Çay sevdamız nereden geliyor?

Makaleler
11
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Merhaba!
Osmanlı döneminde, ağır kahveci olduğumuz dönemde küçük bir kesimin tutkusu olarak başlayan bu çay yavaş yavaş nasıl her bireyin ortalama ayda 12 dolar harcayarak dünyaca çay içmesi ile meşhur olan İngiltereyi açık farkla geride bırakacak kadar kültürümüze oturdu?

Ben şahsen evde tek olsam da ailemle de olsam günde kaç kere çay demliyorum sayısını unuttum. Mesela bu gün, tektim evde ve akrabam geleceğini söyledi. O büyük ihtimal oruç, ben oruç olmama rağmen kalktım belki değildir diye çay demledim.

Sonra orucu bozduk işte... (Şaka)

Gerçekten yeni hiç bir şeyi hoş görmeyen yaşlılarımız nasıl oldu da kabullendi? Türk kahvesi kadar kabız yapmadığı için mi acaba?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilmem.. İngiliz politikası sanırım.. Ama aklıma nedense şöyle bir hikayeyi getirdin.. :D
Eskiden İran'da çaya tatlandırıcı olarak hurma ve üzüm katılıyordu.
Rivayete göre İngilizler İran'a şeker satmaya kalktıklarında bunu başaramadılar.
Sonra İranlı Mollalarla irtibat kurdular. İngilizler Mollaların vereceği fetva karşılığında kazancın % 10'nu teklif ettiler. Nitekim bir Cuma Namazı'nda (İran'da Cuma Namazları o bölgenin en büyük camisinde ve çok kalabalık olarak kılınıyor) Cuma Hutbesi'nde Mollalar şu vaazı verdi:
"Siz Allah'ın nimeti olan hurma ve üzümü nasıl olur da çaya katarsınız! Bundan böyle çaya şeker katacaksınız!" Bu vaazdan sonra İranlılar çaya şeker katmaya başladılar.
İşler yoluna girince İngilizler Mollalara verdiği % 10 payı satışların iyi gitmediği gerekçesiyle vermemeye başladı.
Bunun üzerine Mollalar ikinci bir fetva verdi Cuma Hutbesi'nde: "Gâvur icadı şekeri çaya katmak caiz değildir!..." Bu fetva üzerine İranlılar evlerindeki şekerleri sokaklara döktü...
İngiliz firmaları bunun üzerine baktılar olacağı yok, Mollalarla yeniden masaya oturdu. Fakat Mollalar bu sefer % 20 pay istedi. İngilizler çaresiz kabul etti.
Mollalar Cuma Hutbesi'nde bu sefer şöyle fetva verdi: "Biz size çaya şeker katmayın dedik ama sokaklara dökün de demedik, şekeri sokağa dökmeyeceksiniz, şekeri çaya batıracak ve böylece gâvur icadı şekere boy abdesti aldıracak ve öyle içeceksiniz!

Atatürk'ün girişimleri sayesinde oluyor. Bölgeyi kalkındırmak amaçlı araştırmalar yapılıyor ve karadenizin uygun olduğu gözleniyor. Sonrası malum.

Bence ucuz olduğu için. İnsan hep bir şeyler yemek, içmek ister. Elimiz durmaz. Kahveyi her dakka içebilirmiyiz hem maliyet, hem de sağlık açısından ama çay her dakka içilebilir ve ucuz tek nedeni bu. Mesela @Neşeli Enginar abimize sor gevurlar sürekli bira içiyormuymuş, ucuz olduğu için.:)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı