Merhabalar, yaşım 22. Bu konuyu hem fikir alma açısından hem de derdimi paylaşma açısından açıyorum sizlere. Uzaktan Öğretim Bilgisayar Programcılığı 2.sınıf öğrencisiyim. Bu okula yatay geçişle geldiğim için 1.sınıfta normal derslerden muaf idim yani hâliyle kayda değer fazla bir bölüm dersim yoktu. Zor olarak söyleyebileceğim bir "Programlama Temelleri" dersim vardı o dersi de zaten şuan da alttan alıyorum, geçememiştim. Onun haricinde "Bilgisayar Donanımı" gibi kolay derslerim vardı hiç katılım sağlamayarak bile kolayca geçtim o derslerden.
Asıl konuya yani başlıkta ki konuya gelecek olursam:
Bu sene
"Bölüm Dersi" olarak toplamda 7 tane ders görmekteyim.
Görsel Programlama 2 = C# Dili
Yazılım Mimarileri = Python Dili
İnternet Programcılığı = HTML Dili (İlerleyen Derslerde CSS'de görülecek)
Nesne Tabanlı Programlama = Java Dili
Programlama Temelleri = Algoritma/Akış Şeması Öğretiliyor 1.sınıf dersi olduğundan dolayı.
Veri Yapıları = C++
Mobil Programlama = Kotlin Dili
Gördüğünüz gibi her derste farklı bir dil öğretiliyor/öğretilmeye çalışılıyor.
En iyi anladığım ders; "
Java" dili yani
"Nesne Tabanlı Programlama" dersi.
En zayıf olduğum ders ise
"C++" yani
"Veri Yapıları" dersi. Normalde bu dersin ilk haftalarında gayet iyiydim fakat diğer derslerde de öğretilen şeylerin sayısı arttıkça C++'ı hiç anlamamaya başladım. Zaten çok göz korkutucu bir dil oldu benim için.
İlk birkaç hafta hiç şikayetim yoktu fakat anlatılan şeylerin sayısı arttıkça kafam iyice dağılmaya başladı. Başlangıç olarak öğretilen dilleri birbiri ile karıştırmaya başladım, sonrasında
Java dili hariç diğer tüm dillerden bir anda koptum.
Uzun lafın kısası; Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Derslerin akışına daha az uyup önce bir dil üzerinde uzmanlaşabildiğim kadar uzmanlaşmalı mıyım yoksa tüm dillere aynı zamanı mı ayırmalıyım?
Dürüst olmak gerekirse tüm dilleri öğretmeye çalışmaları bana çok saçma geliyor. Başta diyorum ki; ben de bir anormallik yok, tüm dillere bakmak yerine önce bir dilde uzmanlaşmak daha iyi bir seçenek gibi geliyor ama sonra diyorum yani müfredatta böyleyse ve benim kafa artık karışmaya başladıysa, kafam basmamaya başladıysa sorun bende diyorum bu da hâliyle beni hayallerimden soğutuyor.
Anlamamaya başlayınca hâliyle soğumaya başlıyorum; "Bu işler bana göre değil, yanlış hayallerin peşindeyim" gibi şeyler düşünmeye başlıyorum fakat sonra mesela
"Java" dilini işlerken hiç sıkıntı yaşamıyorum. Anlatılanları kolayca anlıyorum ki araştırdığıma göre
"Java" dili diğer dillere göre basit bir dil sanırım.(Yanlışım varsa düzeltirsiniz)
Bir kez daha; "uzun lafın kısası" diyorum:
Kendime öyle bir çalışma düzeni ayarlamalıyım ki istikrarlı bir şekilde öğrenmeye devam edebileyim. Mesela
Java dilinde zorlanmıyorum dedim ama dersin ilk birkaç haftası hiçbir dilde zorlanmıyordum.
Java dilinin öğretildiği derse diğer derslerden daha fazla katılım sağlayabildim.
Java yerine başka bir dili anlatan derse o kadar katılım sağlasaydım belki o dilde hiç zorlanmayacaktım.
Derdimi size anlatabildim mi bilmiyorum. Bu konuyu sizden tavsiye almak için mi açtım yoksa size içimi dökmek için mi açtım ondan da demin değilim
Hayatı yazılımda, programlamada geçmiş ve geçen abilerimden, ablalarımdan ve kardeşlerimden tavsiyelerini, fikirlerini bekliyorum. Beni dinlemeye zaman ayırdığınız için hepinize şimdiden teşekkür ediyorum..