çeviri tarafından yayınlanmış olan bir Türkçe yaması bulunuyor.

Alan Wake II farklı anlatım tekniği ve farklı bulmaca yapısı ile sadece korku hayatta kalma türü için değil, oyun dünyası için eşi benzeri bulunmuyor olan bir başyapıt konumunda.

Vakit ayırdığınız için teşekkürler hocam

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…