Mesela benim X hissesinde 100000 lot hissem var ve bu yıllık 60000 TL ediyor. Ben bunu yıllık 60000 TL olarak değil de aylık 5000 TL olarak alabilir miyim?
Taksit olarak alınabiliyor ancak temettünün tahakkuk etmiş olması gerekir diye biliyorum. Yani istediğin gibi yıl sonu karı hesaplanmadan yıl içi dağıtım yapılamıyor.
Mesela benim X hissesinde 100000 lot hissem var ve bu yıllık 60000 TL ediyor. Ben bunu yıllık 60000 TL olarak değil de aylık 5000 TL olarak alabilir miyim?
Şirketin ortağı isen isteyebilirsin ancak Borsadaki "hisse bazındaki ortaklık" tam anlamı ile ortaklık anlamına gelmediği için, şirket temettü dağıtımını ne zaman planladıysa o zaman alabilirsin. Ve her zaman da dağıtmıyorlar. Şirket'in finansal durumuna göre değişir. Bazen sıkıntı içindeki şirketler sermaye arttırımına gidip temettü dağıtmazlar.
Temettüler aylık olarak verilmez. Genellikle şirketler mart, nisan aylarında temettü dağıtıp dağıtmayacaklarını açıklarlar. Temettü dağıtan şirket atıyorum hisse başı 2 Tl veriyoruz derse seninde 100 hissen varsa sana 200 Tl ödeme gelir.
Neden aylık olarak verilmez çünkü şirketler 1 yıllık karlarını hesaplarlar ve temettü dağıtıp dağıtmayacaklarına karar verirler. Bu sene temettü veren bir şirket seneye kar yapsa bile biz şirketi büyütmek istiyoruz diyerek temettü vermeyebilir.