Öncelikle merhabalar.
Geçen sene dizüstü bilgisayarım açılmıyordu ve format atılamayacak hale gelmişti. Araştırıp harici hard diske Windows kurarak bilgisayarı açabildim. Dizüstü bilgisayara ait diğer sürücülere ve dosyalara ulaşabildim. Ulaştığım dosyalardan bir kısmı sağlam, bir kısmı bozulmuş ve bu yüzden başka hard diske de aktaramadım. Daha sonra sorunun sürücüden mi dosyalardan mı kaynaklandığını görmek için sorunsuz başka videoları (MP4) da buraya kopyaladım. Bilgisayarı aç kapa yaptığımda bu videolar da aynı şekilde bozulmuştu. Birkaç defa Windows açılışında tarama otomatik tarama yaptırdım. Daha sonra araştırmalarımın sonucuyla sırasıyla bu kodlarla (chkdsk h:/r, chkdsk /f /r h: Chkdsk h: /f /r /x) yönetici olarak 4-6 saat süren taramaları yaptım (h bozuk sürücülerden birinin adı) ve bu hataları aldım. Bu sürücüleri onarıp tekrar sorunsuz kullanabilmenin bir yolu var mıdır acaba?
Saygılarımla.
Eğer sürücünüz mekanik olarak bozulduysa, kafa atıyorsa, çalışırken acayip sesler çıkarıyorsa o sürücüden hayır gelmez. Düzeltilme ihtimali çok düşük oluyor. Eğer sadece bad sektör var ise sürücünüzde sürücüyü tekrardan 0 ve 1'ler olarak tamamen silip yeniden bad sektörleri dışarıda bırakıp kodlayıp biraz daha kullanmak mümkün ama çok sağlıklı ve verimli olmuyor. Ayrıca sürücünün boyutuna göre bu işlem saatler, bazen günler alabiliyor. Daha önceden denedim ve bir hafta kadar PC açık kaldı, sonunda elektrikler kesilince işlem çöpe gitti kaldı ki bad sektörleri düzeltilmiş bir sürücüye güvenip de nasıl veri depolayacaksınız?
Bunun haricinde veri kurtarma merkezleri sürücüleri onarıyorlar (genelde veri kurtarma amaçlı olarak) ama maliyeti yeni sürücüden pahalı
Hızlı geri dönüşler için hepinize çok teşekkür ederim. Sabit diskin bozuk olduğunu belli edecek herhangi bir ses, aşırı ısınma vs mevcut değil ama bilgisayarın pili olmadığı için ve defalarca elektrik kesintisine maruz kaldığı için; bu kesintiler esnasında bozuldu muhtemelen. Mevcut verilerin kurtarılamayacak olmasından ziyade; uzun vadede bu sabit diski güvenle kullanamayacak olmak üzdü beni.
Hızlı geri dönüşler için hepinize çok teşekkür ederim. Sabit diskin bozuk olduğunu belli edecek herhangi bir ses, aşırı ısınma vs mevcut değil ama bilgisayarın pili olmadığı için ve defalarca elektrik kesintisine maruz kaldığı için; bu kesintiler esnasında bozuldu muhtemelen. Mevcut verilerin kurtarılamayacak olmasından ziyade; uzun vadede bu sabit diski güvenle kullanamayacak olmak üzdü beni.
Diskim HDD ve ikiye bölünmüş durumda. Eskiden birisinde Windows sistemi kuruluydu diğeri yedek sürücüydü. Şimdi bilgisayar Harici Hard Disk üzerinden çalışıyor. Diskin sağlam kısımlarını tespit edip kullanabilmek basit bir şekilde mümkün mü yoksa önceki mesajda bahsettiğiniz bad sektörleri ayırma işleminden sonra mı yapılabiliyor acaba?
Diskim HDD ve ikiye bölünmüş durumda. Eskiden birisinde Windows sistemi kuruluydu diğeri yedek sürücüydü. Şimdi bilgisayar harici hard disk üzerinden çalışıyor. Diskin sağlam kısımlarını tespit edip kullanabilmek basit bir şekilde mümkün mü yoksa önceki mesajda bahsettiğiniz bad sektörleri ayırma işleminden sonra mı yapılabiliyor acaba?
Diski bad sektörleri dışarıda bırakacak şekilde tekrar yapılandırmak diskteki bütün verileri ve bölümlenmiş kısımları siler. Bu işlemi yapacaksanız eğer harddiskiniz ilk aldığınız günkü haline döner. Bad sektörleri ayırdığınız için diskinizin boyutu da sektörlerin boyutu oranında düşecektir. Bad sektörleri ayırma işlemi süresi, diskinizin boyutuna ve bilgisayarınız işlemci gücüne göre değişkenlik gösterir.
Diski bad sektörleri dışarıda bırakacak şekilde tekrar yapılandırmak diskteki bütün verileri ve bölümlenmiş kısımları siler. Bu işlemi yapacaksanız eğer harddiskiniz ilk aldığınız günkü haline döner. Bad sektörleri ayırdığınız için diskinizin boyutu da sektörlerin boyutu oranında düşecektir. Bad sektörleri ayırma işlemi süresi, diskinizin boyutuna ve bilgisayarınız işlemci gücüne göre değişkenlik gösterir.