2025 son çeyreğine giriyoruz ve MMORPG arayanlar için BDO hakkında ufak bir inceleme yazmak istedim; iyi yanları, kötü yanları, ortamı vs.
İyi yanları:
- Zirvede tek.
- Optimizasyonu çok iyi.
- Yapacak şeyler bitmiyor.
- Sistem dostu.
- Kocaman harita.
Kötü yanları:
- Grief çok fazla.
- Başlangıç için para şart.
- Oyun başlangıcı tamamen RNG ve emek, ama Endgame P2W ve emek.
- P2W şart.
- Binek çeşitliliği az.
1700 saatlik Black Desert serüvenimde her türlü içeriği tüketmiş biri olarak sizlere tavsiyeler ve rehber metni yazmak istiyorum.
Görev ilerleyişi:
Oyun içerisinde belirli görevler dışında hikayeye önem vermiyorsanız tüm görevleri yapmak gereksiz. Oyunda AP ve DP dediğimiz, bizim güç ve defansımızı belirleyen unsurlar var. Bazı görevler bedava AP ve DP veriyor; tüm hikâyeyi yapmak yerine AP ve DP vereni yapmak daha mantıklı.
Para kasma:
Normalde çoğu MMORPG oyununda para ticaretle kasılır, ama BDO’da 3 çeşit yol var: PvE, kumar (item basıp satma) ve Life. PvE ile maksimum gelir orantısız bir sistem çünkü saatlerce canavar kesip az veya orta miktarda para kazanabilirsiniz. Kumar şansınız tutarsa 150t kâr ettirir veya 10t zarar ettirir. (Bugün de pene kadar debo bastım, he free 120t.) Life çeşitleri var, o yüzden net gelir söyleyemem, ama bence AFK para kazandırıyor ve de yüksek miktarlar.
Kitlesi:
BDO’nun kitlesinde benden küçük bulamazsınız bence (19 yaşındayım, 750GS’e kadar P2W siz kastım sattım). Çünkü 2 yıldır oynadığım oyunda çoğu kişiyi tanırım; yaş veya kişilik olarak benden küçüğe denk gelmedim
. Kitlesi belli başlı yayıncılar yüzünden biraz toxic ve griefci. Biriyle kavga ederseniz bilin ki en yakın düşmanınızı edinmiş olursunuz; bu savaş asla bitmeyecek, ilk kim bırakırsa oyunu o kaybeder.
Optimizasyon:
Oyunu 2 farklı PC’de oynadım:
- i5 3470, 8 GB RAM, GTX 1050 Ti, 500GB SSD ile Remastered 60 FPS aldım.
- i5 12400F, 16 GB RAM, GTX 1070 Ti, 1TB SSD ile çok yüksek ayarlarda 150–160 FPS alıyorum.
P2W mi?
Evet, oyun P2W. Şöyle anlatayım: Oyuna başlamak için minimum 22 TL (%90 indirim ile), maksimum 445 TL (indirim ile oranını hatırlamıyorum). Bugün 0’dan başladım, 445 TL ile başladım. Oyunda pet ve kahya sistemi var; kahya neyse bedava gelenlerden 3–5 bir şey yapılır ama petler tamamen şart. Çünkü Life skill ve PvE için özel petler var. Her pet 4 aşamadan oluşuyor ve petlerin türleri var (classic, premium, özel). Petleri üst aşamaya atmak için aynı türden petler gerekiyor ve o petler %’lik oranla üst seviyeye geçiyor. Normalde böyle P2W itemler merkez pazarda bulunurdu, ancak oyuna 2–3 kere zam gelince insanlar sadece kostüm satmaya başladı. Petler 500M iken kostümler 2–2.5t kaldı; petlerin aşaması yerdeki itemleri toplama hızını etkiliyor, bu da grindinizi büyük ölçüde etkiliyor.
Life skill:
Çiftçilik, aşçılık, kimya, avcılık, eğitim (at sürmek), toplama, işleme, takas (gemiyle takas), ticaret (şehirler arası sandık üretip satışı), balıkçılık.
Oyunda PvE sevmeyen kitle için özel para kasma yöntemi lifeskilldir. Detaylı anlatmayacağım; YouTube’da videoları var.
PvP ne durumda:
Maalesef şu an PvP bana göre rezalet durumda. Woosa succ mainim; sırf PvP için başka çar oynamam gerekiyor. B Tier olunca böyle, maalesef. Onun dışında PvP’de grab sistemi var; bazı çarlarda grab var, bazılarında yok. Grab olan çarlar 1–0 önde, her zaman class difference gibi etkenler çok önemli. Zirvede ayrıca oyuna yeni itemler ve bölgeler geldi; 390 AP, 490 DP gibi miktarlara ulaşabiliyoruz artık. 490 DP demek herkes ölümsüz demek
Anlatacaklarım bu kadar. BDO ne kadar P2W veya kitlesi kötü de olsa bana göre zirvede tek. Okuduğunuz için teşekkür ederim, herkese iyi sosyaller.