Bireysel Emeklilik Sistemi nasıldır?

OnePC

Kilopat
Makaleler
7
Yer
Türkiye
Yaşım 17. 18 yaşına girince oluyor sanırım. Bireysel Emeklilik Sistemine katılmak istiyorum. Aslında amacım 30 yaşına falan gelince kendime yazlık ev almak. Amacım bu yani. Her ay para yatırırım. Hiç sorun değil. Sorularım şunlar;
  • Fonlar varmış. Diyelim bir fona yatırıyorum parayı. Ama fon geliri çok değil. Sonradan o fonu değiştirebilir miyim? En iyi fonlar hangisi bunu düzenli olarak araştırabileceğim, takip edebileceğim bir sistem yok mu?
  • Diyelim 18 yaşında bu sisteme girdim. 30’lu yaşlarıma kadar her ay düzenli olarak para attım. Ev parası veya araba parası çıkar mı?
  • Ne kadar fazla para atarsam sonrasında o kadar fazla para mı alırım? Yani ne kadar atarsam o kadar kâr mı?
  • Bunun haricinde bununla birlikte başka ne önerebilirsiniz?

Merhaba BES olarak kısaltılan sistemin amacı tasarruf yapmakta zorlanan veya parasını kontrol edemeyen kişilerin para biriktirmesini sağlamaktır. Genel olarak Fon veya Altın cinsinden veya seçtiğin menkul kıymete doğrudan yatıran BES'ler olmakla beraber asıl amaç 10 yıl süresi ve emeklilik yaşınıza gelene kadar birikim yapmak ve buna teşvik vermektir. Teşvikleri T.C. verir.

Avantajları ve dezavantajları ile beraber sorularınıza gelirsek:

1. Fonlar: bütün BES şirketleri/bankalar tarafından size sunulur ve her yıl yanlış hatırlamıyorsam 6 veya 18 tane değiştirme hakkınız bulunmakta fakat SPK tarafından bu durum güncellenebilmekte. Fon olarak ABD Teknoloji hisseleri, Altın, Para piyasası, Tahvil ve kısa süreli borçlanmalar, Yabancı ve yerli borsa fonları, Helal(tartışılır) fonlar ve daha pek çok fon çeşidi bulunur bu fonlar TEFAS/BEFAS üzerinden sorgulanabilir.

2. Ev ve araba parasına ulaşmanız tasarruflarınıza yaptığınız aylık katı ve seçtiğiniz fonların veya sizin fon seçen portföy yöneticisini başarısına bağlıdır.

3. Ne kadar atarsanız o kadar katlanır diye bir muhabbet yok ana paranız zarar uğrama riskine daima sahiptir ve bununla beraber BES Fon'ları alacaksanız o fonun risk düzeyine yani oynaklığına tabii olarak zarar eder veya kazanırsınız.

4. Şahsi önerim katı kuralları ve devlet desteğini erken çekince gitmesinden ötürü BES'den ziyade kendiniz alabilirsiniz böylece BES şirketine yönetim ücreti vb. gibi ekstra ücret ödemezsiniz.

Bu verilenler yatırım tavsiyesi dolaylı veya dolaysız yoldan içermez yatırım yapmak finansal okuryazar kişilerce veya bu konuda uzmanlar tarafından yapılmalıdır son SPK kamu spotuna tabii olarak özellikle bir hisse veya yatırım aracına değinilmemiştir!

Sözlük:
SPK: Sermaye Piyasası Kurulu. Türkiye içindeki Borsa ve Sermaye araçlarını denelter.
BES: Bireysel Emeklilik Sistemi.
TEFAS ve BEFAS: Fonların merkezi sistem sitesi.
BES Fon: BES şirketleri tarafından müşterilere sunulan fakat normal yatırımcının alamadığı tüm fonlar.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı