Büyük iddia: Libya Genelkurmay Başkanı’nın uçağı Ankara’da düştü!

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036

Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Al-Haddad’ın Ankara ziyareti sonrası Esenboğa Havalimanı’ndan havalanan bir jetle ilgili yaşanan gelişmeler kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Tripoli’ye gitmek üzere havalanan Falcon 50 tipi özel jetle irtibatın kesildiği bilgisi paylaşılırken uçakta Al-Haddad’ın da bulunduğu iddiası gündeme geldi. Olayla ilgili resmi makamlar tarafından doğrulanmış bir ölüm açıklaması yapılmış değil.Libya Genelkurmay Başkanı […]

Devamı: Büyük iddia: Libya Genelkurmay Başkanı’nın uçağı Ankara’da düştü!
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

Ben duymadım.

Türkiye ile Libya arasındaki stratejik ilişkiler, bugün (23 Aralık 2025) Ankara’da meydana gelen ve Libya Genelkurmay Başkanı'nın hayatını kaybettiği elim uçak kazasıyla sarsıcı bir gündem maddesine dönüşmüştür.

Bugünkü Uçak Kazası ve Ayrıntıları​

Ankara'da akşam saatlerinde gerçekleşen kazanın detayları şöyledir:
  • Olay: Libya Genelkurmay Başkanı Muhammed Ali Ahmed El-Haddad ve beraberindeki askeri heyeti taşıyan, Harmony Jets şirketine ait Falcon 50 tipi özel jet, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan havalandıktan kısa bir süre sonra düştü.
  • Konum: Uçağın enkazına Ankara’nın Haymana ilçesi, Kesikkavak mevkii yakınlarında ulaşıldı.
  • Sebebi: İlk raporlara göre, uçağın kalkıştan 20 dakika sonra elektriksel bir arıza nedeniyle acil iniş talebinde bulunduğu ancak yoğun sisin de etkisiyle irtibatın kesildiği bildirilmektedir.
  • Bağlantı: General El-Haddad, Ankara’da Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Selçuk Bayraktaroğlu ile resmi temaslarda bulunmuştu. Görüşmelerde iki ülke arasındaki savunma iş birliği ve askeri eğitim konuları ele alınmıştı.

Kazanın Türkiye-Libya İlişkileriyle Bağlantısı​

Bu trajik olay, Türkiye'nin Libya'daki jeopolitik ve askeri varlığının en kritik olduğu dönemlerden birinde gerçekleşmiştir. Kazanın ilişkilerle olan doğrudan bağlantıları şunlardır:
1. Askeri İş Birliğinin Mimarı:
General El-Haddad, Türkiye ile Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti arasındaki askeri iş birliği protokollerinin en önemli paydaşlarından biriydi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Libya'daki eğitim ve danışmanlık faaliyetleri doğrudan Libya Genelkurmay Başkanlığı ile koordineli yürütülmektedir.
2. Askeri Tezkerenin Uzatılması:
Tesadüfi ve dikkat çekici bir şekilde, kazanın gerçekleştiği bugün (23 Aralık 2025), Türkiye’nin Libya’daki askeri varlığının süresinin 2 yıl daha uzatılmasına dair çalışmaların ve görüşmelerin yoğunlaştığı bir gündür. Bu durum, Türkiye'nin Libya'daki varlığının sadece geçici değil, stratejik bir kalıcılıkta olduğunu göstermektedir.
3. Güvenlik ve İstikrar Hattı:
El-Haddad'ın ziyareti, Libya'daki çeşitli gruplar arasında arabuluculuk yapılması ve doğu-batı ayrımının askeri düzeyde birleştirilmesi çabalarını kapsıyordu. Türkiye, bu süreçte El-Haddad üzerinden batıdaki askeri yapıyı modernize etme ve Haftar güçleriyle olan dengeleri gözetme stratejisi izlemekteydi.

Türkiye-Libya İlişkilerinin Mevcut Durumu (Aralık 2025)​

Kazanın ötesinde, iki ülke arasındaki ilişkiler şu üç ana sütun üzerinde ilerlemektedir:
  • Savunma Sanayii ve Eğitim: Türkiye, Libya ordusunun standartizasyonu için Al-Watiya ve Misrata gibi üslerde aktif eğitim vermeye devam etmektedir.
  • Ekonomik Restorasyon: Aralık ayı itibarıyla Türk müteahhitlerin Libya’daki eski alacaklarının tahsili ve 2026'da başlayacak yeni kalkınma projeleri için resmi müzakereler hızlanmıştır.
  • Deniz Yetki Alanları: 2019'da imzalanan deniz yetki alanları anlaşması, Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikasının merkezinde kalmaya devam etmekte; Libya ile bu konuda tam mutabakat korunmaktadır.
Bu uçak kazası, her iki ülke için de büyük bir askeri kayıp anlamına gelmekte olup, önümüzdeki günlerde Libya'daki askeri komuta kademesinin nasıl şekilleneceği ve Türkiye ile yürütülen ortak projelerin nasıl etkileneceği kritik bir takip konusu olacaktır.
Konuyla ilgili daha detaylı bir teknik rapor veya Libya'daki son siyasi dengeler hakkında bilgi isterseniz paylaşabilirim.

Libya deyince aklıma bu geldi

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…