Bir türlü ders çalışmaya başlayamamak

Son senemdeyim YKS var. Ama bir türlü ders çalışmaya başlayamadım. Her şey yerli yerinde olsun bir eksik olmasın diye düşünüyorum ve istiyorum ama elbette ki oluyor ve başlayamıyorum bu yüzden. Bunu nasıl çıkartabilirim hayatımdan? Mükemmellik gibi bir şey sanırım ne yapmalıyım? Zaten okul derdim de yok açık lisedeyim.

Mükemellik aramamaya başlayarak başlayabilirsin. Her şeyim yerli yerinde olsun öyle başlayım dersen olmaz öyle. O bir tür mental hastalık kanka. Elinde bir kitap kalem de olsa ya da ne bileyim abur cubur, içecek bir şey olmasa bile çalışman lazım önünde ne olursa olsun. Hiçbir şeyi aramadan otur masana, düşünme hiçbir şey hakkında sadece kitabı aç ve başla. Bende öyle oluyorum mükemmellik arıyorum yaptığım her işte o yüzden hep erteliyorum son ana kadar. Sakın mükemmellik arama ve erteleme ne olursa olsun başla bir yerden.

Mental hastalık mı? Adı ne?

Lütfen aklını başına al. Bende 12.sınıfta hep ertelerdim ve şuan mezunum. Okulda dalga geçtiğimiz insanların hepsi üniversiteye gitti biz halen YKS çöplüğünden kendimizi kurtarmaya çalışıyoruz. İlla ilk yılından kazanmak zorunda değilsin ama yine de dene, çalış. Yoksa mezuna kalınca denemediğin için pişman olursun. Bu oyunlardan ve sosyal medyadan kendini kurtar yoksa hiçbir zaman çalışmaya başlayamazsın. Bunu sana büyüğün olarak değil tecrübe etmiş ve aynı sorunları yaşamış biri olarak söylüyorum.

Cevaplarınız çok değerli benim için. Çok teşekkür ederim. Daha önce soru çözme alışkanlığım olmadı ve üstümde tembellik vardır belki de bilemiyorum ama mental hastalık olduğu kesin.

Sana şunu diyeyim Yks'de derece yapanlar insan evladı değil mi? Sen de öylesin. Ha bide açıkta olduğundan şu tavsiyeyi de vereyim "mola vermek için ders çalışma sen molayı ders çalışabilmek için veriyorsun" bu düşünceyi kafana koyarsan verimli çalışabilirsin. İyi akşamlar.

Cevaplarınız çok değerli benim için. Çok teşekkür ederim. Daha önce soru çözme alışkanlığım olmadı ve üstümde tembellik vardır belki de bilemiyorum ama mental hastalık olduğu kesin.

Mental hastalıkla alakası yok sadece işine gelmiyor fakat bunu değiştirebilecek kapasiteye ve zamana sahipsin. Belki ileride hangi mesleği yapacağın hakkında karasızsındır ve bir hedefin olmayabilir. İlk önce bunu belirlemeye bak. Eğer istediğin mesleği belirlersen ders çalışırken de bir motivasyonun olur. Mesela ben veteriner olmayı çok istiyormuşum demek ki günlük 10-11 saat çalışacak kadar motive verebiliyor. Sen önce bunu belirlemeye bak ders çalışacağın zamanlarda gelir.

Mental hastalıkla alakası var. OCD olan bazı insanlarda mükemmelizm takıntısı var bir şeyi mükemmel yapmaya çalışma hakkında. Eğer bir şeyi mükemmel yapmazlarsa o şeyi yapmayı istemiyorlar ya da o şey mükemmel olana kadar yapmaya başlamıyorlar. Ders konusunda diyelim mesela her ders çalıştığı zaman yanında abur cubur, içececek yanında olmazsa 1 sayfasını açmamayı istemek mükemmelizmle alakalı. Daha detaylı yazmak isterim ama profesyonel değilim konu üstünde. Ama kesinlikle mental hastalıkla alakası var. Bende ki formu da eğer sabah ki yüz yıkamadır, diş fırçalama falan yapmaya erinirim ben ve eğer onları yapmazsam önemli ne işim olursa olsun kesinlikle onları da yapmayı erinir bırakırım asla başlamam yüzümü falan yıkamadan. Yüzümü yıkadım diyelim yanımda abur cubur olmadan asla başlamam ya da yoksa dikkatim dağılır.

Yapman gereken şeyi konuşalım şimdi boş konuların üzerinden geçmişken. Oturup açıcaksın ne çalışman gerekiyorsa ve çalışmaya başlayacaksın istesende istemesende. Kafan başka şeylere dalabilir ama ne yapman gerekiyorsa, ne bileyim işte yanaklarına hafif tokat gibi olsun yapıp ders çalışmaya devam edeceksin. Dersi çalıştıktan sonra boş zamanında düşünürsün ne olmak istediğini ki üniversitedeki ya da üniversiteyi bitirmiş birçok kişi de ne olmak istediğini halen tam olarak net bilmiyor. Onu zaman geçtikçe kendini tanıyarak, neyi sevdiğini veya sevmediğini gibi anlayarak, farkedersin. Şu anlık sadece oturup ders çalışarak kendine bir alışkanlık edinmeye çalış. En az 20 dakika falan çalışarak başla 20 dakika 20 dakikadır. Önemli olan o mükemmelizm huyunu atmaya çalışmak en azından ders konusunda.

Çok teşekkür ederim. Çok güzel yazmışsınız ellerinize sağlık

İnanın hocam ne okul derdi ne aile baskısı ne sevgili derdi hiçbir engel yok hayatımda. Tek derdim sınav ama yine de ders çalışmaya başlayamıyorum işte

Son düzenleme:
Kanka dediğim gibi ya direk başlayacaksın ya da Psikiyatristten hap alacaksın tabii ki durumunu açıklayıp iyice. Ben 1 yıl falan kullanmıştım takıntılı olduğum zamanlar. Şu anda da aşırı takıntılıyım ama baya kontrol altına aldım genel olarak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…