Bitip bitmemesi daha çok kişiye özel bir durumdur. Zira ben halen daha arşivlemede ve veri yedeklemede kullanmaktayım. Tedarik açısından da bir problem yaşamadım, çünkü halen daha üretiliyorlar. HP, Verbatim, ELBA, DIAMOND gibi markaların 50'li modelleri her yerde takır tukur bulunabiliyor. Sony, Princo gibi markaları göremiyorum bir tek. Sanırım belli başlı markalar üretimi durdurmuş olabilir, bu konuda pek bir bilgim yok.
Ha tamamen bitmese de kullanımı aşırı azalması konusuna değinmem gerekirse, optik disklerden daha gelişmiş veri depolama aygıtlarının yaygınlaşmasından dolayı olduğunu söyleyebilirim. Basit bir kıyaslama yaptığımız zaman USB'nin yazma ve okuma hızı, optik disklerin belki de 10-15 katı. DVD ile yaptığım testte, kopyalama hızının zar zor 3 MB/S'ye erişebildiğini söyleyebilirim. CD'de daha az. Bugün en dandik HI-Level flash diskler bile 15 MB/S hızları görebiliyor.
Tabi optiklerin azalmasının tek sebebi hız değil. Veriler disk yüzeyinde doğrudan fiziksel olarak depolandığı için, diskte bulunan en ufak hasarda veri okuma sorunları çıkabiliyordu. Çizilmekten falan bahsediyorum. Ayrıca bu disklere veri yazmak da sıkıntılı. Aslında veri yazmak kolay da, silmek, değiştirmek zor. Hatta imkânsız. Veri yazdığınızda USB gibi özgür olamıyordunuz. Silinemiyordu falan. Yazım sırasında sıkıntı çıkarsa ne o verileri yazdırmaya devam edebilirsiniz, ne de o verileri kullanabilirsiniz. Çöpe atmak zorunda kalıyorsunuz. İşte tüm bu handikaplar yüzünden CD-DVD kullanımı çok azaldı. USB'nin konforu insanların içine işledi, eskileri unutturdu.