Bir sistemin 2.el olduğunu nasıl anlarız?

Ederleyzi

Kilopat
Yer
Türkiye
Arkadaşlar merhaba bir tanıdıktan sıfır adında bir sistem aldık içerisinde 1TB M.2 SSD vardı ama sağlık testi yapmak için test eddiğimizde 83 gün kullanılmış olduğunu gördük. Şimdi aklımıza takıldı. Acaba diğer parçalarda`mı 2. El? Bunu nasıl anlayabiliriz? (Bazı sebeblerden dolayı kutu fatura almadık ama 2. El olduğunu anlarsak direk sistemi iade edeceğiz bir sıkıntı çıkmadan, tanıdık olduğu için. )

SSD ya da HDD'ye program ile baktığın zaman, sistem kaç kere açılmış gösterir. CrystalDiskInfo adlı yazılımı kur ve "Power On Count" kısmına bak. Aynı şekilde bir alt kısmında da toplam çalışma saati yazar.

Örnek görsel:

Inkedcrystaldiskinfo_LI.jpg

Sadece bu veri üzerinden bile, sistemin yeni mi değil mi olduğunu anlayabilirsin. Laf arasında, sistemi SSD (ya da HDD) ile birlikte mi topladınız/satın aldınız diye sor.

Arkadaşlar, şu tozlardan sistem kullanılımını anlamaya çalışma fikrinizi kendinize saklasanız iyi olmaz mı? Biraz somut ve teknik yöntemler tavsiye edin. Basınçlı hava temizleme spreyi, kompresör ve fırça ile bir cihazı her türlü cillop hale getirebilirsiniz. Bu tavsiyeniz, arkadaşın hataya düşmesine sebep olabilir.

Tozlardan sistemin kullanılıp kullanılmadığı işi yanlış bir yöntem. Sistem çalışmadığında öyle yada böyle daha çok tozlanır. Disklerin 83 gündür kullanılıyor olduğu bilgisi de çok doğru bir bilgi değil, diskin sisteme bağlı açık şekilde durması onun kullanıldığı manasına gelmez. SSD'lerin ömrünü belirleyen nokta yazılan veri miktarıdır.

Senin durumunda diskin 1TB'lık kapasiteye sahip olduğu için, 1TB'a kadar olan yazma işlemlerini görmezden gelebilirsin zira TRIM otomatik olarak yongaların yıpranma seviyesini dengeleme özelliğine sahip (over provisioning için çok az bir alan bırakılmış olması gerekli).

CrystalDiskInfo programını indir ve aşağıda işaretlediğim yeri içeren ekran görüntüsünü burada paylaş lütfen.

1566809381434.png

Arkadaşlar herkese teşekkür ederim. Sizin önerdiğiniz fikirler ile yola çıkarak başarılı bir şekilde sistemin 2.el olduğunu çözdük ve ardından iade ettik paramızı kurtardık iade konusunda bir sıkıntı çıkmazdı zaten orasını biliyorduk. Arkadaşa itopya gibi bir siteden sıfır sistem toplayacağız herkese teşekkür ederiz saygılar sevgiler. (Sistem bana ait değil benim zaten hali hazırda itopyadan sıfır toplanmış 4 aylık RX590 sistemim var arkadaş kendine sistem aldığı için sıfır yada 2.el diye karışmak istemedim önerimi sundum ve kenara çekildim.)

Arkadaşlar herkese teşekkür ederim. Sizin önerdiğiniz fikirler ile yola çıkarak başarılı bir şekilde sistemin 2.el olduğunu çözdük ve ardından iade ettik paramızı kurtardık iade konusunda bir sıkıntı çıkmazdı zaten orasını biliyorduk. Arkadaşa itopya gibi bir siteden sıfır sistem toplayacağız herkese teşekkür ederiz saygılar sevgiler. (Sistem bana ait değil benim zaten hali hazırda itopyadan sıfır toplanmış 4 aylık RX590 sistemim var arkadaş kendine sistem aldığı için sıfır yada 2.el diye karışmak istemedim önerimi sundum ve kenara çekildim.)
İtopyada eğer bir sıkıntı yaşarsanız iade etmeniz için dava açmanız gerek. Aksi takdirde sizin telefonlarınıza, maillerinize bakmıyorlar.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı