CCleaner gibi programlardan zarar gelir mi?
Program açıklamasında "bilgisayarınızda bulunan gereksiz dosyaları silerek daha istikrarlı ve performanslı bir sistem elde edebilirsiniz" diye yazı var.
Bu tarz programların doğru çalışma payı ne kadardır ve gerçekten faydası var mıdır, öneriyor musunuz?
Aklımda şüphe uyandığı için sizlere sormak istedim.
Bu tarz programların genel mantığı bilgisayarların daha önce (ilk defa) kullandığı ve tekrar lazım olunca başvurduğu verileri silerek gereksiz dosya ve adres yollarını temizlemesidir. Misal Chrome için sildiği dosyalar geçmiş, yarım kalan indirmeler, gibi gibi.
Bilgisayar > c > program data > dediğin zaman daha iyi göreceksin.
"Programdata gizli dosyalar görünsün açıksa görünür"
Biraz düz mantık olacak ama zaten bu tür uygulamalar CPU ve bellek kullanımı var. Geri planda ne kadar çok program varsa sistemde o kadar performans düşer. Ben yıllardan beri virüs yazılımı kullanmam defender bile kapalı 10 yıllık HDD ile 53 saniyede açılıyor. Sistemi Windows 7.
Windows'un bu şekilde bir açıklama yaptığını biliyorum. Bu tarz programlar çok kullanmanızı önermem ama yıllardır CCleaner kullanırım bir problem yaşamadım. Diğer programlar için bunu söylemem doğru olmaz, çoğunun sistemi uçurdukları her yerde mevcut
Maalesef bazen gerekli ama uzun zamandır açmadığınız dosyaları bile tarama esnasında silebiliyor. Ben o yüzden kullanmıyorum. Çünkü bir iki defa zora sokmuştu beni.
Ben uzun zamandır kullanıyorum. Aynı zamanda DLL düzeltme özelliğini de kullanıyorum, herhangi bir zararını görmedim. Yıllardır mavi ekransız gidiyorum.