Çalışan bilgisayar RAM'i anakartla uyumsuz çıktı

meteh4nnn

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
ASUS B550M-K | R7 5700X | GigaByte 3060 12 GB | GSKILL 4000 MHz DDR4 32x2 | 3500-2100 MBs 1 TB Kingston M2 SSD
Meslek
Öğrenci
Merhaba. ASUS TUF GAMING B850M-Plus WIFI anakartım, 9800X3D İşlemcim, Corsair Vengeance 16x2 6000 MHz Cl28 DDR5 RAM'lerim, PNY 4080 ekran kartım var. Bilgisayarı 5 gün önce topladım yaşamadığım sorun kalmadı. Aşırı uzun olduğu için anlatamicam ama güncel sorun şu an ASUS desteğin dediğine göre RAM'lerin anakarta uyumlu olmaması. Sistem ilk topladığım 2 gün hiçbir problem yoktu. Normal şekilde çalışıyordu sistem. Sonra bozuldu, bir sürü farklı sorun çıktı nasıl bozulduğunu anlatıcam. Asus'un sitesinde RAM'lerimin CL30 değere sahip modeli uyumlu, CL28 yani benim RAM uyumsuz yazıyor. E tabi kimse haklı olarak yardımcı olmadı, herkes yeni RAM alın diyor. 15 yaşındayım çalışıp aylardır biriktiriyorum anca bitirdim hevesim kursağımda kaldı. CL30 versiyonuna baktım 6000 TL diyorlar. Güncel olarak şu an bilgisayar ekran kartımı tanımıyor. ASUS bu duruma RAM'ler BIOS'u etkiliyor bu da ekran kartını tanıyamamasına sebep oluyor diyorlar. Başta nasıl çalıştı o zaman diyorum bi şey demiyorlar. RAM'in gecikme değerini BIOS'tan değiştirirsem düzelir mi? Napmam gerek. Parçaları tek tek toplamıştım, RAM'i alalı 1 ayı geçti ne kadar yetkili satıcı olsa da ki zaten kutusu açıldı sonuçta iade almazlar. Napmalıyım? 🙏

Son düzenleme:
Asus musteri destek ile iletisime gecmis olsaniz gerek, teknik destek ile iletisime gecmeniz gerekirdi. BIOS uzerinden CAS Latency degeri 28'den 30'a cekmek mumkun diye biliyorum (sahsen hic denemedim ama kendi Gigabyte B550 Gaming X V2 anakartimin BIOS menusunde benzer bir ayar gordugumu hayal meyal hatirliyorum). Eger BIOS ayarlarini elleyip ugrasmak istemiyorsaniz elinizden gelecek en iyi sey mevcut RAM'leri satip daha uyumlu bir sey satin almak. Ama eger ki BIOS ile de ugrasirim sorun degil diyorsaniz o zaman ben de biraz daha detayli arastirayim beraber deneyelim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı