Burada mat var mı?

Aslan Mert

Hectopat
Makaleler
2
Screenshot_2024_0124_145919.jpg

Sizce burada mat var mi, varsa nasıl?

Cevabı merak edenler için sürprizbozan içinde paylaşıyorum.
Burada mat yok. Siyah taşların yerine bakın. Tahtada notasyon işaretleri varken siyahlar 8. ve 7. yataya taşlarını dizer ve bu görselde gördüğümüz bakış açısına (beyaz taraftan bakmaya göre) göre piyonlar sadece aşağı yönlü hareket eder. Bu sahne pek gerçekçi değil çünkü siyahlar o kadar piyonu ve taşları ile bu kadar ilerlediği bir pozisyon pek gerçek hayatta olmaz, zaten soru da aslında satranç bilginizden öte şoplanmış tuzaklı bir soru. Daha iyi anlayabilmeniz için tahta aslında şu şekilde;

17060988747184595749653302590911.jpg

Durum bu iken; siyah taraf kale ile beyaz veziri yerse boğmaca matı olur, A2'deki siyah piyonu ile yemeli ardından beyaz at b3'teki fili yer tekrar şah, siyah şah A2'ye ilerler, beyaz kalesini A5'e getirip tekrar şah çekse bile nafile çünkü siyah şah b3'teki atı alır ve beyaz kalenin şahından da çıkar. Böylelikle mat olmadı.

Aklıma şey takıldı, tahta açıp uğraşmaya üşendim size de sorayım.

Siyahlar kaleyle veziri aldıktan sonra beyaz at B3 gitse, siyahlar A2'deki piyonuyla yemek zorunda. A hattı açıldığı zaman kaleyi A5 getirsek nasıl bir senaryo var?

@iKayraOnur
1706101289493.png
Bir haklılık payınız var ancak önemli de bir husus var. Ben ayrıntılı cevabımı ilk mesajdaki süprizbozan'ın içinde verdim. Onu incelemenizi tavsiye ederim :)

Siyah kale veziri yer, at ile fili yiyoruz. Piyon atı almak zorunda. Beyaz kale yukarıdan şah çeker ve oyunu kazanır.

Aklıma şey takıldı, tahta açıp uğraşmaya üşendim size de sorayım.

Siyahlar kaleyle veziri aldıktan sonra beyaz at B3 gitse, siyahlar A2'deki piyonuyla yemek zorunda. A hattı açıldığı zaman kaleyi A5 getirsek nasıl bir senaryo var?

Aynı şeyi yazmışız eğer her şey doğru olsaydı cevap buydu ama soruda piyonların yönü ters olduğu için olmuyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı