Çözüldü Çekirdek Zamanlayıcısı Nasıl Ayarlanır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
20
Yer
Nordschleife
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Debian 11'de gamemode ayarlarını kurcalayıp "softrealmode"yi açtığım zamanda bazı oyunlarda grafiksel hatalarla karşılaşıyordum. SCHED_ISO zamanlayıcısını seçiyordu bu ayar, geri bu ayarı gamemode'den kapatmak sorunu çözüyordu.

Şimdi Debian Testing'e geçtim ve yaşadığım aynı sorunu bu sefer gamemode'de bu ayar kapalıyken yaşamaya başladım. Benim tahminim bu ayarın SCHED_ISO'nun otomatik seçilmesinden kaynaklı olduğu. Çekirdek zamanlayıcısı diğer şeyler gibi ayarlanmıyor anladığım kadarıyla, okuduğum kaynaklar pek yardımcı olamadı bana.

Amacım ise SCHED_ISO yerine mainstream çekirdekteki zamanlayıcıyı seçerek grafiksel hatalara son vermek. Bu ayarı Debian Testing yüklü cihazda nasıl değiştirebilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
@gen2, önemli olabilir ama konuyla alakasız hocam. Çekirdek zamanlayıcısını nasıl kontrol edebilir veya teyit edebilriim? Bu sorunun cevabı daha çok işime yarardı doğrusu.
Yani amacim moralini bozmak veya dalga gecmek degil. Ben sadece bosuna ugrasma diye uyarmaya calistim. Daha once bu programi kullandim hatta bir zamanlama ozelligi icin MuQSS CPU scheduler gerekiyordu bunun icin kernelimi patchledim ama isin sonunda sadece elle islemci governorunu daha agresif bir secenege ayarlamak veya direkt performansa getirmenin daha iyi performans verdigini, oyun oynarken arka planda bu program calistigi icin performansa negatif etkisi oldugunu gordum. Yardimci olmak istiyorum ama cidden bu programin tam olarak nelere ihtiyac duydugunu hatirlamiyorum. Yine de bir goz atayim. Zen Kernel kullanabilirsin mesela o MuQSS CPU Scheduler'i ile geliyor. Aksi takdirde SoftRealtime ozelligini kullanamazsin.

Uzun bir aradan sonra tekrar denedim ancak softrealtime olmadan sadece diger optimizasyonlari kullanarak. Sonuclari asagiya yapistiriyorum.
Bu GameMode ile.

Bu hiçbir optimizasyon yok iken.

Gorunen o ki bu programin yaptigi optimizasyonlar performansi pozitif olarak etkilemiyor maalesef. Konuya gelen diger arkadaşlar bosuna ugrasmasin diye koydum.

@gen2, önemli olabilir ama konuyla alakasız hocam. Çekirdek zamanlayıcısını nasıl kontrol edebilir veya teyit edebilriim? Bu sorunun cevabı daha çok işime yarardı doğrusu.
Islemci zamanlayicisini kontrol edemezsin, sadece degistirebilirsin. Kernelde sadece bir tane CPU Scheduler'i bulunur. Kullandigin kernele gore hangi CPU Scheduler'i kullandigin hakkinda fikir yurutebiliriz veya dmesg |grep scheduler komutuyla eger gelistirici istemisse Ring Buffer'a identifikasyon eklemis olabilir ve sen de bunu gorebilirsin.
Yaptigim testlerde Gamemode'un hicbir ise yaramadigini fark etmistim. Belki bir faydasi olur soylediklerimin.

Söyledikleriniz? Moderatör silmiş, yazmayı ve atıfta bulunmayı unutmuş olabilirsiniz.
Nasil kullandigimi falan yazmistim. Ben programi gereken islemci siralayicisi ile bile test ettim, elinle islemci governorunu performance yapinca gamemode'dan daha iyi performans aliyorsun. Bu program tam anlamiyla bir bloat.

Nasil kullandigimi falan yazmistim. Ben programi gereken islemci siralayicisi ile bile test ettim, elinle islemci governorunu performance yapinca gamemode'dan daha iyi performans aliyorsun. Bu program tam anlamiyla bir bloat.
Sorduğum soru bu değildi. Eskiden gamemode ayarlarını kurcalarken "bu sebepten" dolayı olduğunu anladığım bir sorun şimdi o ayar açık olmamasına rağmen hasıl oldu ve çekirdek zamanlayıcısının aynı soruna sebep olduğunu söyledim. Bununla beraber de nasıl değiştirebileceğimi sordum.

Custom kernel kurun.
Kendiniz manuel olarak konfigüre edin, veyahut XanMod gibi hazır kernelleri kullanın.

Zaten Xanmod kullanıyorum. 5.10 sürümünde yoktu ancak 5.19'da standart hale gelmiş sanırsam.

Peki default 5.19 kullanınca da aynı hatayı aldınız mı? Başka kerneller de deneyebilir misiniz? LTS de olabilir, tamamen size kalmış. Kernel bazlı bir sorun bu, o yüzden kernel değiştirmelisiniz.

Yanlis anlamissindir belkide. Yani ben sana daha onemli bir konudan bahsediyorum. Bosuna ugrasiyorsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…