Birebir aynı Dual RAM'leri 8x4 olarak kullanılır mı?

Anakart
GIGABYTE Z590M GAMING X
İşlemci
I7 11700F
Merhaba değerli forumdaşlar. Sorum şu anda 8x2 3600MHz toplam 16 GB RAM'ler var ve anakartımın 4 tane RAM slotu var kalan 2 slota elimdeki RAM'lerin her şeyiyle aynı olan bir çiftini daha alıp takarsam uyumlu bir şekilde XMP açık kullanabilir miyim? (anakartım Gigabyte Z590M Gaming x)

Son düzenleyen: Moderatör:
GEIL marka 3600 Mhz 2x8 GB DDR4 ram kullanıyordum. 2x daha aldım

Şu anda Geil marka 3600 Mhz (XMPli) 4x8 GB DDR4 kullanıyorum hiçbir sorun yok.

Benden örnekle yola çıkabilirsin hocam. Yalnız Xmp açtığımda birkaç kez bios kapandı, o da ramleri 1 eski 1 yeni 1 eski 1 yeni olacak şekilde taktım ve Mhz i oto seçmedim biosdan elle 3600 seçtim. Sorunsuz bir şekilde kullanıyorum.

Merhaba değerli forumdaşlar. Sorum şu anda 8x2 3600MHz toplam 16 GB RAM'ler var ve anakartımın 4 tane RAM slotu var kalan 2 slota elimdeki RAM'lerin her şeyiyle aynı olan bir çiftini daha alıp takarsam uyumlu bir şekilde XMP açık kullanabilir miyim? (anakartım Gigabyte Z590M Gaming x)

%100 diyemeyiz ama ben 2 tane 8 GB 2400MHz G.Skill flarex RAM ile 2 tane daha 8 GB 3200MHz G.Skill flarex RAM'i takıp manuel o.c ile 3200MHz de çalıştırdım. Tabii CL değerlerini vs her şeyi elle ayarladım. Sende 2 RAM frekans ve CL değerleri de aynı ise hiçbir şey yapmadan da direk XMP olarak çalışabilir. Ancak yine de tam garanti diyemem. Bazen bazı anakartlar da uyumsuzluk vs yapabiliyor. Ama bana göre sorun olmaz diye düşünüyorum.

4 adet teki 16gb 3200mhz ramleri 2 yıldır sorunsuz kullanıyorum. 2 si eski 2si yeni üretim aynı marka model, kodları değişik. 2 farklı anakart gördüler, biri Asus Z370 şuanki Asus B760.

%100 diyemeyiz ama ben 2 tane 8 GB 2400MHz G.Skill flarex RAM ile 2 tane daha 8 GB 3200MHz G.Skill flarex RAM'i takıp manuel o.c ile 3200MHz de çalıştırdım. Tabii CL değerlerini vs her şeyi elle ayarladım. Sende 2 RAM frekans ve CL değerleri de aynı ise hiçbir şey yapmadan da direk XMP olarak çalışabilir. Ancak yine de tam garanti diyemem. Bazen bazı anakartlar da uyumsuzluk vs yapabiliyor. Ama bana göre sorun olmaz diye düşünüyorum.
hocam eğer yardımcı olacaksa anakartım quad channel değil dual channel destekliyor ama çift dual channel olarak kullanabilmem gerek diye düşünüyorum sizce?

peki frekansı kısmadan olduğu gibi kullanma ihtimalim var mı?

Evet var. Sorun yaşarsan frekansı kısmak yerine VCCSA ve VCCIO voltajlarını arttırmayı deneyebilirsin. 1DPC için bu şekilde önerilmiş, sen 2 DPC(kanal başına bellek modülü) 2 Channel kullanacağından 0.05V üstünü de deneyebilirsin.

SmartSelect_20230808-114856_Chrome.jpg

Technopat Haberler

Geri
Yukarı