BtrFS disk bozuldu

Makaleler
20
Yer
Nordschleife
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
İçinde oyun olan diskimi mount etmeye çalışınca "Error mounting /dev/sdb1 at /media/cruslan/<diskin-uuid'si-burada-yaziyor>: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdb1, missing codepage or helper program, or other error (udisks-error-quark, 0)" hatasını alıyorum.

sudo btrfs rescue super-recover /dev/sdb1 komutuyla kurtarmayı denedim ancak hiçbir hata yok diyor. sudo btrfs check --repair /dev/sdb1 ile denedim ve şu çıktıyı veriyor:
Kod:
Starting repair.
Opening filesystem to check...
Error reading 32112640, -1
Short read for 32112640, read 4096, read_len 16384
Csum didn't match
WARNING: could not setup extent tree, skipping it
Error reading 32489472, -1
Checking filesystem on /dev/sdb1
UUID: <burada-diskin-uuid'si-yazıyor>
ERROR: chritical: global root [2 0] not uptodate, unable to check the file system

BTRFS yeni bir dosya sistemi olduğundan başka kurtarma araçları çalışmıyor, fsck, testdisk falan kullanmaya çalışınca "btrfs" komutlarından faydalanmamı ya da direkt desteklenmediği konusunda uyarı çıkıyor. Depolara baktım btrfs için yardımcı program var mı diye ancak yok gibi gözüküyor. Ne yapmalıyım? Kurtarma şansı var mı?

İçinde oyun olan diskimi mount etmeye çalışınca "Error mounting /dev/sdb1 at /media/cruslan/<diskin-uuid'si-burada-yaziyor>: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdb1, missing codepage or helper program, or other error (udisks-error-quark, 0)" hatasını alıyorum.

sudo btrfs rescue super-recover /dev/sdb1 komutuyla kurtarmayı denedim ancak hiçbir hata yok diyor. sudo btrfs check --repair /dev/sdb1 ile denedim ve şu çıktıyı veriyor:
Kod:
Starting repair.
Opening filesystem to check...
Error reading 32112640, -1
Csum didn't match
WARNING: could not setup extent tree, skipping it
Error reading 32489472, -1
Checking filesystem on /dev/sdb1
UUID: <burada-diskin-uuid'si-yazıyor>
ERROR: chritical: global root [2 0] not uptodate, unable to check the file system

BTRFS yeni bir dosya sistemi olduğundan başka kurtarma araçları çalışmıyor, fsck, testdisk falan kullanmaya çalışınca "btrfs" komutlarından faydalanmamı ya da direkt desteklenmediği konusunda uyarı çıkıyor. Depolara baktım btrfs için yardımcı program var mı diye ancak yok gibi gözüküyor. Ne yapmalıyım? Kurtarma şansı var mı?
Bence DD ile verileri kurtarıp biçimlendirin.

dd if=/dev/sdb1 of=sdb1.img bs=4096

Ondan sonra da IMG dosyasını açıp, dosya sistemi dosyaları dışında her şeyi alın. Windows'ta FTK Imager ile olurdu ama Linux için alternatif var mı bilmiyorum. Autopsy ile belki olur.

Sonra da o dosyaları yeni biçimlendirilmiş diske atarsınız.

Son düzenleme:
Kernel 6.3'de çıkarılabilir disklerimde sorun yaşamaya başladım. İlginç bir şekilde reset atarak çözüyorum ben. Yeniden başlatmayı denediniz mi?
Denedim ama işe yaramadı. Daha eski bir kernel kullanmayı deneyeyim bakalım.

Arada disk aniden kapaninca ozellikle kullandiginiz disinda diger FS sistemlerinde dosya sistemi tamamen bozuluyor.

Acaba son gelen guncellemelerde ayni FS sistemini kullanmak zorunlu mu oldu diyecegim, cok sacma olur. Cunku bu tur sorunlari en son farkli FS baglarken yasiyordum.

Arada disk aniden kapaninca ozellikle kullandiginiz disinda diger FS sistemlerinde dosya sistemi tamamen bozuluyor.

Acaba son gelen guncellemelerde ayni FS sistemini kullanmak zorunlu mu oldu diyecegim, cok sacma olur. Cunku bu tur sorunlari en son farkli FS baglarken yasiyordum.
btrfs recover komutuyla dosyaları kutarabilmeyi başardım ancak diski bağlayamıyorum. BTRFS'nin ilk vukuatı da bu değil bende. İnsanlar benzer durumdan yakınmışlar, kurtaracak veya düzeltecek program, yönerge... Hiçbir şey yok. Diskten istediğim oyunları çekince EXT4'e geri döneceğim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı