Makaleler
22
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Laptop: ASUS TUF Gaming F15 FX506LHB-HN323
İşlemci: i5-10300H
Ekran kartı: GTX 1650
RAM: 16 GB 3200 MHz DDR4 Laptop
Dahili Depolama: Intel SSDPEKNU512GZ
Meslek
Öğrenci
Merhabalar. Bu rehberde sizlere Bspwm nasıl kişiselleştirebilirsiniz bundan bahsedeceğim.

Ben Arch Linux tabanlı sistemler için anlatacağım. Kurulacak paketleri araştırıp bulursunuz.

Öncelikle şu paketleri kuralım:

yay -S bspwm sxhkd nitrogen alacritty picom-ibhagwan-git nautilus lxappearance qt5ct kvantum rofi polybar python-pywal

Bspwm ve Sxhkd bizim asıl işimizin olduğu iki paket.
Nitrogen Wallpaper ayarlamak için.
Alacritty bizim terminalimiz. Farklı kullanmak istediğiniz terminal varsa onu indirip ona göre özelleştirmenizi yaparsınız.
picom-ibhagwan-git, bizim saydamlık ve blur elde etmemizi sağlayan program.
Nautilus bizim dosya yöneticimiz.
lxappearance ile tema ayarlayacağız. İkon teması, GTK Teması ve fare imleci.
qt5ct de lxappearance gibi bir tema ayarlayıcı.
kvantum, kvantum temaları için.
rofi, uygulamaları başlatmak için kullanacağımız program.
polybar üst tarafa bar eklemek istiyorsanız kurabilirsiniz. Ekstra kendiniz config bulup ayarlayabilirsiniz.
python-pywal ise terminal renginizi duvar kağıdınıza göre ayarlamanızı sağlıyor.

Hazırsanız başlayalım!

Benim kendi configim üzerinden anlatacağım. İsterseniz benim bspwm configlerimi kullanabilirsiniz.
Linki şu: GitHub - abdullah-rgb/bspwm-rice

git clone https://github.com/abdullah-rgb/bspwm-rice komutu ile repoyu indirebilirsiniz.

Eğer repoyu klonladıysanız bspwm-rice adında bir klasör olması lazım /home/$USER dizininizde.

Bu klasörün içinde .config dizini var. Bu dizinin içindeki klasörleri ve picom.conf dosyasını /home/$USER/.config klasörüne kopyalayalım.

Daha sonra terminalinizi açıp şu komutu girin:

chmod +x .config/bspwm/bspwmrc

Şimdi Bspwm'i kendinize göre konfigüre etme zamanı!

Windows tuşu + Enter ile terminali açabilirsiniz.

bspc config border_width pencere kenarlarının kalınlığını artırmak veya azaltmak için karşısındaki sayıyı değiştirin. 0 yaparsanız herhangi bir kenarlık gözükmez.

bspc config window_gap değeri pencerenizin ekranınızdan ne kadar uzakta olacağını gösterir. Şöyle göstereyim:

30 değeri.

10 değeri. Olay bu.

border color kısmı eğer border kenarları koyduysanız onların rengini ayarlamanızı sağlıyor. Benim kullandığım configte bu ayar devre dışı. border color yazan satırların başındaki "#" işaretini kaldırıp istediğiniz renk değerini girin.

bspc rule kısmı anlaşılacağı uygulamalar için özel seçenekler oluşturabiliyorsunuz. Misal bspc rule kısmının 2. satırında Chromium açılırsa workspace 2'de aç diyor.

setxkbmap tr & kısmı ise sizin Bspwm'i açtığınız ilk anda çalıştırılacak şeylerdir.
setxkbmap tr & komutu ile klavye düzenini türkçe yapıyoruz.
picom --experimental-backends & komutu ile picom'u açıyorum.
nitrogen --restore ile ayarladığım wallpaper'in uygulanmasını sağlıyorum.
polybar & komutu ile polybar'ı açıyorum.
pulseaudio & ile pulseaudio'yu başlatıyorum.

Evet! Bspwm için ayarlarımız bu kadardı. Şimdi sxhkd yapılandıralım! (Tuş atamaları)

Gördüğünüz gibi yapılandırma aşırı basit.

super = Windows tuşu
shift = Shift
Return = Enter
ctrl = Ctrl
alt = Alt

Konfigürasyonu kendinize göre ayarlarsınız.
Tuş kombinasyonunu girip bir alt satıra indiğinizde bir kere tab tuşuna basın ve boşluk bırakın. Oraya yazmaya başlayın.

Kombinasyonu uygulamak için birkaç kere Super + ESC tuşuna basın. Sonra tuş atamanızı kontrol edin.

Picom ayarlarına bi' bakış atalım. .config/picom.conf en aşağı inin.

Kod:
lang="bash" title="Bash"]corner-radius = 0.0;
rounded-corners-exclude = [
  "window_type = 'window'",
  "class_g = 'URxvt'",
  "class_g = 'XTerm'",
  "class_g = 'Polybar'",
  "class_g = 'code-oss'",
  "class_g = 'TelegramDesktop'",
  "class_g = 'firefox'",
  "class_g = 'brave' ",
  "class_g = 'Thunderbird'",
];

blur: {
  method = "dual_kawase";
  strength = 5;
  background = true;
  background-frame = true;
  background-fixed = true;
}

Corner radius değeri pencerenize ovallik eklemenizi sağlıyor. Dümdüz kare olması hoşunuza gitmiyorsa değeri 15.0 yaparak sevdiğinizi düşündüğünüz değer yapıp kaydedin.

Blur kısmında strength, blurun ne kadar kuvvetli olacağını gösteriyor. 3, 5, 10 değerlerini tavsiye ederim.

lxappearance için kendiniz GTK teması indirebilirsiniz. Tavsiyem Orchis GTK'dır. Dark Compact kullanabilirsiniz.

Buradan indrebilirsiniz. İndirdikten sonra indirdiğiniz dizine terminal üzerinden cd ile gidin.
Daha sonra tar -xpvf $theme_name.tar.xz komutunu girin. Tema klasörlere çıkarılmış olacak. Bu klasörleri:

sudo cp -r $theme_name_folder /usr/share/themes komutu ile /usr/share/themes klasörüne kopyalayın. Daha sonra lxappearance'i açıp temanızı seçip uygula deyin.

Buradan kendi kullanmış olduğum ikon paketini indirebilirsiniz. İndirdikten sonra yine aynı tar komutu ile klasöre çıkarın. Daha sonra:

sudo cp -r $icon_theme_name_folder /usr/share/icons komutu ile /usr/share/icons klasörüne kopyalayın. lxappearance'i açıp ikon paketinizi seçip uygula deyin.

Aynı şeyi fare imleci içinde geçerli. /usr/share/icons klasörüne kopyalıyorsunuz.

Bu fare imlecini tavsiye ederim. Sade ve hoş gözüküyor.

Kvantum Manager'i açıyoruz. Rofi üzerinden kvantummanager yazıp açabilirsiniz. Eğer ayarları bir DE üzerinden yapıyorsanız Kvantum Manager diye arattığınızda bulabilirsiniz zaten.

Buradan Orchis Kvantum dosyasını indiriyoruz. tar -xpvf komutu ile klasöre çıkartıyoruz. Daha sonra çıkan klasörleri kopyalayıp .config/kvantum klasörünün içine kopyalıyoruz. Şimdi kvantum manager'a girip bu temayı uygulayalım.

Temayı değiştir/sil kısmına gelip Orchis temamızı seçiyoruz ve "Bu temayı kullan" diyoruz.
Alttaki Etkin Temayı yapılandır kısmına gidip ek ayarlar yapabilirsiniz.

Benim ayarlarım bu şekilde.

Şimdi qt5ct ayarlaması.

Ama önce terminali açıp şu komutu girin:

sudo nano /etc/environment

Kodu girdikten sonra QT_QPA_PLATFORMTHEME=qt5ct yazıp kaydedin.

Tamam. Şimdi qt5ct'e geçiyoruz.

Uzatmaya gerek yok, ayarları direkt atıyorum:

Polybar kısmını kendiniz halledersiniz. Rehberi daha fazla uzatır çünkü.

Kısaca python-pywal'ın kullanımından bahsedeyim.
Terminal üzerinden duvar kağıdınızın olduğu dizine gidip wal -i wallpaper.png veya wal -i wallpaper.jpg komutu ile terminalinize duvar kağıdınızın renklerini verebilirsiniz.

Evet. Rehber bu kadardı. Buraya kadar okuyan herkese çok teşekkürler. Eğer rehberi sevdiyseniz bi' beğeni bırakmanız yeterli.

Duvar kağıdım varmış burada. İsteyen kullanabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Linuxa geçince deneyeceğim sonucu atarım faydalı rehber olmuş.

Kullanışsız bir arayüz, wine ile ilgili sorunları da var. Hevesle kurmuştum ama birkaç saat bıkmama yetti.
Kimine göre kullanışlı kimine göre kullanışsız.
Değişir yani. Ama wine ile bspwm'in alakası ne onu çözemedim.

Kimine göre kullanışlı kimine göre kullanışsız.
Değişir yani. Ama Wine ile bspwm'in alakası ne onu çözemedim.
Birçok oyunda ve uygulamada grafiksel hatalar aldım. Wine'i sıkça kullandığım için gözüme çok battı diyebilirim.

Elinize sağlık rehberlerinizi ilgiyle takip ediyorum, ufak bir eklemede ben yapayım. Benim gibi Bspwm kullanmaya yeni başladıysanız aşağıdaki linkten kolay bir şekilde harika görünümler elde edebilirsiniz.
Github
GitHub 2

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…