Amerikan uçak imalatçısı Boeing, Avustralya ile ortak geliştirdiği yeni insansız savaş uçağını tanıttı. Normal savaş uçaklarına oranla çok daha ucuz olacağını açıkladı. 11.5 metre uzunluğunda, 3 bin 704 km menzile sahip olması planlanan uçağın Prototip, Avustralya’nın II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk yerli savaş uçağı, Boeing’in ABD dışındaki insansız sistemlere yaptığı en büyük yatırım olacak.
Avustralya Hükümeti, prototip programına 28.75 milyon dolar yatırım yapıyor. Savunma devleri daha ucuz ve daha güvenli bir yol aradığı için özerk teknolojiye giderek daha fazla yatırım yapıyor. Lockheed Martin, Kratos Defence ve Güvenlik Çözümleri A.Ş. gibi Boeing rakipleri de bu uçaklara yatırım yapıyor.
Ne düşünüyorsunuz? Geleceğin bunlarda olduğunu düşünerek büyük firmalardan ciddi yatırımlar yapıldığına göre hedefler büyük gibi gözüküyor.
6. Nesil savaş uçaklarında olmayacak tek şey "insan". Insanlar yapısından dolayı belirli hız ve yerçekimi ivmesine dayanamıyor. Insan etkenini çıkarırsak 9G uzerine çıkabilen aerodinamik ve manevra kabiliyeti yüksek uçaklar görebileceğiz.
Bence it dalaşında yapay zeka kullanacaklar aksi taktirde bombalama ve istihbarat dışında pek başarılı olamaz. İnsan kıskanmıyor değil, keşke teknolojide ilk diye bizim ülkemizin ismi gecese.
Sihaların manevra yetenekleri ve hızları çok kısıtlı onun için Hava-Hava gibi görevler üstlenemiyorlar. Daha çok gözlem için tasarlandıkları için faydalı yük kapasiteleri de çok az. Bu tarz uçaklar muhtemelen o açığı kapatmak için tasarlanıyordur.
Bence doğru bir yere temas ettin. SİHA'lar hava-hava muhabere kabiliyeti yok. Bu uçaklar bu kabiliyete de sahip olacağı için farklı sınıflandırılıyorlar galiba.
Red Bull pilotları 10-11 G kuvvetlerini görüyorlar neredeyse her yarışmada Bilmiyorum bu durum yeni teknolojik gelişmelerle limitler yukarıya çekilebilir bence.
Bundan önce bir F-16'yı insansız uçurmuşlardı. Bu konuda ciddi gelişmeler yaşansa da hala hava hava harpleri için insanlara ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Fakat çok hızla ilerleyen çalışmalar beni yanıltabilir.