Çin firmaları şuan fiyat/konfor açısından en iyi araçlar. Yakın zamanda MG ZS aldım benzinli. Araç alacağım dönemde de girmediğim marka, bakmadığım model kalmadı. Fransızlardan, Almanlara, İtalyanlardan, Japonlara ne var ne yok gezdim. Ne kadar B-SUV ve C-SUV modeli varsa içine bindim. İlgimi çekenlerin hepsiyle test sürüşüne çıktım. Chery, Jaecoo, Mg, Byd grubu, fiyatlarına göre konforları çok premium kalıyor. İlk etapta ön yargıyla yaklaştığım grubun araçlarına oturduğumda kesinlikle bu fiyatlarla rakipsiz olduklarını gördüm. Hele ki şu ek vergi muhabbeti çıkmamış olsaydı hiçbir Avrupa grubuna ekmek yedirmezlerdi. Çin grubunu biraz olsun yavaşlatan ek vergileri oldu. Eğer ki fabrika, teşvik vb işeri hallederlerse Avrupa grubunu çok zor yıllar bekliyor.
BYD ben gezdiğim zamanda sadece elektrikli modelleri mevcuttu. Ben elektrikli araç düşünmediğim için detaylı olarak incelemedim. Test sürüşü yapmadım ancak bayisine gidip içine oturmuştum. Fiyatının çok üzerinde kaliteye sahipti. Tabi batarya kalitesi konusunda detaylı olarak incelemedim elektrikli araçlara sıcak bakmadığım için.
Özetle Çin'e rakip olacaksa yine uzakdoğu grupları olan Toyota, Honda, Hyundai, SsangYong gibi Kore-Japon araçları olur. Avrupa grubunu gerçekten çok zor dönemler bekliyor ki ilk sinyali Volkswagen verdi bile.