Profesyonel olarak bu işlere ilgilenen arkadaşlar daha net bilgiler verebilir tabii ama;
Kurumsal bir arayış içinde olduğunuzu ve "ağır formüller içeren" dediğinize göre çok sayıda makro vb. içeren excel dosyalarınız bulunduğunu varsayıyorum. Model vermeyeceğim ama parçaların öncelik sırasına göre şahsen tavsiye edeceğim sistem özellikleri kabaca şöyle:
1- 32 GB veya üstü RAM
2- 500 GB veya mümkünse 1 TB SSD
3- Üst segment bir işlemci (Yeni nesil Intel i7 ya da AMD Ryzen 7 2xxx serileri veya daha iş istasyonu tarzı modeller)
Elbette işlemci de önemli olmakla beraber özellikle RAM ve SSD'nin performansı epey etkileyeceğini düşünüyorum.
Bu özellikler bazı arkadaşlara oyun ya da render bilgisayarı gibi yüksek gelebilir ama Excel kullananlar bilir, özellikle makro içermesi halinde Excel gerçekten baş ağrıtabiliyor. Büyük boyutlu ve ağır formüllü dediğiniz için endüstriyel ihtiyaçlarınız olabileceğini düşündüm. Bütçe kısıtından da bahsetmediğiniz için tavsiyeyi yüksek tuttum.
Son olarak Microsoft forumlarında aşağıdaki gibi bir konu var, ne kadar yüksek bir sistem de olsa Excel'in belli bir kullanma kapasitesi olduğu belirtilmiş. Bir göz atın isterseniz:
Excel'in Cpu ve Ram kullanımı