Benim bir seyi savundugum yok.Hocam niye bu konuyu namusunuz gibi savunuyorsunuz anlamadım. Bilgimiz eksik ise söyleyin öğrenelim öğrenmezsek ise boşverin gitsin takmayın bu kadar.
Hocam niye bu konuyu namusunuz gibi savunuyorsunuz anlamadım. Bilgimiz eksik ise söyleyin öğrenelim öğrenmezsek ise boşverin gitsin takmayın bu kadar.
Ya kardeşim şaka mısınız. Qr koda sınırsız veri depolamaya çalışmıyorum diyorum bunu anlamak zor değil sadece ayırt edici bir şey ekleyip barkodlarda olduğu gibi tükenmeyi önlemenin teorik de olsa bir yolunu sordum. Ayrıca da belirttim bunun şuan mümkün olamayacağını ama ilerde bi ihtimal yapılabileceğiniBunlar teknik konular, namus gibi savunulacak ya da ucundan azicik savunulacak seyler degiller, "istersen elbette yaparsin, neden olmasin" seklinde Pollyanacilik yapilacak seyler de degiller. Ya biliyorsundur tartisirsin ya da bilmiyorsundur susarsin.
Konu sahibinin istedigi sey matematiksel olarak mumkun degil, boyutu limitli alana limitsiz veri dolduramazsin; "Sinirsiz QR" diye bir sey olamaz. Bu da yuzune vurulunca cocukca tepki verip birakmis, olan biten bu yalnizca. Karsi fikir almaktan rahatsiz olan aynanin karsisina gecip tartismali.
Suan mumkun degil demiyorum ben. Ben yedi ced, yedi evren, yedi alem bir araya gelse, tek bir QR koda metadata olmaksizin, yani QR'i buyutmeksizin, birden fazla anlam yukleyemeyeceksin diyorum. Degil gelecek, sonsuz evrenler kombinasyonu icerisinde bile boyle bir ihtimal yok diyorum. Context aware scanning istiyorsun. Context'iyse metadata olmaksizin sunamayacaksin. QR'i buyutmeden sunamayacaksin.Ayrıca da belirttim bunun şuan mümkün olamayacağını ama ilerde bi ihtimal yapılabileceğini
abc yazayim ama ustune baska bi sey eklemeden, bi def, bi gih olsun diyorsun. Yapamazsin diyorum. Deterministik bir sistemde, yapamazsin. QR kod tarayiciya kalp gozu koymadan yapamazsin.Bunu daha once anlattim kendisine, arkadasin yaniti su olmustu;Sayının büyüklüğünü, neden sınırsız dediğimi chatgpt açıklasın.
O yuzden bu yaniti vermistim;Hocam qr ların bitmeyeceğini biz de biliyoruz fakat sorular tamamen teorik bir dünyadaki yani sonsuz bir dünyadaki seneryoya göre yazıldı. Dolayısıyla sonsuz dünyada bu aklımızın almayacağı kadar büyük sayıya ulaşmak mümkün.
Boyle bir "teorik" bakis acisi mantikli degil. Oyleyse, ideal bir dunyada bende parmaklarimi cirparak kus gibi ucabilirim. Ama beni bir teori olarak bunu sunarken gormuyorsun. Gercek dunya limitlerini ele alman lazim. Bunlar teknolojiyle sinirlanan limitler degiller, direkt deterministik yapinin getirdigi, QR'in dizayninin getirdigi limitler. Bu limitleri de "teori" adi altinda asmayi planliyorsan, artik "teori" sunmuyorsun, kurgu yaziyorsun demektir.
Hocam bakın gpt ye sorduğumda da hem teori hem pratikte söylediğim sistemin uygulanabilir olduğunu söylüyor fakat mesela qr kodun altına sayılardan oluşan bir kod ekledik diyelim. Belirli bir süre sonra bu kodun uzunluğu büyümeye başlayacak. İşte ben bunu istemiyorum. Yani yeni bir uygulamayla dediğim sistemi gerçekleştirmek mümkün sadece özel bir okuyucu uygulama kullanmak gerek. Ben bu sistemin nasıl geliştirilebileceğini ve sayılardan oluşan kodun bile uzunluğunun sabit kalarak yada farklı bir yöntem uygulayarak toplam qr kod sayısının nasıl sonsuza çıkarılabileceğini araştırıyorum.Konu tartışmaya doğru gitmiş. Ana konuya dönersem;
QR kod zaten sınırsız. Sınırsız adet kod üretebilirsin. (Sınırsız kavramını deterministik düşünmeyin bi zahmet)
Barkod mantığı EAN13 de ülke kodu - üretici kodu - ürün kodu falandı sanırım. Bu biraz daha kontrollü ve herkesin kafasına göre üretmediği senaryo.
Ama qr mantığında, herhangi bir kodu qr'a dönüşterebilirsin.
Barkod sadece sayı kullanıyor, bu sebeple maksimum 10 trilyon (9,999,999,999) üretebilirsin ki bu teorik.
QR da ise en düşük boyutlu qr 27 karakterli olabilir. az-AZ-09 baz alırsak 62 karakterli alfabemiz olur. O halde kombinasyon: 62^27 olur.
Sayının büyüklüğünü, neden sınırsız dediğimi chatgpt açıklasın.
Eki Görüntüle 2510340
Özet: En küçük boyutlu qr kodunda bile sonsuza yakın hiçbir zaman bitiremeyeceğin bir veri setine ulaşmış oluyorsun. Ki bu verileri db de saklamak istesen bile;
Eki Görüntüle 2510348
Qr kod sayısı zaten sonsuza yakın, yukarıda bunu gösterdim. Bu yöntem sizin yapmak istediğiniz şey değil mi? Qr kodun kendi mantığında bu var zaten.Hocam bakın gpt ye sorduğumda da hem teori hem pratikte söylediğim sistemin uygulanabilir olduğunu söylüyor fakat mesela qr kodun altına sayılardan oluşan bir kod ekledik diyelim. Belirli bir süre sonra bu kodun uzunluğu büyümeye başlayacak. İşte ben bunu istemiyorum. Yani yeni bir uygulamayla dediğim sistemi gerçekleştirmek mümkün sadece özel bir okuyucu uygulama kullanmak gerek. Ben bu sistemin nasıl geliştirilebileceğini ve sayılardan oluşan kodun bile uzunluğunun sabit kalarak yada farklı bir yöntem uygulayarak toplam qr kod sayısının nasıl sonsuza çıkarılabileceğini araştırıyorum.
Mesajlarda tam anlaşılamıyor olabilir fakat nasıl açıklayabileceğimi de bilmiyorum.
Amaç sonsuza yakın bir sayı yerine direkt sonsuz sayıya ulaşmak hocam. Teorik ve sonu olmayan bir dünyada sonu olan her şey bir gün tükenir mantığıyla hareket ederek gerçek sonsuzluğa ulaşmanın bir yolunu arıyorum. Bunu sayılar gibi düşünebilirsiniz. Sayıların bir sonu yok her hane eklediğinizde büyüyor. Bunu qr kodlara indirgemenin bir yolunu arıyorum. Aklıma da en mantıklı çözümolarak server sistemi geldi fakat hangi kodun hangi servera ait olduğunu ayırt etmek gerekiyor. Sadece son cümlemin çözümünü bulsak yeterli aslında. Konuyu gereksiz büyüttü bazı kişiler.Qr kod sayısı zaten sonsuza yakın, yukarıda bunu gösterdim. Bu yöntem sizin yapmak istediğiniz şey değil mi? Qr kodun kendi mantığında bu var zaten.
QR kod içerisinde ne tutmak istiyorsun? Sadece sayı mı? Amacın ne? Gerçek dünyadaki problem ne?
Sadece sayı bile tutsan, 10^27 farklı kombinasyon seçeneğin var. Bu bir sistem için sonsuza yakın demektir.
Eger kelimeler sunuculara gore ayrilirsa, ayirabilirsin.Aklıma da en mantıklı çözüm olarak server sistemi geldi fakat hangi kodun hangi servera ait olduğunu ayırt etmek gerekiyor. Sadece son cümlemin çözümünü bulsak yeterli aslında.
Ek not: Benim bir seyi de buyuttugum yok bu arada. "Senden cok biliyorum.", "Anlama problemin var." vb cumleleri de ben kurmadim.Konuyu gereksiz büyüttü bazı kişiler.