Bluetooth 5.1 telefon ile Bluetooth 5.3 kulaklık ses performansı

Xiton

Decapat
Daha fazla  
Herkese selam

Telefonumda Bluetooth 5.1 mevcut. Birkaç gün önce Bluetooth 5.3'e sahip bir kulaklık sipariş ettim ve merak ediyorum. Ses kalitesi konusunda, belirgin şekilde bir fark oluşur mu? Eğer ses kalitesinin daha kötü olacağı, müzik zevkimi etkileyecek bir durumla karşılaşırsam, bu beni üzer doğrusu. Bu konuda tecrübeli arkadaşların bilgisine ihtiyacım var. Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni aldığınız kulaklığın geriye doğru 5.1 desteği de vardır ve 5.1 kalitesinde kullanacaksınız bir sorun olmaz.

Bağlantı konusunda zaten muhtemelen sorun olmayacaktır. Elbette kullanabileceğim ama ses kalitesi, Bluetooth 5.3'e sahip bir telefon kullanmadığım için çok fark eder mi onu merak etmiştim aslında. Biraz araştırma yaptığımda, bir yerde şunu görmüştüm "Bluetooth sürüm uyumu da nispeten önemlidir ama asıl husus, kulaklığın donanımıdır."

Yine de burada, bu konuda bilgi sahibi olan insanlara da sormak istedim. Cevabınız için de ayrıca teşekkür ederim

Ses kalitesi daha çok ses codecleriyle ilgili hocam. Şu anda en üst kalite sesi LDAC destekli bir kulaklık ve kaynak eşleşmesinden alabilirsiniz.

BT versiyonları daha çok BT bağlantısının kalitesi (daha stabil, daha az kopma, biraz daha uzun range vs) ile ilgili oluyor. Ayrıca daha verimli pil kullanımı vs vs gibi ekstra özelliklere imkan sağlıyor ama doğrudan ses kalitesi ile ilgili değiller.

O zaman, önem arz eden etkenlerin, telefonun desteklediği ses codecleri ve kulaklığında aynı codecleri ya da olabilecek en iyi ses performansı için LDAC'ı desteklemesi + kulaklık donanımı olduğunu söyleyebiliriz. Değil mi hocam?

Ayrıca cihazımı ve sipariş ettiğim kulaklığın modelini de söyleyeyim;

Cihazım: Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Sipariş ettiğim kulaklık: Soundpeats Capsule 3 Pro

Bu kulaklığın LDAC özelliği mevcut. Cihazımda da LDAC özelliğinin, deneyimleyen birinden olduğunu öğrendim. Sanırım ses kalitesi olarak, kulaklığın verdiği performansı iyi bir şekilde deneyimleyip, kullanabileceğim.

Evet her iki cihazda da LDAC desteği mevcutsa mümkün olan en iyi sesi alırsınız. Yalnız kulaklık telefona BT ile bağlandıktan sonra telefondan eşlenen BT cihazları gösteren ayarlar kısmına gidip kulaklığın yanındaki ayara tıklayıp en iyi ses kalitesi seçeneğini seçmeniz gerekebilir.

Tamamdır hocam. Buna dikkat edeceğim. Yardımlarınız için tekrardan teşekkür ederim

Hocam aynı telefona sahibim ve aynı kulaklığı sipariş ettim . Memnun musunuz? @Xiton
Şanslısınız ki bana denk geldiniz diyebilirim o zaman hocam

Şöyle söyleyeyim, 2 aydır kullanıyorum bir sorun yaşamadım. LDAC falan zaten destekliyor bizim cihaz. Basslar şöyle midler böyle, sahne genişliği vs. ıvır zıvırdan bahsetmeyeceğim. Derinlemesine detaycı biri değilim ama kulağıma gelen sesin kaliteli mi kalitesiz mi olduğunu elbette anlayabiliyorum ve buna önem de veriyorum. Birçok marka kulaklık kullandım. Benim için kalite anlamında zirve oldu Capsule3 Pro.

Normalde bir kulaklık aldığımda, kulakçıklardan en büyük olanı takarım ama bunun medium olanı bile yeterli geldi. Hatta large olandan bile daha iyi medium. Large, vokali söndürüyor ve tamamen bass ağırlıklı oluyor. Kulakçığa göre EQ ayarı falan yapmanız gerekiyor. Normalde de kulakiçi kulaklıklarda, large olan kulakçığın böyle olması lazım, evet. Bunun farkındayım ama bu kulaklıkta vokal, large kulakçıkta biraz fazla sönüyor. Bu yüzden de yukarıda dediğim gibi ekstra EQ ayarı yapmak gerekiyor. Yalnız kulaklığın bass performansı çok tatlı, çok güzel. Deneyimlediğinizde, bana hak vereceksiniz

