Merhaba uzun süredir aklımda olan bir konu var. Başlıkta belirttiğim gibi internet tarayıcılarının yerimi (bookmark) özellikleri insanların sınırsız bir dünya olan internette yaşadıkları keşfetme deneyimini kısıtlıyor olabilir mi? Bu konuyla ilgili bir çalışma var mı diye araştırdım fakat bir sonuç alamadım. Ben de bari sosyal ahalisinin görüşlerini alayım dedim.
Bookmarkları ne kadar sık kullandığınızı da yorumunuza iliştirirseniz sevinirim.
Başlığı soru olarak değil konu olarak açtım çünkü sizlerden cevap değil yorum bekliyorum.
Bence kısıtlamıyor. Aksine, özgürleştiriyor. Burada bahsettiğiniz özgürlük bir sürü şey denemek mi yoksa hedefine gitmek için sahip olduğun özgürlük mü? Ben şahsen hedef odaklı bir özgürlüğü ele aldığımdan özgürleştiriyor. Saçma sapan yerlere gitmeden gitmek istediğin yere direkt gitmek bence kısıtlamaz, aksine özgürleştirir. Ben isteseydim birçok yeni şey keşfederdim diye düşünüyorum. Kısayol gibi kolaylaştıran bir şeyin kısıtlayıcı olduğunu düşünmüyorum.
Bence kısıtlamıyor. Aksine, özgürleştiriyor. Burada bahsettiğiniz özgürlük bir sürü şey denemek mi yoksa hedefine gitmek için sahip olduğun özgürlük mü? Ben şahsen hedef odaklı bir özgürlüğü ele aldığımdan özgürleştiriyor. Saçma sapan yerlere gitmeden gitmek istediğin yere direkt gitmek bence kısıtlamaz, aksine özgürleştirir. Ben isteseydim birçok yeni şey keşfederdim diye düşünüyorum. Kısayol gibi kolaylaştıran bir şeyin kısıtlayıcı olduğunu düşünmüyorum.
Kısıtlama olduğunu ben sanmıyorum. Daha çok kişisel olarak duvarlara çekiliyorum. Zaten sosyal medyayı YouTube, Twitter, Instagram, Reddit gibi yerler elinde tutuyor. Diğer küçük siteler vb. aradan sıyrılacak kadar iyi değilse, İnternet çöplüğünde kayboluyor.
Çoğu zaman faydalı şeyleri belirli sitelerden buluyorum. Diğer siteler bu konularda geri kalıyor. Ya da aradığınız şeyi sunan ana siteler var diyerek değiştirelim. Yani herkes Facebook o arayüzüne benzemeye çalışıyor. Kullanıcılar ise doğal olarak topluluğun fazla olduğu yerlere gidiyorlar. Bu da bayrak taşıyıcı sitelerin gücü kolay kolay kaybetmemesini sağlıyor.
Yer imleri olmadan gezdiğim zaman, hedeflediğim şeylere kolay kolay ulaşamıyorum.
Bu arada arama motorlarının sonuçlarından genel olarak memnun değilim. Google faydalı bazı özelliklerinden dolayı tercih ediyorum. Ama artık reklam odaklı çıkan sonuçlar rahatsız etmeye başladı. Reklam engelleyici kullansak bile sitelerin SEO kasma sistemi çok rahatsız edici.