Rehber Boyum Normal mi? Boyum Uzar mı? Ne Kadar Uzarım?

1 sorum daha var. Anlamadım ben burayı tam olarak şimdi anne + baba boyu +13 /2 benim ortalama olarak ilerideki boy ortalamamı mı gösterecek?
Çok kabaca beklenen boy aralığınızı veriyor. Kesin o boyda olursunuz diye düşünmemek lazım, üstünde altında da çıkabiliyorsunuz, ama tahmini o boylarda olabilirsiniz demek. Kliniklerde karşınızdaki çocuk tahmini kaç boyunda olacak, önemli ölçüde bir büyüme geriliği var mı diye hızlıca hesaplamak için kullanılıyor. Çok takılmaya gerek yok bu hesaba.

Hocam ben de çok takıyorum maalesef. Yaşım 17 2004 doğumluyum. Benden 2 yaş küçük kardeşim bana fark atmış durumda o birden attı boyum 1 63 falan. Bilimsel olarak sadece size sorum boy uzaması devam eder mi hani 1 70 1 75 vesaire olmak gibi bir ihtimal var mıdır sizce? Kafaya çok takıyorum gerçekten tüm aile bireyleriden kısa kaldım babam 1 77 annem 1 55. teşekkür ederiz bu arada rehberiniz için.

Teşekkürler. Hocam kusura bakmayın gece gece kafa basmıyor önceki dediğinizi anlamadım ama rehberdeki gibi yapacağız değil mi rehberde ki doğru olanı.

Uzun boy hep iyi şeyler getirmez. Çok istemeyin

Mesela aniden boyum uzadı diye göğüs çöküklüğü oluştu bende. Perşembe günü ameliyatım var.

(Bu arada merak etmeyin riskli bir ameliyat değil.)

21 yaşına kadar boy atabiliyor bazı erkekler. Anne babanıza göre de aslında biraz kısa gibisiniz. Uzayabilirsiniz diye düşünüyorum ama mutlaka doktora gitmelisiniz ki bir problem olup olmadığı incelensin.
Teşekkürler. Hocam kusura bakmayın gece gece kafa basmıyor önceki dediğinizi anlamadım ama rehberdeki gibi yapacağız değil mi rehberde ki doğru olanı.
Tabii evet. O formüle göre hesaplayın, tahmini o boydan 5 aşağı 5 yukarı olabilirim diye düşünün. Eğer daha altında kalıyor gibi hissederseniz mutlaka doktora gidin. Hatta bence, her koşulda gidin doktora.

Teşekkür ederim.

7 ay sonra 15 yaşıma gireceğim. Şimdi boyum 1.63 cm. 14 yaş ideal boy 1.65 cm, ideal kilo 56,2 kg imiş. Kilom bayağı fazla. Zayıflarsam boyumun uzamansına etkisi olur mu?

Hocam doktor tarafına ailem pek sıcak bakmıyor açıkçası uzarsın diyorlar vesaire. Size ben açıkça belirteyim isterseniz. 3 4 sene önce giydiğim pantolonumu geçenlerde öylesine denemiştim 1 santim hadi en fazla 2 santim uzamışım. Her zaman kısa kaldım hocam hani birden boy atma falan hiç olmadı öyle birşey. Ortaokulda 7.sınufta boyum 1 57 ydi şu anda 1 63 falanım. Sigara kullanıyordum 1 hafta önce bıraktım bu arada dışarı sürekli çıkan bir insan da değilim bilgisayar başındayım sürekli. Kambur duruyorum kambur yürüyorum. Kollarım bacaklarım vesaie kıllı bir insanım da kıllanma da var sakallarım var. Ne bileyim anlamadım gitti. Kardeşim deli gibi uzuyor gelişiyor şu pandemiden sonra fırladı geçti beni kilo da alamıyorum çok zayıfım ve çok kısayım hocam. Ne yapsam bilemedim hangi doktora gitsem bilemedim. Gitsem de. Çok geç olduğunu düşünüyorum. Hazır bilgili birini bulmuşum sorayım dedim. Ne olur bizim halimiz hocam ?

7 ay sonra 15 yaşıma gireceğim. Şimdi boyum 1.63 cm. 14 yaş ideal boy 1.65 cm, ideal kilo 56,2 kg imiş. Kilom bayağı fazla. Zayıflarsam boyumun uzamansına etkisi olur mu?
Aşırı diyet yaparsanız uzamanızı engellersiniz. Sağlıklı bir şekilde beslenir, egzersiz yaparsanız uzamanızı olumlu yönde etkilersiniz. Yağ dokusu hormonları ve metabolizmayı etkileyerek büyüme gelişmeye, ergenliğe zarar veriyor.

Ama ergenlikte kilo mutlaka doktor ve diyetisyen aracılığıyla verilmeli. Kendi kendinize sadece abur cubur, ekmek, hamur, tatlı gibi şeyleri kesin. Kalori ve besin kısıtlaması yapmayın, doktora gidin.
Sigarayı bıraktığınıza sevindim, umarım bu güzel kararınıza devam edersiniz. Ama o kadar uzun süredir çok az uzamanız pek iyiye işaret değil açıkçası. Birçok farklı şey sebep olmuş olabilir: besin eksikliği, uyku eksikliği, spor eksikliği, sigara, kamburluk... Bir anda hiç boy atmadığınız için, o boy atmayı önümüzdeki birkaç senede gerçekleştirebilirsiniz, böyle bir ihtimal var, ama bunu boş boş beklemektense gidip bir bilek röntgeni mutlaka çektirmelisiniz, bilemeyiz yoksa.

Kamburluk için mutlaka otururken, yürürken dikkatli olun, her gün 5-10 dk bile olsa dik durma egzersizleri yapın, YouTube'da videolarını bulabilirsiniz. Boyu çok etkiliyor kamburluk.

Peki hocam ailemle görüşeceğim bu konuyu. Peki doktora gitmeden önce verebileceğiniz tavsiyeler var mıdır her türlü besin olsun egzersiz olsun veya alışkanlık olsun. Yaşım 17 verdiğiniz tavsiyeler işe yaramaz ise doktora gideyim bari. Ve size forumdan ulaşabilir miyiz acaba sakıncası yoksa. Bazen yardımınız gerekecek çünkü.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…