EQ konusuna gelecek olursak, bence bu kulaklıkta oldukça önemli. Ham hali ile de iş görüyor ama bir arabanın beygirini arttırdığında alacağın daha iyi performans gibi bu kulaklıkta da EQ kurcalayarak, kulaklığın nimetinden daha da fazla faydalanmak mümkün. Kaldı ki zaten böyle de yapmanızı öneririm. Kendi uygulamasında EQ modları var. 2 tanesi sadece sürekli değiştirdiğim mod oldu. Onlar da Bass ve Elektronik. Yine uygulama içinde de EQ ayarı var ama oradakini tavsiye etmem. Uygulamasından sadece EQ modlarını kullanın, manuel yapmayın. Asıl EQ ayarını, telefondan yapın. MIUI'ın EQ'ı yeterli olacaktır. Siz nasıl dinlemeyi seviyorsunuz bilmiyorum ama eğer isterseniz, kendime 4 farklı EQ ayarı yaptım. Onları buraya atarım siz de o ayarları denersiniz hocam. Şu an kendi yaptığım ayarlardan memnunum.

Uygulamasından ekstra olarak, L-R şeklinde ayrı ayrı ne kadar şarjının kaldığını görebiliyorsunuz. Kutu şarjı bilgisi ne yazık ki yok. Bir de kulaklığa ara sıra güncelleme geliyor. Onu da yine uygulamasından yapıyosunuz.

Şimdi gelelim müzik dinleyeceğiniz platforma. Spotify ve Deezer Premium sahibiyim. Arada ses kalitesi olarak bariz fark var ve Deezer'dan Spotify'a geçtiğimde adeta attan inip eşeğe binmiş gibi oluyorum. Ses seviyesi, ses kalitesi bu kulaklıkla gerçekten çok başka oluyor. vokali ve enstrumentali dinlerken çok rahat kulağımda, zihnimde ayırıp her ikisini de temiz bir şekilde dinleyip müzikten de çok daha fazla zevk alabiliyorum. Tabii, Deezer'ın bana bunları yaşatabilmesinin sebebinin FLAC olduğunu tahmin edebiliyorsunuzdur. Elbette HiFi ve LDAC destekli Capsule3 Pro da burada oldukça önemli bir etken.

Bu arada, Spotify'a eğer bir gün HiFi desteği gelirse, Deezer'ı bırakacağım. Çünkü evet. Belki Deezer, FLAC olayı yüzünden, ses kalitesi olarak Spotify'ın önünde ama şarkı önerisi, Spotify'ın oluşturduğu playlistler, şarkı radyosu gibi şeyler, Spotify'ı, en azından benim gibi sevdiği türden yeni şarkılar keşfetmeyi seven biri için daha önemli kılıyor ve Spotify bunu çok iyi yapıyor. Deezer bu konuda geride. Benim için Deezer'ın tek olayı HiFi. Onda da flow, yapay zeka, müzik öneri olayları falan var ama kesinlikle Spotify kadar iyi değil. Burada söylediklerimin, sizin için pek bir önemi yok biliyorum ama öyle belirtmek istedim. İçimi döktüm biraz fırsatını bulmuşken

Siz Deezer Premium sahibi değilseniz, 1 aylık deneme olarak alın, sonrasında kendiniz karar verin hocam.

Kulaklıkta Transparan mod ve ANC mod bulunuyor. Transparan mod tırt. Müzik dinlerken, dışarıdaki sesleri kulağınıza iyi vermiyor. Anca dışarıda yürürken, yanınızdan bir araba falan geçerse, korna falan çalarsa onları yine yüksek sesli olmamakla beraber duyarsınız ama hem müzik dinleyeyim hem yanımdaki bir şey derse ya da biraz uzağımdaki biri, onun söylediğini de duyayım falan o pek olmuyor hocam. Yani pek işe yaradığını söyleyemeyeceğim ama ANC mod çok güzel çalışıyor. Yanınızda bomba patlasa, duymazsınız. Öyle söyleyeyim. Dış bağlantınızı adeta koparıyor ve dinlediğiniz müzikle baş başa kalıyosunuz. Mikrofon kalitesi de gayet iyi. Telefonda konuştuğum insanlar, sesimin ahizden geliyormuşcasına iyi ve net olduğunu söyledi.

Gereksiz bilgiler de vermiş olabilirim, gereksiz konuyu da uzatmış olabilirim, kusuruma bakmayın hocam. Elimden geldiğince dümdüz kendi deneyimlerimi size aktarmak istedim. Umarım yararı olur. Şimdiden hayırlı olsun. Kazasız belasız, güzel günlerde kullanın

Son düzenleme:
Hocam kulaklık elime ulaştı, ilk deneyimlerim cihaz cidden çok şık ve premium hissettirdi. Kulağıma taktığım an pasif gürültü engellemesi bile direkt ben buradayım dedi resmen. Dediğiniz gibi transparency modda dip ses sorunu var, belki yazılım ile düzelmiştir henüz cihazı güncellemedim. Deezer, Apple Music, Spotify üçlüsünü denediğimde hepsinde en kaliteli şekilde dinledim ve deezerda çok net şekilde ses bozuluyor sorun deezer ile alakalı sanırım tam anlayamadım. Equalizer modları arasında da henüz seçim yapamadım ama güzel gözüküyor şimdilik .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…