- Makaleler
- 1
BSD ile GNU/Linux'un farkları nelerdir?
BSD'yi yeni duydum haliyle merak ettim.
BSD'yi yeni duydum haliyle merak ettim.
Son kısıma ek olarak; Apple sistemlerinin userlandini NetBSD oluşturur.Gerekli açıklamalar yapılmış. Tekrar olmaması için farklı olarak biraz da tarihinden bahsetmek isterim. BSD işletim sistemi GNU ve Linux yokken de varlardı ancak özgür yazılım değillerdi. Yani farklı oldukları en baştan belli. O zamanlar özgür bir işletim sistemi bulunmadığı için Richard Stallman tarafından GNU projesi başlatıldı. 1992´de gelen Linux çekirdeği GNU´yu tamamladı ve tam bir işletim sistemi meydana getirecek imkan sağlanabildi. Ardından GNU/Linux dağıtımları ortaya çıktı. GNU ve Linux´un başarısı üzerine BSD işletim sistemi de daha sonra açık kaynak ve özgür yazılım yapıldı. Tıpkı GNU/Linux dağıtımlarında olduğu gibi bugün BSD tabanlı dağıtımlar da mevcut. Örneğin FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, DragonFly BSD gibi. Bunların hepsi özgür yazılımdır bu arada. Ancak daha sonra ortaya çıktıkları için GNU/Linux´un gölgesinde kaldılar. Bugün GNU/Linux´a göre çok daha az olmakla birlikte toplulukları ve kullanıcıları mevcuttur.
Apple´ın macOS işletim sistemi de Darwin tabanlı. Darwin, Apple tarafından geliştirilen ve Mach çekirdeğini de içeren açık kaynak kodlu çok temel bir işletim sistemidir. Darwin tek başına çalışacak düzeyde bir işletim sistemi değildir. Darwin´in kökleri de FreeBSD ve orijinal BSD işletim sistemine dayanır. Bu da açık kaynak projelerin her zaman doğru amaçlarla kullanılmadığını, Apple gibi özgürlük düşmanı firmaların elinde birer silaha dönüşebileceğini gösterir. Apple her ne kadar özgür yazılımlardan faydalansa da kendi ürünleri olan macOS ve iOS gibi sistemler kesinlikle özgür yazılım değildir.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.