Açıkçası her dil zor, ya da benim yatkınlığım olmadığından dolayı bana öğrenmek zor geliyor. Fakat zor olsa dahi öğrenilmeyecek bir dil değil, öğrenmek istiyorsanız öğrenin bence.
İlla öğreneceksin ya da parayı avuçlatacaksın diyorlar. Biraz daha yaygın bir dil olsa buna değebilirdi. Ama yine de değebilir dili öğrenebilen için. Fince öğrenen var yani değil mi?
Şimdi araştırdım hocam güzel gibi. Kolay demiyorum ama biraz hoşuma gitti dili de.
Şey, Çekçe de okusanız burs yok mu?
Şey mi bu? Almanya'da okumak beleş ama para lazım ya. Bu da onun gibi âma Almanya'ya göre daha mi ucuz?
Çek Cumhuriyeti, en yaşanılabilir ülkeler arasında ilk 10'a girer rahatlıkla. Yani, Türkiye'nin mevcut durumlarından dolayı kaçan biriyseniz Kanada gibi Kuzey Amerika yada Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinden daha yaşanılabliir bir ülkedir. Dünya Barış Endeksinde 8'incidir. Irkçılığa, haksızlığa maruz kalma ihtimaliniz daha az. İşsizlik ve enflasyon oranları da büyük ve gelişmiş olarak bilinen ülkelerden daha düşüktü. Ayrıca, Avrupa'nın kalbinde olduğu için her türlü gezi/tatil imkanına sahip olacaksın. Bu da çok güzel bir artı.
Çekya'nın bu kadar iyi olması Çekce'yi gayet de öğrenilmeye değer kılıyor.
Almanya gibi ilk 12 ay için 10 bin € istemeleri muhtemel. Bu rakam daha aşağıda olabilir ama mutlaka garantör isteyecektir. İstemeseler bile sen oraya adapte olana kadar geçinebilecek para bulmalısın ki aç kalmayasın. Bu arada Çekya, Almanya'dan daha ucuzdur.
Çekçe öğrenirsen zaten beleş eğitim hakkına sahip oluyorsun. Üstüne burs verirler mi? Pek sanmam. Başarı bursu verebilirler belki.
Almanya gibi ilk 12 ay için 10 bin € istemeleri muhtemel. Bu rakam daha aşağıda olabilir ama mutlaka garantör isteyecektir. İstemeseler bile sen oraya adapte olana kadar geçinebilecek para bulmalısın ki aç kalmayasın. Bu arada Çekya, Almanya'dan daha ucuzdur.
Hmm. Şey için sordum. Okumak için çok başarılı olursanız bazı ülkelerde burs falan veriyorlar ya. Bedavaya getirebiliyorsun. Ben öyle biliyorum. Çekya için de var mı acaba dedim. Malum dolar kuru... Gerçi dolar kuru bu kadar olmasa ekonomi yine iyi sayılabilecek olsaydı bile o parayı bulmak benim için biraz sorun.