Bufferbloat sorunu düzelmiş mi?

Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Arkadaşlar merhaba, ZyXEL VMG3625-T50b model modeme sahibim TurkNet kullanıyorum.

Ethernet ile bağlantımda hiçbir ani ping yükselmesi vs. sorunu yaşamıyorum sadece Wi-Fi'de problemim vardı. Yakın zamanda masaüstü bilgisayardan laptopa geçiş yaptım. Eskiden masaüstü bilgisayarımda sürekli Ethernet ile internete bağlandığım için Wi-Fi'de sıkıntı olduğunu bilmiyordum. Laptopa geçiş yapınca fark ettim. Örnek olarak ben Ethernet ile Türkiye sunucusu olan bir oyunda sabit 4-5 ping alıyorum. Wi-Fi ile ise 8-9 ping alıyorum. Fakat Wi-Fi ile anlık ping yükselmeleri yaşadığımı fark ettim. 8-9'dan 50-60 hatta nadiren de olsa 150-200 civarlarına anlık ping yükselip azalıyordu. Sonra biraz araştırma yaparken Recep abinin çekmiş olduğu bufferbloat videosuna denk geldim.
Bufferbloat testi yapıp ekran görüntüsü almayı unuttum fakat "D" skoru alıyordum ve "Low latency Gaming" kısmında 2 tarafta da ünlem işareti çıkıyordu.
Sonrasında Recep abinin; "modem Firmware güncellemesi" yapma önerisini gördükten sonra modemimi güncelledim;

1695566038223.png

Böyle bir sonuç aldım arkadaşlar. Gerçekten güncelleme yapmadan önce aldığım sonuca göre harika değerler.(yukarıda söylediğim gibi güncellemeden önce yaptığım testin ekran görüntüsünü almayı unuttum fakat "Low latency Gaming" kısmında 2 tane ünlem çıkıyordu.)

Şimdi "a" skoru verdi yani yanılmıyorsam gayet iyi bir sonuç aldım. Konuyu açma sebebim ise "currently, due to bufferbloat" kısmında hâlâ ünlem işareti olması.

Henüz oyunlarda deneme yapamadım hâlâ anlık ping yükselişi yaşıyor muyum diye fakat muhtemelen yaşamayacağım çünkü güncelleme yapmadan önce çıkan sonuçla şimdi ki çıkan sonuç arasında dağlar kadar fark var.

QoS ayarı yapmadım bu arada arkadaşlar çünkü internet hızım zaten anca yetiyor bir de download hızımı ve upload hızımı sabitlemek istemedim. Zaten indirme yaptığım yerler belli. Steam vb. yerlerde indirme hızı sabitleme özelliği olduğu için en kötü oradan sabitlerim diye QoS ayarına gerek duymadım. Ekstra olarak televizyonda da interneti kullandığım için download ve upload hızına ihtiyacım olacak o yüzden sabitlemek istemedim.

Sonuç olarak bufferbloat değerlerim nasıl? "Low latency Gaming" kısmında 1 tane ünlem olmasının sebebi nedir acaba?

Son düzenleyen: Moderatör:
"Low latency Gaming" kısmında 1 tane ünlem olmasının sebebi +14 ms ping almanız. 14+9'dan 23 ms ping sitenin kriterlerine göre yük altında "düşük gecikmeli oynama" gereksinimini karşılamıyor.

Sonuçlar bana kalırsa fena değil. Ancak hatırlatmak isterim, bu sitede çıkan sonuçlar evrensel değildir. Yani siz bu sitenin 52 mbps kullanımında +14 ms alıyorsunuz diye internette nerede 52 mbps download yaparsanız yapın aynı sonuçları almayabilirsiniz. Mesela Steam'den 52 mbps indirme yaparken pinginiz daha az veya daha yüksek sıçrayabilir.

Ping sıçrama durumunun gerçekten bufferbloat kaynaklı olduğundan emin olmak için modeminiz destekliyorsa oyun oynarken trafik izleyicisini kontrol edin. Servis sağlayıcısı kaynaklı olma olasılığı da vardır.

"Low latency Gaming" kısmında 1 tane ünlem olmasının sebebi +14 ms ping almanız. 14+9'dan 23 ms ping sitenin kriterlerine göre yük altında "düşük gecikmeli oynama" gereksinimini karşılamıyor.

Sonuçlar bana kalırsa fena değil. Ancak hatırlatmak isterim, bu sitede çıkan sonuçlar evrensel değildir. Yani siz bu sitenin 52 mbps kullanımında +14 ms alıyorsunuz diye internette nerede 52 mbps download yaparsanız yapın aynı sonuçları almayabilirsiniz. Mesela Steam'den 52 mbps indirme yaparken pinginiz daha az veya daha yüksek sıçrayabilir.

Ping sıçrama durumunun gerçekten bufferbloat kaynaklı olduğundan emin olmak için modeminiz destekliyorsa oyun oynarken trafik izleyicisini kontrol edin. Servis sağlayıcısı kaynaklı olma olasılığı da vardır.
Bakalım bu gece test edeceğim oyun oynarken. Ethernet kablosu ile oynarken hiçbir sorun yok ama Wİ-Fİ ile oynarken Ping'im bir anda yükselip düşüyordu. Hem Wİ-Fİ ile speedtest yaptığımda 5G de de yapsam 2.4G de de yapsam hep daha düşük ve stabil olmayan değerler alıyordum download ve upload hızlarımda. Ping'im de 8-9 çıkması gerekirken 11-20 arası çıkıyordu. Firmware güncellemesi yaptıktan sonra çok daha stabil oldu Wİ-Fİ kullanımı. Hem speedtest sonuçlarım düzgün ve stabil çıkmaya başladı hem de atmış olduğum sitede ki değerlerim düzgün ve stabil çıktı. Genel olarak internette sörf yaparken de Wİ-Fİ'de ki hız değişimini, stabilite değişimini gerçekten de fark ediyorum. Muhtemelen oyunlarda ki anlık ping yükselmelerim de bitmiştir diye düşünüyor ve umuyorum. Test ettikten sonra son durumu yazarım yine de.

Bakalım bu gece test edeceğim oyun oynarken. Ethernet kablosu ile oynarken hiçbir sorun yok ama Wİ-Fİ ile oynarken Ping'im bir anda yükselip düşüyordu. Hem Wİ-Fİ ile speedtest yaptığımda 5G de de yapsam 2.4G de de yapsam hep daha düşük ve stabil olmayan değerler alıyordum download ve upload hızlarımda. Ping'im de 8-9 çıkması gerekirken 11-20 arası çıkıyordu. Firmware güncellemesi yaptıktan sonra çok daha stabil oldu Wİ-Fİ kullanımı. Hem speedtest sonuçlarım düzgün ve stabil çıkmaya başladı hem de atmış olduğum sitede ki değerlerim düzgün ve stabil çıktı. Genel olarak internette sörf yaparken de Wİ-Fİ'de ki hız değişimini, stabilite değişimini gerçekten de fark ediyorum. Muhtemelen oyunlarda ki anlık ping yükselmelerim de bitmiştir diye düşünüyor ve umuyorum. Test ettikten sonra son durumu yazarım yine de.
Düzeltme: Evet düşündüğüm gibi anlık ping yükselme sorunlarım komple bitmiş. Sıkıntısız bir şekilde Wİ-Fİ ile oyun oynayabiliyorum artık. Sorunum Wİ-Fİ kartımdan değil de modemimden kaynaklı olması beni sevindirdi açıkçası. Çünkü Wİ-Fİ kartımın markası "Mediatek". Böyle sorunlarla meşhur bir kart olduğunu bildiğimden dolayı sorun ondan dolayı sanmıştım fakat modem firmware güncellemek sorunumu çözdü. Bir de ekstra olarak Qos ayarı da açtım. Fakat manuel olarak ayarlamadım. Qos açıp "paket önceliği" seçip kaydettim ve biraz daha güzel sonuç almaya başladım bufferbloat testinde.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı