Çekmece nasıl yapılmalı?

kibisu11

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, 714 mm (yükseklik) X 750 mm iç ölçüsü, 600 mm derinlik olan yere 3 adet gömme olacak şekilde çekmece yapmak istiyorum. Hangi çekmece rayını kullanmalıyım? Kaç mm boşluk bırakmam gerekiyor? İlk defa çekmece yapacağım, ölçü ve ray konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, 714 mm (yükseklik) X 750 mm iç ölçüsü, 600 mm derinlik olan yere 3 adet gömme olacak şekilde çekmece yapmak istiyorum. Hangi çekmece rayını kullanmalıyım? Kaç mm boşluk bırakmam gerekiyor? İlk defa çekmece yapacağım, ölçü ve ray konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Tekerlikli raylar eskide kaldı artık kendinden stoplu teleskopik ray alırsanız daha iyi olur.
Eğer çekmece ölçünüz 750mm ise dolap içten içe 775mm gelmesi lazım bu ne demek rayın payı yani sağdan 1.25cm soldan 1.25cm çekmeye 750mm pay kalıyor ve tam oturuyor ayrıca derinlik 600mm rayı 550mm alabilirsiniz montaj için 50mm pay kalır. Dolap boyunu direkt 750mm yapabilirsiniz aklınızda bir soru olursa sürekli sorun bu işi yapıyoruz yardımcı olmaya çalışırım. Ray montajı için referans olarak bir video buldum buradan da bakabilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Teleskopik raylı çekmece çok kötü fikir. Eski raylı sistem çok daha kolay ve kullanışlı. Hemde istediğin zaman çekmeceyi elle çıkarıp rahatlıkla temizlersin. Teleskopik olanın bir kötü yanı da rayların zamanla hep aynı miktarda açılmıyor. İç içe geçtiği için bazen biri diğerine göre daha kısa kalıyor.

Teleskopik raylı çekmece çok kötü fikir. Eski raylı sistem çok daha kolay ve kullanışlı. Hem de istediğin zaman çekmeceyi elle çıkarıp rahatlıkla temizlersin. Teleskopik olanın bir kötü yanı da rayların zamanla hep aynı miktarda açılmıyor. İç içe geçtiği için bazen biri diğerine göre daha kısa kalıyor.

Bu işi yapmamıza rağmen bu şikayetle hiç karşılaşmadık raylı sistem de çekmece çıkarma konusunda mandalı var rahatlıkla çıkıyor tekerlekli sistem de zamanla boşluk yapabiliyor tıkır tıkır titreyebiliyor.

Konuyla hiç alakam yoktu, başlığı görünce girdim, üstüne videoyu izledim. Üstüne kanala abone oldum :D Şimdi düşünüyorum acaba evdeki çekmecelerin raylarını yenilesem mi diye :D

Tekerlikli raylar eskide kaldı artık kendinden stoplu teleskopik ray alırsanız daha iyi olur.
Eğer çekmece ölçünüz 750mm ise dolap içten içe 775mm gelmesi lazım bu ne demek rayın payı yani sağdan 1.25cm soldan 1.25cm çekmeye 750mm pay kalıyor ve tam oturuyor ayrıca derinlik 600mm rayı 550mm alabilirsiniz montaj için 50mm pay kalır. Dolap boyunu direkt 750mm yapabilirsiniz aklınızda bir soru olursa sürekli sorun bu işi yapıyoruz yardımcı olmaya çalışırım. Ray montajı için referans olarak bir video buldum buradan da bakabilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Cevabınız için teşekkürler. İç ölçüler görselde attığım şekilde. Çekmecenin ön kısmı içeri gömme olacak şekilde yapacağım. Yani demek istediğim çekmece kapandığı zaman ön tarafı iç kısımda kalacak 2. görseldeki gibi. 3 adet alt alta olacak şekilde.
Malzemesi 18mm MDF
Frenli teleskopik raylar ağırlık açısından ideal mi? Gardırop olarak kullanılacak
Çekmece kapağı için kapak araları mm yanları mm olarak ne kadar bopluk bırakılması gerekir.
İç ölçü derinliği ray uzunluğu kadar mı olmalı?

Bu işi yapmamıza rağmen bu şikayetle hiç karşılaşmadık raylı sistem de çekmece çıkarma konusunda mandalı var rahatlıkla çıkıyor tekerlekli sistem de zamanla boşluk yapabiliyor tıkır tıkır titreyebiliyor.
Tandem tipi raylar var. Onlarda da boşluk farkı aynı mı bırakılıyor acaba

Dosya Ekleri

• çekmece v2.png
    çekmece v2.png
    9,6 KB · Görüntüleme: 58
  • resim_2025-05-15_133015994.png
    resim_2025-05-15_133015994.png
    153,1 KB · Görüntüleme: 43
Cevabınız için teşekkürler. İç ölçüler görselde attığım şekilde. Çekmecenin ön kısmı içeri gömme olacak şekilde yapacağım. Yani demek istediğim çekmece kapandığı zaman ön tarafı iç kısımda kalacak 2. görseldeki gibi. 3 adet alt alta olacak şekilde.
Malzemesi 18mm mdf.
Frenli teleskopik raylar ağırlık açısından ideal mi? Gardırop olarak kullanılacak.
Çekmece kapağı için kapak araları mm yanları mm olarak ne kadar bopluk bırakılması gerekir.
İç ölçü derinliği ray uzunluğu kadar mı olmalı?

Tandem tipi raylar var. Onlarda da boşluk farkı aynı mı bırakılıyor acaba.

Tandem için boşluk 20mm yeterlidir.
Dolap içerisinde teleskopik ray için 50mm boşluk bıraktığımız gibi tandemde de aynı 50mm boşluk bırakacağız. Dolap derinliği 60 ise raylar 55 olmalı.

İç ölçü 60 ise ray 55 ya da 50 olmalı.

Çekmece arası alt üst boşluğu 2 3 mm yeterli birbirine sürtmesin yeter.

Ağırlık kapasitesi konusunda sorun olmaz 30 40 kiloya kadar taşır bu da gardrop için yeterlidir.

Kaçırdığım soru varsa ekleyin hastanedeydim gün boyu görmemişim.

Dolap içerisinde teleskopik ray için 50mm boşluk bıraktığımız gibi tandemde de aynı 50mm boşluk bırakacağız. Dolap derinliği 60 ise raylar 55 olmalı.

Ağırlık kapasitesi konusunda sorun olmaz 30 40 kiloya kadar taşır bu da gardrop için yeterlidir.

Samet Smart Slide 55cm Frenli ray almayı düşünüyorum. Buna göre şu ölçüleri çıkarttım;
İç yükseklik olarak kasmıyorum. Üstteki rafı kafama göre ayarlayabilirim.
İç Ölçüler:
Genişlik 750mm Derinlik 600mm

3 adet çekmece için

746 x 230 3 adet kapak
540 x 210 6 adet yanlar
704 x 192 3 adet arka

Kapağı direkt çekmece iskeletine koyacağım. Farklı bir şey olacak ama deneyeceğim :)
evdeki çekmeceleri inceledim. aynı ray çeşidi kullanılmış ve sağ soldan 5mm 5mm boşluk bırakılmış ben de ona göre hesaplama yaptım.

Yanların alttan 10mm fark bıraktıktan sonra 8mm çekmece boşluğu kesecem10mm derinlik.

çekmece kapağının üstten 20mm aşağıda olacak.

Kapak için de çekmece alt kısım boşluğu açmayı düşünüyorum fakat yanlardan gözükmeyecek şekilde. olmazsa farklı bir fikir var kafamda

WhatsApp Image 2025-05-16 at 18.30.42.jpeg

evdeki çekmecenin boşluk farkı
Adsız.png

Çekmece altı için de 18mm mdf kullansam ne olur? Hiç görmedim neden kullanılmıyor

8mm iyi mi sizce

Samet Smart SLI'de 55cm frenli ray almayı düşünüyorum. Buna göre şu ölçüleri çıkarttım;
İç yükseklik olarak kasmıyorum. Üstteki rafı kafama göre ayarlayabilirim.
İç ölçüler:
Genişlik 750mm derinlik 600mm.

3 adet çekmece için.

746 X 230 3 adet kapak.
540 X 210 6 adet yanlar.
704 X 192 3 adet arka.

Kapağı direkt çekmece iskeletine koyacağım. Farklı bir şey olacak ama deneyeceğim :)
Evdeki çekmeceleri inceledim. Aynı ray çeşidi kullanılmış ve sağ soldan 5mm 5mm boşluk bırakılmış ben de ona göre hesaplama yaptım.

Yanların alttan 10mm fark bıraktıktan sonra 8mm çekmece boşluğu keseceğim10mm derinlik.

Çekmece kapağının üstten 20mm aşağıda olacak.

Kapak için de çekmece alt kısım boşluğu açmayı düşünüyorum fakat yanlardan gözükmeyecek şekilde. Olmazsa farklı bir fikir var kafamda.

Eki Görüntüle 2491993
Evdeki çekmecenin boşluk farkı.
Eki Görüntüle 2491992

Çekmece altı için de 18mm mdf kullansam ne olur? Hiç görmedim neden kullanılmıyor.

8mm iyi mi sizce.

Genelde 9-12mm mdf kullanıyoruz.

Derinlik 60 olduğundan 55 cm ray yeter zaten resmine baktım ray 5mmden belki biraz daha pay isteyebilir. Kontrolünü iyi yapın profesyonel değilseniz uğraştırır durduk yere.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı