Birisi bana bir şey mi dedi takıntısı nasıl giderilir?

Regalor

Decapat
Ben hakaret, küfür daha doğrusu bana bir şey mi dediler takıntılısı oldum son 2 yıldır filan. Bu normal bir takıntı değil felaket yoğun seviyede hayat kalitesini yerlere düşürüyor. Sürekli ortamda insanları analiz ediyor ve dinliyorum acaba benim hakkımda mı konuşuyor bana kötü bir şey mi diyor gibi. İstemsiz her an oluyor mesela birkaç saat önce markete gittim iki tane kız bana ben içeri girerken bana bakarak güldüler ama onları ne tanıyordum ne de başka garip bir durum vardı. Sonra çıkarken kapıda kendi aralarında gülüyorlardı hemen kafamda bir ses acaba senle mi dalga geçiyorlar filan diye konuştu. Bu kadar basit bir olay yüzünden bile saatlerdir az da olsa motivasyonum düştü. Psikoloğa gitmeyi istiyorum ancak çok pahalı. Devlet psikologu da ilgilenmiyor ne yapmalıyım bilmiyorum.

Diyelim senin hakkında kötü bir şey dediler bu senin neden umurunda olsun ki eğer kötü bir şey yaptıysan yüzüne karşı desin sende kafanda ölç tart ona göre tavrını takın gerisini de salla millet ne der diyerek yaşanmaz bu hayatta ha diyorsun ki yok ben yapamıyorum edemiyorum olmuyor git psikiloğa derdini anlat.

Hocam hakaret anlamında demiyorum da şöyle düşün. Sen kimsin ki insanlar senin hakkında konuşup sana gülüp sana bir şey desin sürekli?

Liseye yeni başladığımızda bazı olaylar yaşadık onlardan kalan psikolojik hasar diye düşünüyorum. İstemsiz tamamen ama işte laf geçirmiyorsun.

Öyle tabii ama deneyle olmuyor işte. Dediğim gibi tamamen istemsiz mesela yolda yürürken serseri tipler görürsem gidene kadar kontrol ediyorum bir şey mi diyecek acaba diye(bu tipler sebepsiz yere laf atma potansiyelli olduğu için onlarda öyle oluyor).

Serseri tiplerin ve bazı kız/erkek grupların, yolda gördükleri kişilerle kendi aralarında dalga geçmesi olağan malesef, bu bir gerçek. Ama sonuçta kendi aralarında bir şeye gülerken o anda sizinle göz göze gelmiş de olabilir. Sonuçta siz onlara bakarsanız yanlarından geçerken onlar da fark edip size bakıyor.
Liseye yeni başladığımızda bazı olaylar yaşadık onlardan kalan psikolojik hasar diye düşünüyorum.
Ortaokul ve lisede bu tip şeyler yaşanıyor malesef. Her sınıfta illa ki sorunlu kişiler var. Ama üniversitede baya azalıyor o durum.

Şu anda kaç yaşındasınız, hala lise mi okuyorsunuz bilmiyorum ama size önerim sınıfta yanınızda yakın bir arkadaşınız olsun sizin de. Yani boş ve kendi halinde görünmeyin. Öyle kişilere daha çok sataşıyorlar, sizin de yanınızda birisi olması destek olur. Yanınızda birisi yoksa bile bir şeylerle kendinizi meşgul edin, boş boş durmayın. Hem kafanız dağılır. Dışarıda dolaşırken de mümkün mertebe serseri tipler varsa yol değiştirin. Ne olur ne olmaz, laf atmakla kalmayıp kavga çıkarmaya çalışabilirler. Onun haricinde, rastgele bir grup size laf attığını düşünseniz bile umursamayın. Sonuçta o kişiyi bir daha görmeyeceksiniz ve o da sizi unutacak.

Biraz detaylı yazdım ama olası senaryoları gözden geçirdim. Yoksa vesvese haline getirmeyin bu işi.

Liseyi bitiyorum. Güzel yazmışsın sağ ol ancak benim olay farklı. Benim ezik, yalnız, garip görünmem gibi durumlar yok çok şükür. Durum benim psikolojim, yazımda o serseri örneğini verdim evet ama o olaylar olduğu için değil ben öyle hissediyorum genelde o tiplerin yanından geçerken içimden birses bu serseri (yani laf atma potansiyelli) ya bana bir şey dediyse oluyor tabii bazı ufak tepkilerden bile oluyor bu mesela diyelim kendi aralarında konuşuyorlar fakat bana bakarak işte tam o anlarda oluyor. Daha önce lise 1'deyken bu durumların hepsine maruz kaldım yanlış ortamlarda bulunduğum için. Bunun sonucunda şu an aşırı alınganlık var çevremde herkes çok takıntısın, alıngansın diyor. En basiti dün yazdığım gibi markette kızlar gülüyordu ben girince muhtemelen kim girdi bakmak için baktılar ama o esnada hala gülüyordular bu olayı takıntı yaptım istemsiz... Psikolog şart oldu.

Şöyle düşün; kalabalık bir cadde de yürüyorsun ve arkanda yer alan insanlardan birisi pişt mavi saçlı buraya bak diye bağırıyor. Varsayalım ki saçın siyah; e sen dönüp bakar mısın bu arkandan seslenen insana? Bakman için mantıklı bir sebep yok çünkü senin saçın siyah. İnsanların sana bir şey söylediğini düşündüğün zaman yada söyledikleri zaman bile bu mantığı yürütmeye çalış; birisi sana çok safsın mı diyor; e sen saf değilsin ki? Niye ciddiye alasın. Birisini sana bakarak gülüyor ve yanındakine bir şeyler mi diyor; en fazla ne diyebilir ki? Üstündeki tişörtle mi dalga geçecekler? Geçsin; sen giydiğin tişörtten memnun olduğun sürece gerisinin bir önemi yok. Bakış açını değiştirirsen bu durum senin için problem olmaktan çıkacaktır. Psikolog a gitsen bile yüksek ihtimalle yapmaya çalışacağı şey senin bu olaylara bakış açını değiştirmeni isteyecek, olaylara farklı bir pencereden bakmanı sağlayarak bu durumu çözmeye çalışacak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…