Casper Nirvana TW8 SpeedFan ile Fan Ayarı

Ali Konuk

Kilopat
Yer
İstanbul
İyi akşamlar. Bilgisayarımın fanı sürekli olarak çok hızlı ve çok gürültülü olarak çalışıyor. Hiçbir işlem yapmasam dahi bu şekilde. Fanın ayarını değiştirmek için SpeedFan kurdum. Speed fan programını çalıştırdığımda fanla ilgili herhangi bir bilgi göstermiyor. Çünkü fanı göremiyor ve herhangi bir ayar yapamıyorum fanla ilgili. Bunun sebebi ne olabilir acaba?

Biraz araştırdım internette. Anakart chipset driverını güncellemek gerekiyo diye birşey dikkatimi çekti. Yaptım fakat sorun hala devam ediyor.

Uploaded with ImageShack.us

İnternetin Nirvana'sına hoş geldiniz diyorum o zaman. SpeedFan, dizüstü bilgisayarları desteklemez. Bunun nedeni masaüstü PC'ler ile dizüstü PC'lerin farklı fan ve voltaj kontrolcüleri kullanmasıdır. Aslında dizüstü PC işlemcileri OC edilebilir. Fakat üreticiler böyle bir program piyasaya çıkınca yapımcıyı uyarırlar ve nazikçe bunu kaldırmasını isterler.

SpeedFan'ın yapımcısı istese ve epey uğraşsa dizüstü PC'ler için fan kontrol desteğini getirir. Fakat üreticiler hem fanı kontrol etmek için mümkün olan donanımsal adresleri (register denir) paylaşmıyor hem de bütün bu ileri düzey kontrolleri BIOS'ta özellikle kapatıyor. Biri böyle bir program yapsa bile buna engel olunuyor. Ancak üreticinin kendi programı varsa kullanabilirsiniz.

Konuyla ilgili geliştiricinin sitesinde iki sene önce bir Bug kaydı oluşturulmuş:

0001871: No fan control on Quanta motherboards - Almico's Bug Tracker

Bana rapor yollayın, bakayım diyor ama pek yol katedebileceğini sanmıyorum. Yani yonga seti vs hikaye...

Uyarı! Bu konu 13 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı