Brennenstuhl Primera ve viko priz kullanılırsa akım koruma sağlanmış olur mu?

omrksr

Megapat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba akım korumalı bir priz almak istiyorum. Masaüstü bilgisayar, monitör, 2 adet modem adaptörü ve telefon şarjını takıyorum genel olarak. Bilgisayarın prize olan uzaklığı yaklaşık 3 metre ve ben 3 metrelik ayrıca 6 adet girişi olan bir akım korumalı priz bulamadım bütçeme göre. Bende aşağıya bırakacağım linklerdeki iki ürünü alarak sorunumu çözmek istiyorum. Bu iki ürünün birlikte kullanmak bir sorun yaratır mı? Koruma sağlanır mı?

Duvardaki prize takılacak olan akım korumalı priz: Brennenstuhl Primera Line 13.500 Mah Tek Soketli Akım Korumalı Priz | Trendyol
Bilgisayara kadar uzatma yapacak olan 6'lı: VİKO Multilet 6 Lı Anahtarlı 3 Metre Kablolu Grup Priz | Trendyol

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet, anahtarlı uzatmalı 6''lı prizin bir tekine akım korumalı tekli prizi uzatma sonunda takarak masaüstü PC'ye (monitör+ kasaya) bağlanarak tam akım koruma sağlanır. Ama en ideali monitör ve kasa için ayrı tekli akım korumalı prizleri veya ikili akım korumalı prizleri bunlar için ayrı ayrı kullanmaktır. Çünkü akım korumalı prizler sadece tek bir ürüne çok etkili tekil bir korumayı sağlayabilir. Monitörün kendi adaptörü örneğin cihaz içinde değil dıştaysa yani hariciyse kasa + monitör tekli akım kormalı prizden uzatmalı priz çoğaltıcıyla tekli akım korumalı prizden alınabilir, bu durumda bir sakınca teşkil etmez. Modem adaptörleri ve telefon şarj adaptörleri (tüm harici adaptörler) için akım korumalı prizlerle (tekli) korumaya gerek yoktur. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Evet, anahtarlı uzatmalı 6''lı prizin bir tekine akım korumalı tekli prizi uzatma sonunda takarak masaüstü PC'ye (monitör+ kasaya) bağlanarak tam akım koruma sağlanır. Ama en ideali monitör ve kasa için ayrı tekli akım korumalı prizleri veya ikili akım korumalı prizleri bunlar için ayrı ayrı kullanmaktır. Çünkü akım korumalı prizler sadece tek bir ürüne çok etkili tekil bir korumayı sağlayabilir. Monitörün kendi adaptörü örneğin cihaz içinde değil dıştaysa yani hariciyse kasa + monitör tekli akım kormalı prizden uzatmalı priz çoğaltıcıyla tekli akım korumalı prizden alınabilir, bu durumda bir sakınca teşkil etmez. Modem adaptörleri ve telefon şarj adaptörleri (tüm harici adaptörler) için akım korumalı prizlerle (tekli) korumaya gerek yoktur. Kolay gelsin.
Hocam, değerli cevabınız için çok teşekkür ederim. Yani sizin dediğinize göre ana hatta yani duvardaki prize önce 6'lı uzatmayı takıp PC yanına kadar getireyim ve 6'lı uzatma prizinin bir yuvasına tekli akım korumayı takayım. Hatta monitör içinde ayrı alın demişsiniz bunu da değerlendireceğim. Monitörüde yeni almıştım zaten onuda korumak iyi olur. Fakat şunu öğrenmek istiyorum. Yeni aldığım monitörün tuğla şeklinde ki güç adaptörü var eski monitörüm böyle değildi düz kalın bir kabloydu. Bu yeni aldığım monitörde aynı Laptoplar da olduğu gibi bir tuğla şeklinde adaptör var. Bunun için almaya gerek var mıdır?

Evet, ayni dediğiniz şekilde yaparak montajını yapın. Eski monitörünüzde buna mutlaka gerek vardı, yenisinde ise buna pek gerek yoktur, harici adaptörü olmayan cihazlarda besleme katı yani iç besleme katı cihazın ana kartıyla bütünleşik olup toprak hatlı olarak da girebildiği için akım korumalı prizlerle korunması bu yüzden bir şarttı. Ancak laptop adaptörü gibi harici adaptörlerle bu cihazlara olan harici besleme girişlerinde zaten sadece DC besleme girişi (+ ve - olarak) toprak hatsız olarak cihazlara girdiğinden akım korumalı prizlere pek gerek yoktur. Ancak PC kasa girişi için mutlaka akım korumalı prizlere gerek vardır, çünkü kasa PSU'su içinde yer alabilen varistorlere tam güvenilmeyip varistorlu akım korumalı prizlere de mutlaka gerek vardır.

Bu modemi kablosuz değil kablolu (ethernetle) kullanıyorsanız toprak hatlı PC'yle ethernet bağlantısı yüzünden yıldırım risklerine karşı adaptörden önce bir akım korumalı prizi kullanmanız ideal güvenlik için gerekir. Çünkü toprak hattı içinde olan tüm cihazlara nötr hattı üzerinden gelen kaçak yıldırımın da adaptör izolasyonunu delerek ulaşabilmesi riski de bulunabilir. Şebekedeki normal voltaj dalgalanmaları ise bunun tam dışında kalır, bu dalgalanmalar adaptör iç izolasyonunu delerek DC hattı üzerinden karşıya (cihaz içine) kesinlikle geçemezler. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı