- Makaleler
- 22
Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- Laptop: ASUS TUF Gaming F15 FX506LHB-HN323
İşlemci: i5-10300H
Ekran kartı: GTX 1650
RAM: 16 GB 3200 MHz DDR4 Laptop
Dahili Depolama: Intel SSDPEKNU512GZ
- Meslek
- Öğrenci
Merhabalar. Bu rehberde sizlere Bspwm nasıl kişiselleştirebilirsiniz bundan bahsedeceğim.
Ben Arch Linux tabanlı sistemler için anlatacağım. Kurulacak paketleri araştırıp bulursunuz.
Öncelikle şu paketleri kuralım:
Bspwm ve Sxhkd bizim asıl işimizin olduğu iki paket.
Nitrogen Wallpaper ayarlamak için.
Alacritty bizim terminalimiz. Farklı kullanmak istediğiniz terminal varsa onu indirip ona göre özelleştirmenizi yaparsınız.
picom-ibhagwan-git, bizim saydamlık ve blur elde etmemizi sağlayan program.
Nautilus bizim dosya yöneticimiz.
lxappearance ile tema ayarlayacağız. İkon teması, GTK Teması ve fare imleci.
qt5ct de lxappearance gibi bir tema ayarlayıcı.
kvantum, kvantum temaları için.
rofi, uygulamaları başlatmak için kullanacağımız program.
polybar üst tarafa bar eklemek istiyorsanız kurabilirsiniz. Ekstra kendiniz config bulup ayarlayabilirsiniz.
python-pywal ise terminal renginizi duvar kağıdınıza göre ayarlamanızı sağlıyor.
Hazırsanız başlayalım!
Benim kendi configim üzerinden anlatacağım. İsterseniz benim bspwm configlerimi kullanabilirsiniz.
Linki şu: GitHub - abdullah-rgb/bspwm-rice
Eğer repoyu klonladıysanız
Bu klasörün içinde
Daha sonra terminalinizi açıp şu komutu girin:
Şimdi Bspwm'i kendinize göre konfigüre etme zamanı!
Windows tuşu + Enter ile terminali açabilirsiniz.
30 değeri.
10 değeri. Olay bu.
Evet! Bspwm için ayarlarımız bu kadardı. Şimdi sxhkd yapılandıralım! (Tuş atamaları)
Gördüğünüz gibi yapılandırma aşırı basit.
super = Windows tuşu
shift = Shift
Return = Enter
ctrl = Ctrl
alt = Alt
Konfigürasyonu kendinize göre ayarlarsınız.
Tuş kombinasyonunu girip bir alt satıra indiğinizde bir kere tab tuşuna basın ve boşluk bırakın. Oraya yazmaya başlayın.
Kombinasyonu uygulamak için birkaç kere Super + ESC tuşuna basın. Sonra tuş atamanızı kontrol edin.
Picom ayarlarına bi' bakış atalım.
Corner radius değeri pencerenize ovallik eklemenizi sağlıyor. Dümdüz kare olması hoşunuza gitmiyorsa değeri 15.0 yaparak sevdiğinizi düşündüğünüz değer yapıp kaydedin.
Blur kısmında strength, blurun ne kadar kuvvetli olacağını gösteriyor. 3, 5, 10 değerlerini tavsiye ederim.
lxappearance için kendiniz GTK teması indirebilirsiniz. Tavsiyem Orchis GTK'dır. Dark Compact kullanabilirsiniz.
Buradan indrebilirsiniz. İndirdikten sonra indirdiğiniz dizine terminal üzerinden
Daha sonra
Buradan kendi kullanmış olduğum ikon paketini indirebilirsiniz. İndirdikten sonra yine aynı tar komutu ile klasöre çıkarın. Daha sonra:
Aynı şeyi fare imleci içinde geçerli. /usr/share/icons klasörüne kopyalıyorsunuz.
Bu fare imlecini tavsiye ederim. Sade ve hoş gözüküyor.
Kvantum Manager'i açıyoruz. Rofi üzerinden kvantummanager yazıp açabilirsiniz. Eğer ayarları bir DE üzerinden yapıyorsanız Kvantum Manager diye arattığınızda bulabilirsiniz zaten.
Buradan Orchis Kvantum dosyasını indiriyoruz.
Temayı değiştir/sil kısmına gelip Orchis temamızı seçiyoruz ve "Bu temayı kullan" diyoruz.
Alttaki Etkin Temayı yapılandır kısmına gidip ek ayarlar yapabilirsiniz.
Benim ayarlarım bu şekilde.
Şimdi qt5ct ayarlaması.
Ama önce terminali açıp şu komutu girin:
Kodu girdikten sonra
Tamam. Şimdi qt5ct'e geçiyoruz.
Uzatmaya gerek yok, ayarları direkt atıyorum:
Polybar kısmını kendiniz halledersiniz. Rehberi daha fazla uzatır çünkü.
Kısaca python-pywal'ın kullanımından bahsedeyim.
Terminal üzerinden duvar kağıdınızın olduğu dizine gidip
Evet. Rehber bu kadardı. Buraya kadar okuyan herkese çok teşekkürler. Eğer rehberi sevdiyseniz bi' beğeni bırakmanız yeterli.
Duvar kağıdım varmış burada. İsteyen kullanabilir.
Ben Arch Linux tabanlı sistemler için anlatacağım. Kurulacak paketleri araştırıp bulursunuz.
Öncelikle şu paketleri kuralım:
yay -S bspwm sxhkd nitrogen alacritty picom-ibhagwan-git nautilus lxappearance qt5ct kvantum rofi polybar python-pywal
Bspwm ve Sxhkd bizim asıl işimizin olduğu iki paket.
Nitrogen Wallpaper ayarlamak için.
Alacritty bizim terminalimiz. Farklı kullanmak istediğiniz terminal varsa onu indirip ona göre özelleştirmenizi yaparsınız.
picom-ibhagwan-git, bizim saydamlık ve blur elde etmemizi sağlayan program.
Nautilus bizim dosya yöneticimiz.
lxappearance ile tema ayarlayacağız. İkon teması, GTK Teması ve fare imleci.
qt5ct de lxappearance gibi bir tema ayarlayıcı.
kvantum, kvantum temaları için.
rofi, uygulamaları başlatmak için kullanacağımız program.
polybar üst tarafa bar eklemek istiyorsanız kurabilirsiniz. Ekstra kendiniz config bulup ayarlayabilirsiniz.
python-pywal ise terminal renginizi duvar kağıdınıza göre ayarlamanızı sağlıyor.
Hazırsanız başlayalım!
Benim kendi configim üzerinden anlatacağım. İsterseniz benim bspwm configlerimi kullanabilirsiniz.
Linki şu: GitHub - abdullah-rgb/bspwm-rice
git clone https://github.com/abdullah-rgb/bspwm-rice
komutu ile repoyu indirebilirsiniz.Eğer repoyu klonladıysanız
bspwm-rice
adında bir klasör olması lazım /home/$USER
dizininizde.Bu klasörün içinde
.config
dizini var. Bu dizinin içindeki klasörleri ve picom.conf
dosyasını /home/$USER/.config
klasörüne kopyalayalım.Daha sonra terminalinizi açıp şu komutu girin:
chmod +x .config/bspwm/bspwmrc
Şimdi Bspwm'i kendinize göre konfigüre etme zamanı!
Windows tuşu + Enter ile terminali açabilirsiniz.
bspc config border_width
pencere kenarlarının kalınlığını artırmak veya azaltmak için karşısındaki sayıyı değiştirin. 0 yaparsanız herhangi bir kenarlık gözükmez.bspc config window_gap
değeri pencerenizin ekranınızdan ne kadar uzakta olacağını gösterir. Şöyle göstereyim:30 değeri.
10 değeri. Olay bu.
border color
kısmı eğer border kenarları koyduysanız onların rengini ayarlamanızı sağlıyor. Benim kullandığım configte bu ayar devre dışı. border color yazan satırların başındaki "#" işaretini kaldırıp istediğiniz renk değerini girin.bspc rule
kısmı anlaşılacağı uygulamalar için özel seçenekler oluşturabiliyorsunuz. Misal bspc rule
kısmının 2. satırında Chromium açılırsa workspace 2'de aç diyor.setxkbmap tr &
kısmı ise sizin Bspwm'i açtığınız ilk anda çalıştırılacak şeylerdir.setxkbmap tr &
komutu ile klavye düzenini türkçe yapıyoruz.picom --experimental-backends &
komutu ile picom'u açıyorum.nitrogen --restore
ile ayarladığım wallpaper'in uygulanmasını sağlıyorum.polybar &
komutu ile polybar'ı açıyorum.pulseaudio &
ile pulseaudio'yu başlatıyorum.Evet! Bspwm için ayarlarımız bu kadardı. Şimdi sxhkd yapılandıralım! (Tuş atamaları)
Gördüğünüz gibi yapılandırma aşırı basit.
super = Windows tuşu
shift = Shift
Return = Enter
ctrl = Ctrl
alt = Alt
Konfigürasyonu kendinize göre ayarlarsınız.
Tuş kombinasyonunu girip bir alt satıra indiğinizde bir kere tab tuşuna basın ve boşluk bırakın. Oraya yazmaya başlayın.
Kombinasyonu uygulamak için birkaç kere Super + ESC tuşuna basın. Sonra tuş atamanızı kontrol edin.
Picom ayarlarına bi' bakış atalım.
.config/picom.conf
en aşağı inin.
Kod:
lang="bash" title="Bash"]corner-radius = 0.0;
rounded-corners-exclude = [
"window_type = 'window'",
"class_g = 'URxvt'",
"class_g = 'XTerm'",
"class_g = 'Polybar'",
"class_g = 'code-oss'",
"class_g = 'TelegramDesktop'",
"class_g = 'firefox'",
"class_g = 'brave' ",
"class_g = 'Thunderbird'",
];
blur: {
method = "dual_kawase";
strength = 5;
background = true;
background-frame = true;
background-fixed = true;
}
Corner radius değeri pencerenize ovallik eklemenizi sağlıyor. Dümdüz kare olması hoşunuza gitmiyorsa değeri 15.0 yaparak sevdiğinizi düşündüğünüz değer yapıp kaydedin.
Blur kısmında strength, blurun ne kadar kuvvetli olacağını gösteriyor. 3, 5, 10 değerlerini tavsiye ederim.
lxappearance için kendiniz GTK teması indirebilirsiniz. Tavsiyem Orchis GTK'dır. Dark Compact kullanabilirsiniz.
Orchis gtk theme
Orchis is a flat style gtk theme for Gnome/Gtk desktop--------------------------Based on: nana-4 -- materia-themehttps://github.com/nana-4/materia-theme--------------------------Icon Theme:Tela...
www.gnome-look.org
Buradan indrebilirsiniz. İndirdikten sonra indirdiğiniz dizine terminal üzerinden
cd
ile gidin.Daha sonra
tar -xpvf $theme_name.tar.xz
komutunu girin. Tema klasörlere çıkarılmış olacak. Bu klasörleri:sudo cp -r $theme_name_folder /usr/share/themes
komutu ile /usr/share/themes klasörüne kopyalayın. Daha sonra lxappearance'i açıp temanızı seçip uygula deyin.Tela-icon-theme
Tela Icon Theme A flat colorful Design icon themeYou can use this theme on all popular desktops------------------------------ Full circular version Tela-circle:...
www.gnome-look.org
Buradan kendi kullanmış olduğum ikon paketini indirebilirsiniz. İndirdikten sonra yine aynı tar komutu ile klasöre çıkarın. Daha sonra:
sudo cp -r $icon_theme_name_folder /usr/share/icons
komutu ile /usr/share/icons klasörüne kopyalayın. lxappearance'i açıp ikon paketinizi seçip uygula deyin.Aynı şeyi fare imleci içinde geçerli. /usr/share/icons klasörüne kopyalıyorsunuz.
Bu fare imlecini tavsiye ederim. Sade ve hoş gözüküyor.
Kvantum Manager'i açıyoruz. Rofi üzerinden kvantummanager yazıp açabilirsiniz. Eğer ayarları bir DE üzerinden yapıyorsanız Kvantum Manager diye arattığınızda bulabilirsiniz zaten.
Buradan Orchis Kvantum dosyasını indiriyoruz.
tar -xpvf
komutu ile klasöre çıkartıyoruz. Daha sonra çıkan klasörleri kopyalayıp .config/kvantum klasörünün içine kopyalıyoruz. Şimdi kvantum manager'a girip bu temayı uygulayalım.Temayı değiştir/sil kısmına gelip Orchis temamızı seçiyoruz ve "Bu temayı kullan" diyoruz.
Alttaki Etkin Temayı yapılandır kısmına gidip ek ayarlar yapabilirsiniz.
Benim ayarlarım bu şekilde.
Şimdi qt5ct ayarlaması.
Ama önce terminali açıp şu komutu girin:
sudo nano /etc/environment
Kodu girdikten sonra
QT_QPA_PLATFORMTHEME=qt5ct
yazıp kaydedin.Tamam. Şimdi qt5ct'e geçiyoruz.
Uzatmaya gerek yok, ayarları direkt atıyorum:
Polybar kısmını kendiniz halledersiniz. Rehberi daha fazla uzatır çünkü.
Kısaca python-pywal'ın kullanımından bahsedeyim.
Terminal üzerinden duvar kağıdınızın olduğu dizine gidip
wal -i wallpaper.png
veya wal -i wallpaper.jpg
komutu ile terminalinize duvar kağıdınızın renklerini verebilirsiniz.Evet. Rehber bu kadardı. Buraya kadar okuyan herkese çok teşekkürler. Eğer rehberi sevdiyseniz bi' beğeni bırakmanız yeterli.
Duvar kağıdım varmış burada. İsteyen kullanabilir.
Son düzenleyen: Moderatör: