Caskback almak caiz mi?

Bir alışverişinizde cashback almak için anlaşması olması gerekiyor o firma ile ürünü aldığınız yerin. Bir nevi kampanya gibi bir şey yani. Caizdir diye düşünüyorum. Ürünü satan yer siz onu aldığınızda belli bir miktar geri ödeme yapmayı kabul ediyorsa caizdir, satıcı firma ya Papara gibi yerlerden ya bunun için para alıyordur ya da "benden bir şey alırsan sana belli bir miktar geri ödeme yapacağım" diyerek onun tercih edilmesine ve reklamının yapılmasına sebep olur.

Caiz değil kardeşim emeksiz geri para alıyorsun olur mu öyle sey? Kullanma sen önermem.

Soruyu bir nevi cashbacki banka mı yoksa satın alınan platform mu veriyor açısından da sordum. Bankaların para kaynağı çoğunlukla faiz olduğu için verilen cashback faiz gelirinden gelebilir diye okumuştum. Gülünecek bir şey yok yani burada, bilmediğimiz konu hakkında soru soruyoruz ''alttaki üyenin memleketini tahmin edin'' diye konu açan arkadaşlar gülücük atıyor. Adam akıllı anlatsalar bizde bilgileniriz değil mi?

Caiz değil kardeşim emeksiz geri para alıyorsun olur mu öyle şey? Kullanma sen önermem.

Denildiği gibi, faiz ve ortada kumar yoksa caizdir. Ona bakacak olursa bir market veya alışveriş sitesinde bir ürün indirime girdiğinde ya da almak da caiz değildir, emeksiz bir şekilde o ürünü olması gerekenden ucuza alıyorsun. Birinin 1000 liraya aldığı şeyi diyelim 800 liraya aldın o sitenin sana rastgele verdiği bir kupondan ötürü ancak o kuponu bir başkasına vermedi. Emeksiz para değil, o para sana kampanyadan, anlaşmadan geliyor ve bu parayı dağıtma sebepleride büyük ihtimalle reklam. Çoğu kişi Spotify'ı Papara ile kullanıyor örneğin yüksek oranda cashback verdiğinden. Ancak bu sayede Spotify daha fazla üye kazanıyor ve reklamını yapmış oluyor. Cashback, bir kampanyadır kısaca.

Dediğim gibi hocam faizlik bir konu yok ortada. Kısaca Trendyol, Yemeksepeti gibi yerler kullanıcı çekmek amacı ile Papara gibi yerlerle anlaşma yapıyorlar. Papara daha fazla kullanıcıya sahip olurken Trendyol gibi yerlerde daha fazla kullanıcıya sahip oluyor ve bu cashback mantığından ötürü daha fazla satış yapıyorlar. Reklam kısaca.

O platformla arasında anlaşma oluyor genelde. Bazen de herhangi bir harcamana cashback veriyor o para ise bankadan geliyordur doğal olarak. Bu kadar takılacak şey varken buna takmanız doğal olarak insanların komigine gidebilir. Bu din duyarlılıginizi İsrail ürünlerinde de uyguluyor musunuz merak ettim açıkçası.

Ben herhangi bir harcamaya şimdiye dek cashback veren tek yer gördüm oda Paycell. Paycell her ödemeye ödeme miktarının 2 katı puan veriyor. Ancak bu puanla da internet falan alınıyor ki zaten Paycell Turkcell'in olduğundan ve bu puan nakite dönmediğinden ortada yine faizlik bir durum olduğunu düşünmüyorum.

@v3rtecc
İş bankası kullanıyorum. Yurtdışı alışveriş yapmadığım sürece bazen 300 TL'ye 150 TL cashback veriyor. Daha geçen kullandım. Ayrıca ilk mesajımda anlaşılacağı üzere ironi yapmıştım ciddiye almışsınız

Cashback, bir kampanyadır kısaca.

Teşekkürler.

Bir anda aklıma takıldı sordum. Araştırmakta farz zaten. Din duyarlılığı bana kalırsa herkeste olması gereken bir şey. Daha farzları yerine getirmeyip "elhamdülillah müslümanın" diye gezinen çok ortada. Herkesin dini kendi tabii ama böyle arkadaşların yorum yapması asıl "komik" olan

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…