Bu saatten sonra Amerika mı Almanya mı?

Ben gördüklerimden yola çıkarak bir iki yorum yapayım. Öncelikle anne tarafım gurbetçi. O yüzden defalarca Almanya'ya gittim ve ben sevmedim. Evet hayat standartları yüksek refah bir toplum lakin insan yapısı benim gibi birine göre en hafif tabirle sıkıcı. Havası da insanda depresyon hissi yaratıyor. Yazın göbeğinde şöyle bir şeyler yapayım diyorsun hop sağanak başlıyor. Hava genellikle gri. En azından batı Almanya kısmı gördüğüm kadarıyla böyleydi. Ayrıca çoğunlukla okuduğum zamanlar yaz tatillerinde gittim. Kış dönemini en fazla 2 haftalık gezmelerimde gördüm. Kışına o döneminde çok yaşamadığım için o dönemine yorum yapamam.

Bir de ırkçılık net olarak var. Bunu sarışın renkli gözlü olsan da yaşıyorsun. Bir de sen nasıl Türksün hiç onlara benzemiyorsun bakışı da var. Bazı Türkler Türk olmaktan utanıyor bunu iltifat sayıyor ama bu onun cahilliğinden başka bir şey değil. Türkün sanki bir tek algısı var. Renklisi kahverengisi esmeri tatarı bir sürü çeşitten insan var. Kısacası bir ırkçılık yaşarsın. Avrupai bile görünsen Türküm dediğin zaman anlık göreceğin o bakış hep olacak.

Amerika'ya üniversitede work and travel ile gittim. Amerika da elbette refah ama çok güvenli yerleri olduğu gibi tehlikeli yerleri de var. Amerika'nın sosyal devlet anlayışı kötü ve sert kapitalizmi var. Refah içinde olmayan suç geçmişi çok fazla insanda var. İnsanları daha arkadaş canlısı ama burası gibi değil. Small talk muhabbeti var ama genelde o kadar. Ha nezih bir bölgedeyseniz karşıdan gelen insan size selam günün nasıl geçiyor tarzı bir laf atar geçer. Almanların duygusuzluğuna göre daha sıcak. Gördüğüm bölge de Amerika'nın doğusu. Irkçılık özellikle Texas gibi eyaletlerde var ama genelde Türk ırkçılığı yaşamazsınız. Çünkü çoğu Türkiye nerede bilmez. O yüzden tanıdığı bir Türk ona kötülük yapmış birine denk gelmezseniz sallamadığı için ırkçılık özellikle doğu bölgelerinde yaşamama ihtimaliniz var. Bu arada Amerika çok büyük ve kendi kendine yeten 12 Türkiye yüzölçümünde devasa 350 milyonluk bir ülke olduğu için diğer ülkeleri pek sallamazlar. İtalya'yı Fransa'yı bile haritada tek seferde haritada gösteremeyen insanlar var.

Bir dönem ekonomik durumumuz iyi Amerika'ya yüksek lisans ve kalma amacıyla gitmeyi düşündüm. Sonra vazgeçtim. Türkiye'de de genel olarak rahat bir hayat yaşıyorum o yüzden bu kararımdan pişman değilim. Çünkü sonradan gideceğin her ülkede orada çocukluğunu yaşamadığın için zorlanacaksın. Kültürel hafıza önemli. Bugün kendi yaş grubumda eskiyi yaad ederken bir sürü kendimi mutlu hissettiğim ortak paylaşımlarım var.

Bence Türkiye'de belli bir standartı yakalayamayacak insanlar Amerika fırsatı varsa deneyebilirler. Burada karın tokluğuna çalışmak yerine orada da çok çalışarak daha standart bir hayatı seçebilirler. Lakin orada da şartların kolay olmadığını hiçbir vasfın yoksa zorlanacağını bilerek gitmelisin. Bizde Türkler şu şu kadar bu bu kadar orada şu oluyormuş diye bakıyor ama orada da işler öyle kolay değil. Ha çalıştıktan kendini kabul ettirdikten sonra emeğinin karşılığını alırsın. Lakin vasıfsız gittiğin zaman tuvalet temizlerken böyle hayal etmemiştim demeyeceksen.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı