Bulut senkronizasyon olan authenticator önerisi

Yer
İstanbul
Uzunca bir süredir Microsoft Authenticator kullanıyordum ama uygulama bu aralar biraz saçmalamaya başladı. Ben de yeni bir uygulamaya geçmeye karar verdim. Bulut senkronizasyon özelliği benim için olmazsa olmazlardan biri. Zaten güvenli olması gerektiğini zaten herkes biliyor. Birisi Google'ın uygulamasını önerdi ama çok içime sinmedi. Hangi uygulamaya geçmemi önerirsiniz?

Google'ın kurtarılma ihtimali yok cihaza erişim kaybedilirse. Microsoft yeterlidir, sorun yaşıyorsanız yedeklemeden emin olup uygulamayı sıfırlayın, genelde Microsoft uygulamaları sıfırlama sonrası düzgün çalışmaya devam eder.

Paranoyak seviyesi güvenlik isteniyorsa: Ente Auth.

Hintli bir grup yazılımcının kendi ihtiyaçları için oluşturduğu açık kaynak bir uygulama. Kendi şirketleri Ente Photos ile aynı altyapıyı kullanıyor. Bulut yedeklemeyi üç farklı noktaya yapıyorlar:

1- Backblaze (Amsterdam): Backblaze %99,999999999 (11 tane 9) güvenilirliğe sahip tanınmış bir kurumsal veri depolama şirketi.

2- Wasabi (Frankfurt): Olur da Backblaze'in başına bir şey gelirse ikinci yedek.

3- Scaleway (Paris): Paris'in 25 metre altında eski bir nükleer sığınağı veri arşivleme merkezine çevirmişler.

Daha birsürü paranoyakça önlemleri var dileyen şuradan okuyabilir: Reliability and Replication

Şu anda dünyadaki en iyi şifreleme kütüphanelerinden libsodium (NaCl)' u kullanıyor ve kullandıkları altyapı kriptografi uzmanları tarafından onaylanmış.

Alternatif: 2FAS

Yine açık kaynak bir authenticator uygulaması. Dileyen lokal olarak kullanabiliyor dileyen buluta şifreli olarak yedekleme yapabiliyor. Ayrıca tarayıcı eklentisi ile senkronize edilebiliyor.

Android için alternatif: Aegis

Başka bir açık kaynak authenticator uygulaması. Lokal kullanım ve buluta şifreli yedekleme seçenekleri var.

Sonuç: 2FAS ve Aegis'te paranoyakça şeyler yok, ama zaten bunlara ihtiyaç da yok. Hepsi iyidir, hepsi kullanılabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı