Çekirdek voltajını arttırmak işlemciye zarar verir mi?

Makaleler
10
Yer
Bursa
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
R5 1600 işlemcime deneme amaçlı OC yaptım ve 1.41 civarı core voltage ile 4 GHz frekansına ulaşabildim ancak sıcaklık stress testi esnasında dakikalar içinde 86 dereceye çıktı, bende testi durdurdum. Fakat oyun oynarken işlemcim ekran kartımı çok çok rahatlıkla besleyebildiği için oyun sırasında 70 dereceyi nadiren geçiyor.

Soruma gelirsek: GTX 950 ekran kartım ile AC:Odyssey oynarken işlemcim 70 derecenin üstüne ya çıktı ya çıkmadı. Bu 1.41V değeri işlemcime 70 derecede zarar verir mi? Cevaplarınıza göre bir kaç hafta sonra işlemci soğutucu alacağım.

Son düzenleme:
AMD'nin Ryzen işlemciler için önerdiği en yüksek voltaj değeri 1.45V. Eğer bilgisayarı gün içinde çok uzun süre kullanıyorsanız 1.35V'u geçmenizi önermem. Ayrıca sıcaklık biraz yüksek gibi geldi bana. Tavsiyem, işlemciyi 1.35V'ta çıkabileceğiniz en yüksek frekansta kullanmanız yönünde olur.

Hafta içi genelde 2-2,5, taş çatlasa 3 saat kullanıyorum. Hafta sonu 8-9 saate kadar yolu var:kıkırda: İyi bir soğutma ile kullansam, gene de zarar verir mi? Verirse ne gibi zararlar verebilir?
Voltajı çok fazla arttırmak işlemcinin ömrünü azaltabilir. Hatta AMD'nin belirlediği sınırı aşarsanız işlemcinin bozulma ihtimali bile var. Kaliteli bir soğutma ile 1.40-1.44V arası kullanılabilir fakat ben yine de 1.40V'u aşmanızı önermiyorum. Ayrıca işlemciyi bir de 3.9 GHz'te çalıştırmayı deneyebilirsiniz, elinizdeki işlemcinin silikon kalitesine bağlı olmakla birlikte 1. nesil Ryzen işlemciler 4 GHz'te yüksek voltaja ihtiyaç duyuyorlar genelde.

Her cihaz, bu ne olursa olsun voltajı yükseltirsen ısınır kesinlikle ömrü kısalır, aksine katılmıyorum. Sonuçta 3.2 GHZ' in standardın dışına çıkıyorsun ve bu 4 GHz az değil. Hız aşırtma yapıyorsan sıvı soğutucu almalısın, en iyi olanını. Isınmayı en aza indirmen gerekli. Yoksa sonucuna katlanmak zorunda kalırsın. Elindeki soğutucu ile anca bu kadar olur 70' in altını da bekleme zaten hayal gibi bir şey olur. Uzun lafın kısası, soğutucu şart kardeşim kendimden biliyorum, soğutucu delisiyim. ısıdan ömürden ziyade PC' nin performansını etkiler bu kadar basit.

Her cihaz, bu ne olursa olsun voltajı yükseltirsen ısınır kesinlikle ömrü kısalır, aksine katılmıyorum. Sonuçta 3.2 GHZ' in standardın dışına çıkıyorsun ve bu 4 GHz az değil. Hız aşırtma yapıyorsan sıvı soğutucu almalısın, en iyi olanını. Isınmayı en aza indirmen gerekli. Yoksa sonucuna katlanmak zorunda kalırsın. Elindeki soğutucu ile anca bu kadar olur 70' in altını da bekleme zaten hayal gibi bir şey olur. Uzun lafın kısası, soğutucu şart kardeşim kendimden biliyorum, soğutucu delisiyim. ısıdan ömürden ziyade PC' nin performansını etkiler bu kadar basit.
Yani demek istediğin: "Voltaj arttığı için değil, sıcaklık arttığı için zarar görür." doğru mu? O halde 2 radyatörlü MasterLiquid 240 alsam sorun olmaz mı?

Fazla voltaj ömrü kısaltır zaten o kesin ısı yapıyor doğal olarak mantık bu. Kalkıp sürekli 70 üzeri 80 veya 90 derecelerde gezersen olmaz. En azından ısısını dengeler isen işlemci fazla ısıdan kapanmaz. Isı performansa yansır o yüzden soğutucu almanı öneririm. Sonuçta hız aşırtma yapıyorsun dost, sıvı soğutucu bile alsan 70 in altına düşer ama 50 dereceleri bekleme. Bizim amacımız sıcaklığın stabil kalması. Standart soğutucular ani iniş çıkış yaşatırlar. Bahsettiğin soğutucuyu kullanmadım araştırıp bak al bence ama stok soğutucudan daha iyi olduğu kesindir. Benim kullandığım kendime has çok farklı özel bir soğutma sistemi, piyasadaki soğutucularla bir değil ve rakip olamazlar. Soğutma bir nevi sigorta görevi ısınmasını engelliyor. Demek istediğim, istediğin voltajı ver, sen o işlemciyi soğutamayacaksın. Tam yükte 70 üzeri derecelerde gezeceksin ondan dolayı ömrü azalacak tam yükte yine ısınacak. İşlemciyi çok zorlamadığın müddetçe sıkıntı olmaz. Ömrü 7 sene ise gideceği 5 veya 6 senedir. Buda çok önemli olacağını sanmıyorum.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı