Bütün diski biçimlendirmeden Ubuntu/önyükleyici/grub kaldırma işlemi

Ekins

Megapat
Makaleler
1
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
i7 12650H - RTX 4070 Mobile - 16GB DDR5 - 1TB SSD
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
İyi günler. W8.1 yanına ubuntu kurmak için hdd'den bölüm ayırdım ve usb'den kurulumu başlattım. Önyükleyici durduruldu diye hata verdi kurulum sırasında. Sonrasında ne kadar denesem de kuramadım hep aynı hatayı aldım. Neyse sonra pes ettim bıraktım. Ama bir sorun var. F11'e basarak boot menüyü açtığımda ubuntu gözüküyor. Ayırdığım o disk bölümünü sildim ama halen gözüküyor. Zaten ben bölümü hdd'ye kurmuştum, buradaki önyükleyici ssd'ye yüklenmiş sanırım çünkü raid 0 (sıfır) falan yazıyor. Enter'a bastığında ca grub> yazıyor öyle kalıyor konsol ekranı gibi. Bunu nasıl kaldırabilirim ?

Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer sisteminize hiçbir şekilde ulaşamıyorsanız en basit yöntemi Windows'u yeniden kurmak. Windows yeniden kurulum sırasında MBR'yi kafasına göre şekillendirdiği için GRUB MBR'den gitmiş oluyor. Eğer Windows'a erişebiliyorsanız şu CMD'den (Windows konsol arayüzünden) şu komutları sırasıyla vererek yeniden Windows'u yeniden kurmadan GRUB'tan kurtulmanız mümkün. (CMD'yi yönetici olarak başlatmanız gerekir.)
c:
cd \
mbrfix /drive 0 fixmbr

Verdiğiniz bu son komuttan sonra işletim sistemi size "Emin misiniz?" cinsinden bir soru soracak ve siz "y" tuşuna basarak GRUB'tan kurtulmuş olacaksınız. Daha sonra Bilgisayar Yöneticisinin Disk Araçları (Veya öyle bir şey, emin değilim.) bölümünden NTFS etiketli olmayan diskleri silerek Ubuntu'dan tamamen kurtulmuş olmanız mümkün.

Kaynak: http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Grub%27u_silip_Windows_%C3%B6ny%C3%BCkleyicisini_kurmak
Şuna da bakabilirsiniz: http://support.microsoft.com/kb/927392/tr

Sağolun ama disklerim biraz karışık. yani yanlışlıkla kurtara bölümlerini silerim diye korkuyorum. win. 8.1 ssd ye yüklü olarak geldi laptop kullanıyorum. Windows normal olarak açılıyor zaten onda sorun yok. ama f11 e basıp boot ekranını açınca ubuntu gözüküyor. Ben o gitsin istiyorum. Dediğiniz ilk şeyi yaparsam gider mi ?

Windows 8'deki başlatma önyükleyicisi Ubuntu'yu tanıyor diye biliyorum, eğer tanıyorsa Ubuntu yüklü bölümleri silerseniz sorun düzelir (şeklinde düşünüyorum) Eğer tanımıyorsa ilk önce Grubu kaldırdıktan sonra Ubuntu yüklü diskleri silin.

Not: Diğer bölümlere bir şey olmaz. Ayrıca başlamadan önce hangi diskte Ubuntu yüklü söyleyebilir misiniz? SSD'de mi HDD'de mi?

Ubuntuyu ve yüklü olduğu bölümü zaten sildim hdd ye kurmuştum. Ama işte grub u ssd ye kurmuş sanırım. Grubu nasıl oradan sileceğim. Sadece grub u silmem lazım. ssd yi biçimlendiremem ki

O zaman verdiğim komutları uygulayın, yeterli olacaktır.

kodu yazdım cmd ekranına, 'mbrfix' is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file.
Diye bir şey yazdı. SSD ler m2sata ssd ama yolunu yanlış giriyor olabilir miyiz ? raid 0 olarak bağlılıar iki tane 128gb var

Garip... Windows'un hangi sürümünü kullanıyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok özür dilerim, konu Linux bölümünde olduğu için direkt Linux yüklüymüş de kaldırmak istiyorsunuz şeklinde anlamıştım. (Konu yanlış bölümde değil yanlış anlaşılmasın) MBR temizliği ile ilgili bir araştırma yaptıktan sonra size döneceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…