Yakın zamanda 2. el olarak bir Blue Snowball Ice Condenser mikrofon satın aldım. Mikrofonu piyasasından biraz ucuza alacağım için alırken başka bilgisayarlarda gerekli testleri yaptım. Mikrofon tabiri caizse kusursuz çalışıyordu. Evde kullandığım bilgisayara bağlarken, Blue Snowball mikrofonun ayarlandığı ardından da kullanıma hazır olduğu mesajları çıktı. Problemsiz kurulduğunu düşündüm ve ardından internetten Blue Sherpa olduğunu tahmin ettiğim uyumlu driver programı indirip kurdum.
Şu ana kadar sorunsuz ilerleyen mikrofon kurulumu Blue Sherpa'nın mikrofonu algılayamaması üzerine patlak verdi. Kurdum ancak ses testi yapmamıştım ve yüksek ihtimalle sesimi almıyordu çünkü etkin aygıt kullandığım kulaklığın mikrofonuydu. Önce Blue mikrofonu etkinleştirmeye çalıştım ve ses aygıtlarından kayboldu. Ardından ben de kablosunu çıkartıp tekrar taktım ve kulaklığın mikrofonunu devre dışı bıraktım. Sorun Giderme yaptığımda PnP hatası ile alakalı olduğunu belirten bir uyarı aldım.
Bir-iki deneme ardından bilgisayarım mikrofonu hiç görmemeye başladı. "Denetim Masası\Tüm Denetim Masası Öğeleri\Aygıtlar ve Yazıcılar" kısmında hoparlör simgesi ile gözüküyor ve aygıt imzasına dair hiçbir şey taşımıyordu. Ses aygıtlarından "bağlantısı kesilmiş" olarak Blue mikrofonu buldum ve "Sağ tık>Özellikler>Özellikler>Ayarları Değiştir>Sürücü>Sürücüyü Güncelleştir" seçeneğine tıkladım. Sürücü taraması yaptıktan sonra Windows için birtakım güncelleştirmeler buldu ve yükledi. Windows güncelleştirmelerini yaptıktan sonra Mikrofon sorunsuz çalışmaya başladı. Sesimi gayet güzel alıyordu ve mikrofon hassasiyeti harikaydı.
Ancak aygıt kimliği, sebebini anlayamasam da "USB Audio Class 1.0 and 2.0 DAC Device Driver" şeklinde kayıtlıydı ve Blue Sherpa tarafından mikrofon hâlâ algılanamıyordu. Her ne kadar kablosunu çıkartıp başka USB girişlerinde denesem de sonuç değişmedi. Hatta birkaç defa sürücüyü güncelleştir dediğim kısımdan cihazı sürücüleri ile birlikte kaldırıp tekrar tanıtmaya çalıştım ancak değişen bir şey olmadı.
Şu anda mikrofon Discord'da sohbet ederken vs. sorun çıkartmıyor fakat arkada Steam'i veya Epic Games'i açtığımda mikrofon işlevsiz kalıyor ve Discord'un ses ayarlarından veya Windows'un ses ayarlarından farklı bir mikrofonu etkinleştirip sonra geri Blue'ya döndüğümde tekrar çalışmaya başlıyor veya bazen sadece Discord'da başka bir ses kanalına girip geri gelmem gerekiyor.
Üstelik FiveM gibi sesli konuşmanın oldukça ön planda olduğu oyunlar oynuyorum. FiveM'i açtığımda, işe yaradığını düşündüğüm tüm yöntemler kifayetsiz kalıyor ve Discord üzerinden kimse ile sesli bir şekilde konuşamıyorum. Hatta bazen TS3 sorunsuz çalışırken bir anda karşı taraf sesimi almamaya başlıyor ve ben kulaklığımın mikrofonuna dönmek zorunda kalıyorum.
Bilgisayarım ses ayarları konusunda iyice saçmalamaya başladı ve ben format atmadan bir çözüm bulmak istiyorum çünkü format ile birlikte gidecek dosyaları tekrar telafi etmem günlerimi alacak. Örneğin normalde monitörümün hoparlörü olmamasına rağmen bilgisayarım ses ayarları kısmında 6 tane monitör hoparlörü tanımlıyor.
Blue Snowball mikrofonum Logitech alt sanayisi olmasına rağmen sürücüsü C-MEDIA Inc. diye bir şirketin olarak gözüküyor.
Tüm donanım ve ekipmanlarım şu şekildedir:
>İşletim Sistemi: Win10
>Kasa:
-Kasa: RAMPAGE Carisma Mesh 4x120mm RGB Fanlı
-Anakart: Asus Prime B450M-A 4400 MHz(OC) DDR4
-İşlemci: AMD Ryzen 7 2700X 4.3 GHz 20Mb
-Ekran Kartı: MSI RADEON RX580 ARMOR 8GHz OC 8GB GDDR5 256bit
-Ram: CORSAIR 16GB Vengeance DDR4 3200MHz Dual
-PSU: RAMPAGE RMP-650-80PB 650W 80+ 140mm fan
-Disk: 2TB Seagate Barracuda HDD ve WD 500GB SSD
>Donanım:
-Monitör: AOC 24" C24G1 144Hz 1ms Curved