Çalışmayan Ethernet prizi için elektrikçi mi gerekli?

just toxic

Hectopat
Daha fazla  
Selamlar, bu sabah saha ekipleri modem kurmaya geldiler fakat benim odamdaki ethernet prizine modemi taktıklarında modemdeki LAN ışığı yanmadı ve buraya elektrikçinin bakması lazım dediler. Sonra aşağı kata kurdular modemi. Benim odamdaki ethernet prizine bir tür alet sokup aşağı kattaki bir cat 6 kablosunu işaretlediler ve bunu takacaksın modeme dediler. Odamdaki ethernet prizinin içini açıp baktığımda prizin içindeki cat6 kablosunun kabloları sokete oturtulmuş yani çalışması lazım değil miydi? Gittiklerinden sonra odamdaki ethernet prizine kendi ethernet kablomu soktum ve modeme işaretledikleri kabloyu taktım ama yine de bilgisayarda ethernet bağlantısı yok diyor. Elektrikçi mi çağırmam gerekiyor? Yoksa benim halledebileceğim bir iş mi? Açıkçası çok kafam karıştı, modeme işaretledikleri kabloyu takıp sonrasında prize benim kablomu taktığımda çalışması gerekirken olmadı üstelik prizin arkasındaki kablolar da sokete oturtulmuştu.

Söz konusu alanların fotoğraflarını paylaşabilir misiniz? Bilgim dahilinde ise yardımcı olmak istiyorum.

Söz konusu alanların fotoğraflarını paylaşabilir misiniz? Bilgim dahilinde ise yardımcı olmak istiyorum.

Soket bağlanmış kablolara baktığımda B ye göre dizilim yapıldığını gördüm acaba A ya göre mi dizilim yapılması gerekiyordu? O sokete benim CAT6 Ethernet kablomu taktığımda ve diğer ucunu da PC'ye taktığımda bağlantı gelmedi. Sanırsam gelenler yanlış CAT6 kablosunu işaretlediler ondan şüpheleniyorum.

Dosya Ekleri

• IMG_20250922_220615.jpg
    185,5 KB · Görüntüleme: 17
  • IMG_20250922_220736.jpg
    118,7 KB · Görüntüleme: 19
Şu panodaki kabloların hepsine uç çakılı mı? Çakılı ise sıra sıra hepsini HGW'ye takmayı deneyin. Belki de işaretli kablo yanlıştır.

Ayrıca priz için çoğunlukla 568B dizilimi kullanılır, yani düzgün çakıldıysa o konuda sıkıntı olmamalı.

Şu panodaki kabloların hepsine uç çakılı mı? Çakılı ise sıra sıra hepsini HGW'ye takmayı deneyin. Belki de işaretli kablo yanlıştır.
Onu zaten denedim. Ama yine olmadı.
Sıkıntılı taraf şu biz dublekste oturuyoruz ve bu alt katın şalteri. Üst katta da aynı şekilde cat6 kabloları mevcut. Korkarım ki odamda ki ethernet prizinin arkasında ki cat6 kablosu sanırsam üst katta ki şalterde ki herhangi bir cat6 ya çıkıyor. Orda da fiber kablo yok yani son çare uzun bitane ethernet kablosu alıp aşşağı da ki modeme takıp diğerini üst kata çekeceğim.

Sizin odanız üst katta mı, alt katta mı? Eğer alt katta iseniz buatlardan bu kabloların gittiği yerleri bulursanız bu mevcut kutuya giden kullanım dışı herhangi bir kabloyla odanızın kablosunu birleştirip bağlantıyı sağlayabilirsiniz diye düşünüyorum. Hatta daha da sağlıklısı sanırım kanalların içerisinde bir kablo sığacak kadar daha alan var. Yekpare tek parça bir kabloyu iç tesisat içerisinden bu sigorta kutusuna kadar getirebilirsiniz. Elektrikçiden yardım almak bence bu durumlarda daha sağlıklı, onların elinde gerekli ekipmanlar çoğu zaman olduğundan sıkıntı çıkmadan kabloları tesisat içerisinden çekebiliyorlar.

Hocam ethernet prizinde sıkıntı olan oda üst katta. O prize benim sahip olduğum ethernet kablosunu takıp diğer ucunu da pc ye taktığımda bağlantı sağlanmadı. Ve denedim o fotoğraf da ki tüm cat6 kablolarını LAN yerlerine takarak ama yine işe yaramadı ve hiçbirinde LAN ışığı da yanmadı.

O zaman sizin odanın üst katta dediğiniz kutuya bağlı olduğunu anlamaya çalışalım, hiç değilse onu kesinleştirelim. İki fikrim var. İlk olarak alt kattaki Ethernet prizlerinin sayısı ile alt kattaki kutudaki kabloların sayısını karşılaştırın. Eğer eşit çıkıyorsa haliyle üstteki odanın kablosu yüksek ihtimalle bu kutuda değildir. Bunu anlamak için ise şöyle yapacağız.

Üst kattaki kutudaki kablolarda da RJ45 uçlar çakılıysa HGW cihazını geçici olarak üst kata götürün. Orada fiber kablo olup olmaması önemli değil, sadece test yapacağımız için bize yerel ağ lazım. Bilgisayarınız odanızdaki Ethernet prizine bağlı olsun. Ardından üst kattaki kutudaki kabloları tek tek HGW cihazına takın, bilgisayar yerel ağ bağlantısı görürse kablonuzun o kutuya bağlı olduğunu anlamış oluruz. "Bağlantı var, internet yok" gibi bir şekilde gözükür bilgisayarda.

Ek bilgi: HGW cihazı dediğim şey halk arasında "fiber modem" olarak anılan o büyük cihaz. Bu bir modem değildir, modem DSL hatlarında kullanılan cihazdır. HGW cihazı, ONT cihazı (o küçük olan şey) tarafından Ethernet sinyaline çevrilen fiber sinyalini eve dağıtan cihazdır.

Dediğiniz gibi sayılarını karşılaştırdığım da bir karışıklık olduğunu gördüm. Alt katta 5 tane Cat6 olduğunu gördüm ama alt katta sadece 4 tane ethernet prizi var ve üst kat içinse şalterin olduğu yerde 4 tane Cat6 var, 2 tanesinin ucu çakılmamış 2 tanesi ise çakılmış durumda ve üst katta 4 tane kablo olmasına rağmen üst katta da 3 ethernet prizi bulunmakta. Yani bu durumda gerçekten benim odanın (ethernet prizi sıkıntılı olan oda) ethernet prizin arkasında ki kablo aşşağıda ki kabloya ait.
Eğer bakarsanız ilk attığım fotoya sağdan birinci kablonun mavi tükenmez kalem ile çizili olduğunu göreceksiniz, zaten daha önce ekiplerinin benim odamda ki ethernet prizine bir tür alet takıp ondan sonra bu kabloyu işaretlediğini ve LAN ışığı yanmaması yüzünden benim odama takmadıklarını belirtmiştim

O zaman şu anda aklımı kurcalayan iki seçenek var. Birisi kablonun ucu düzgün çakılmadı (yüksek ihtimalli olan bu bence) ya da kablo içten kopuk olabilir. Bir ihtimal odanızdaki RJ45 prizde de temassızlık olabilir, isterseniz onu da tekrar çakmayı deneyebilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…